Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Σχετικά με το χρόνο απεργίας των ωρομισθίων εκπαιδευτικών



Με γνωμάτευση που έστειλε ο νομικός σύμβουλος  της  ΔΟΕ, ξεκαθαρίζει ότι οι ωρομίσθιοι παίρνουν κανονικά την προϋπηρεσία τους και άρα τα μόριά τους, τις ημέρες που απεργούν.

Για το ίδιο θέμα, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή του,  ζητά από το Υπουργείο Παιδείας  να στείλει τώρα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετική οδηγία, ώστε να μην προβαίνουν σε αυθαίρετη περικοπή προϋπηρεσίας ωρομισθίων εκπαιδευτικών κατά τις ημέρες που αυτοί απεργούν.

Συγκεκριμένα αναφέρει: " Επειδή υπάρχουν πληροφορίες ότι σε αρκετές Διευθύνσεις σχολείων καθώς και σε αρκετές Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οι ημέρες απεργίας των ωρομισθίων αφαιρούνται από το συνολικό χρόνο προϋπηρεσίας τους, σας τονίζουμε ότι:

1. Η απεργία των εργαζόμενων είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμά τους, κατοχυρωμένο συνταγματικά. Οι όποιοι περιορισμοί, κατά την άσκησή του, τίθενται από τον κοινό νομοθέτη, σε ουδεμία περίπτωση είναι παραδεκτό να οδηγούν (εν τοις πράγμασι) στην αναίρεσή του ως δικαιώματος.

2. Στο πλαίσιο αυτό, αναπόφευκτα και το Εργατικό Δίκαιο ρυθμίζει όλες τις μορφές των εργασιακών σχέσεων σε σχέση με την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας.

3. Ο χρόνος της απεργίας θεωρείται χρόνος πραγματικής υπηρεσίας (ν.1264/82).

4. Κατά συνέπεια και ειδικότερα, δεν υπάρχει καμία διάταξη νόμου που να ορίζει ότι ο χρόνος απεργίας των ωρομισθίων καθηγητών δεν πρέπει να θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας. Η οποιαδήποτε περικοπή του χρόνου αυτού θα ήταν αντίθετη με βασικές αρχές του Συντάγματος και των νόμου.

Ύστερα από τα παραπάνω, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να στείλει τώρα στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχετική οδηγία, ώστε να μην προβαίνουν σε αυθαίρετη περικοπή προϋπηρεσίας ωρομισθίων εκπαιδευτικών κατά τις ημέρες που αυτοί απεργούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: