Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Εφιαλτικό το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ ΗΠΑ: Τα πήραν όλα κι έφυγαν…Του Γιώργου Παυλόπουλου

Τίποτα καλύτερο και τίποτα περισσότερο δεν θα μπορούσαν να αποκομίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Τζο Μπάιντεν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στη Μαδρίτη — μετά από εκείνη της G7, όπου επίσης έδωσαν τον τόνο.

Πρακτικά, πέτυχαν όλους τους στόχους που είχαν θέσει, ακόμη κι αυτούς για τους οποίους δεν ήταν βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουν πριν την έναρξή της. Μάλιστα, χωρίς να απαιτηθεί να... ιδρώσουν ιδιαιτέρως ή να εκτεθούν, κάνοντας τους «κακούς». Απέδειξαν, έτσι, ότι όχι απλώς είναι το αδιαμφισβήτητο αφεντικό αλλά και ότι είναι σε θέση να πουλούν πολύ ακριβά το νταβατζιλίκι τους στους μικρότερους και πιο αδύναμους, σαν πραγματικοί «νονοί» στην Άγρια Δύση του καπιταλισμού.

Δεν μπορεί να υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι το γεωπολιτικό και οικονομικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί στον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Λάνγκλεϊ, παίρνει και επισήμως σάρκα και οστά. Οι 29 εταίροι των ΗΠΑ,

που σύντομα θα γίνουν 31 με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όχι απλώς το αποδέχθηκαν, αλλά ουσιαστικά το έκαναν και δικό τους, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τα συμφέροντα και τις προτεραιότητές τους. Η Ρωσία ανακηρύχθηκε πλέον και επισήμως ως «ο πιο σημαντικός και άμεσος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, με τους ίδιους και το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνουν την προστασία της. Στην ίδια περίπου μοίρα τέθηκε και η Κίνα, η οποία χαρακτηρίστηκε ως συστημική απειλή για τα συμφέροντα των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ, το οποίο πλέον είναι προφανές ότι φιλοδοξεί να μετατραπεί σε μια στρατιωτική-πολιτική συμμαχία των πέντε ηπείρων και των επτά θαλασσών — όπως φάνηκε και από την παρουσία στη σύνοδο της Μαδρίτης τεσσάρων χωρών που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του πλανήτη (Ιαπωνία, Νότιας Κορέα, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδία).

Σε αυτό το φόντο, τα σχέδια που περιλαμβάνει το νέο «στρατηγικό δόγμα» και όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι εφιαλτικά και πρόκειται να μετατρέψουν την Ευρώπη, απ’ άκρη σ’ άκρη, σε ένα απέραντο στρατόπεδο και σε δυνάμει πεδίο μάχης. Πολύ σύντομα, περίπου 120.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα στρατοπεδεύουν σε διάφορες χώρες, μαζί με δεκάδες επιπλέον μαχητικά, πολεμικά πλοία, πυραυλικά συστήματα και άλλες μηχανές του θανάτου. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις που θα βρίσκονται σε επιφυλακή για άμεση ανάπτυξη σε περίπτωση πολεμικής κρίσης σχεδόν επταπλασιάζονται, με τον αριθμό τους να αυξάνεται από 40.000 που είναι σήμερα σε 300.000 — με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο κόστους για τη συντήρηση και τον εξοπλισμό τους.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεσμεύονται να διαθέσουν αμέτρητα δισ. ευρώ για να μετατραπούν σε «αστακούς» απέναντι στη Ρωσία του Πούτιν, που έχει προσφέρει τόσο μεγάλη υπηρεσία στις ΗΠΑ όσο κανείς σύμμαχός τους εδώ και δεκαετίες. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν μάλιστα να αγοράσουν αμερικανικά όπλα -όπως τα μαχητικά F-35 η Γερμανία και η Φινλανδία- και να δηλώσουν πλήρη πίστη και υποταγή στις ΗΠΑ, κάνοντας τα περί «στρατηγικής αυτονομίας» και «ευρωστρατού» του Μακρόν να μοιάζουν με. φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Για το καλό του ΝΑΤΟ και για να μην χαλάσουν το χατίρι του μεγάλου αφεντικού, οι Ευρωπαίοι ξεπούλησαν στεγνά και για μία ακόμη φορά -όπως είχαν κάνει με την επονείδιστη συμφωνία για το προσφυγικό και όπως συνεχίζουν να κάνουν σε Αιγαίο, Έβρο και Μελίγια- τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, για τα οποία τόσο κομπάζουν και κατηγορούν τους «άλλους» ότι τα παραβιάζουν. Το έκαναν, μάλιστα, μέσω δύο σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες έχουν παράδοση σε αυτόν τον τομέα, ώστε να μην μείνει σε κανέναν αμφιβολία για το ποιες είναι οι προτεραιότητές τους σήμερα. Έτσι, Στοκχόλμη και Ελσίνκι έδωσαν κυριολεκτικά γη και ύδωρ στον Ερντογάν, αίροντας το εμπάργκο όπλων και αφήνοντας ακάλυπτους και εκτεθειμένους στις ορέξεις του αυταρχικού και αντιδραστικού τουρκικού κράτους χιλιάδες Τούρκους και Κούρδους αγωνιστές που κατοικούν και αναπτύσσουν τη δράση τους στις δύο χώρες. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, αναμένεται να μπει μπροστά και η διαδικασία έκδοσης αρκετών δεκάδων από αυτούς, που τους περιμένουν τα κολαστήρια και τα λευκά κελιά.

Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε, βεβαίως, ότι ανάμεσα σε αυτούς που έσπευσαν να καταθέσουν το. μερτικό τους για να διασφαλίσουν την εύνοια και τη στήριξη της Ουάσιγκτον, ελπίζοντας έτσι να προωθήσουν καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα, ήταν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Επικαλούμενη η μία την απειλή της άλλης, καταλήγουν να βάλουν στα ταμεία των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών πολλά δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στον μεταξύ τους άγριο και αέναο ανταγωνισμό — φτύνοντας κατάμουτρα τα δεκάδες εκατομμύρια των Τούρκων και των Ελλήνων που δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα.

Η μεν κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να επιβάλει στον λαό ένα νέο χαράτσι, που για την επόμενη δεκαετία υπολογίζεται ότι πλησιάζει τα 4 δισ. δολάρια, προκειμένου να αγοράσει 20 (με οψιόν για άλλα 20) «αόρατα» αεροπλάνα F-35, τα οποία θα προσθέσει στα 24 γαλλικά Ραφάλ, τις φρεγάτες και τα άλλα συστήματα που παραγγέλνει, με λεφτά που κόβει από μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία και αλλού. Το δε καθεστώς Ερντογάν, αφού πήρε ό,τι ήθελε από την ΕΕ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ετοιμάζεται να παραγγείλει 40 φρέσκα και τελευταίας έκδοσης F-16 από τις ΗΠΑ και να εκσυγχρονίσει άλλα 80, μετά και την υπόσχεση Μπάιντεν πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να περάσει το αίτημα από το Κογκρέσο — πετώντας στα σκουπίδια την τόσο εμπνευσμένη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού προς αυτό.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: