Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Σοκ και δέος από τα νέα μέτρα - Στον αέρα 230.000 εργαζόμενοι



Σοκ και δέος προκάλεσαν τα μέτρα της κυβέρνησης και αναμένεται να έχει και συνέχεια για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς μετά την περικοπή των μισθών έρχονται και οι μαζικές απολύσεις στο πλαίσιο της λήψης διαρθρωτικών μέτρων με στόχο τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που επισκέφτηκαν πρόσφατα τη χώρα μας από κοινού με τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έκρυβαν τις προθέσεις τους: «Για να υπάρξει πραγματική και μόνιμη μείωση των δαπανών στο Δημόσιο», επεσήμαναν στους συνομιλητές τους, «θα πρέπει να απολυθούν από 210.000 ως 230.000 δημόσιοι υπάλληλοι, με δεδομένο ότι ο δημόσιος τομέας στη χώρα σας είναι εξαιρετικά διογκωμένος».

Το νούμερο αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό για τα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία περιλαμβάνουν την άρση ουσιαστικά της μονιμότητας και την έξοδο από το Δημόσιο δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων.

Αυτό θα επιτευχθεί με τις συγχωνεύσεις ή με την κατάργηση εκατοντάδων οργανισμών, εταιρειών και επιχειρήσεων, τις αναγκαστικές μετατάξεις που θα οδηγήσουν σε εθελουσίες εξόδους τους υπαλλήλους που πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση, την κατάργηση του καθεστώτος των συμβασιούχων και το πάγωμα των προσλήψεων.

Ετοιμάζουν τους καταλόγους

Η μείωση, μ΄ άλλα λόγια, κατά 210.000-230.000 του αριθμού εργαζομένων στο Δημόσιο, που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «καλύπτει» απολύτως και τα σχέδια της κυβέρνησης. Ηδη τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν αποδεχτεί την πρόταση του Πάγκαλου και καταρτίζουν καταλόγους με τους υπό συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμούς, θέτοντας ως μοναδικό όρο να μην γίνουν εξαιρέσεις, κυρίως στα υπουργεία, τα οποία ασκούν και τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή.

htiresias-press

Δεν υπάρχουν σχόλια: