Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ! - ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ



Η  ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ" συμμετέχει στο συλλαλητήριο την Τρίτη 23/3, στις 6.00 το απόγευμα, μπροστά στο Δημαρχείο Καρλοβάσου που διοργανώνουν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Σάμου και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία.

Είναι πρωτοφανής, αναφέρει η ανακοίνωσή της, η επίθεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι το τελευταίο διάστημα, επίθεση στις αποδοχές τους, στην ασφάλιση τους, στα εργασιακά τους δικαιώματα. Επίθεση που δεν τέλειωσε αλλά συνεχίζεται. Η επίθεση αυτή είναι δρομολογημένη από καιρό κι έχει τη σφραγίδα του Συμφώνου Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οικονομική κρίση που επικαλούνται, δεν είναι ένα «φυσικό φαινόμενο», αλλά προϊόν του συστήματος τους και της πολιτικής τους. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αιτία των ελλειμμάτων είναι οι “πλούσιες” αμοιβές των εργαζομένων. “Ξεχνούν ” όμως τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου, την καθημερινή νόμιμη κλοπή των τραπεζών, τα μεγάλα έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού (π.χ. Ολυμπιάδα) με τις νόμιμες μίζες που τα συνοδεύουν, τους υπέρογκους εξοπλισμούς που χρυσοπληρώνουμε στους “συμμάχους” μας, το μαράζωμα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στην πορεία για τον “ισχυρό πυρήνα” της ΕΕ. Εκεί βρίσκεται η αιτία των ελλειμμάτων. Στην ανατροπή αυτής της πολιτικής βρίσκεται και η απάντηση των προβλημάτων για τους εργαζομένους.


Να αποκρούσουμε την επίθεσή τους

Αυτοί έκαναν την επιλογή τους, είναι ώρα να κάνουμε κι εμείς τη δική μας. Δεν υπάρχουν πια αυταπάτες ότι θα σταματήσουν εδώ. Όσο δεν τους σταματάμε, θα προχωρούν. Είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια μας. Είναι κάτι που δεν μπορούμε να το αναθέσουμε σε εργολάβους, σε συνδικαλιστικές ηγεσίες που υποτάσσονται σε διαλόγους και παζαρέματα, σαν αυτούς που χρόνια προσπαθούν να αποκοιμίσουν και να διαλύσουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Αυτό που χρειάζεται είναι ο δικός μας σκληρός και παρατεταμένος αγώνας. Ένας αγώνας στον οποίο δεν περισσεύει κανένας. Κι αν τα μέτρα ψηφίστηκαν, το θέμα για μας παραμένει ανοιχτό. Δεν είναι πρώτη φορά που ψηφισμένοι νόμοι αποσύρονται κάτω από την πίεση των αγώνων. Έχουμε τη δύναμη ενωμένοι να αγωνιστούμε και να νικήσουμε.

Όλοι την Τρίτη 23 – 3, στις 6.00 το απόγευμα, μπροστά στο Δημαρχείο Καρλοβάσου, στη συγκέντρωση – συλλαλητήριο που διοργανώνουν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ Σάμου και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Λίγα λόγια για την «Πρωτοβουλία»

Η «Πρωτοβουλία εργαζομένων και νεολαίας για την ανατροπή των μέτρων», περιγράφει με το όνομα της τη σύνθεση της αλλά και το λόγο της συγκρότησης της: Θέλει να συνενώσει τη δυσαρέσκεια, την ανησυχία, την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε –η οποία θα έχει συνέχεια- και κυρίως να τη μετατρέψει σε συλλογική κίνηση και δράση. Θεωρεί δηλαδή, πως η ανατροπή της επίθεσης, η κατάρριψη των εκβιασμών που το σύστημα ασκεί για να την εμφανίσει ως «αναγκαία», μπορεί να γίνει μόνο με μαζική, αγωνιστική, στάση και πάλη. Αυτή η κατεύθυνση δεν είναι βέβαια «έτοιμη», αλλά είναι αναγκαία! Το δίκαιο των εργαζομένων, το αύριο της νεολαίας, είναι πριν από όλα δικιά τους υπόθεση. Αυτοί πρέπει και μπορούν να το υπερασπιστούν, με τις δικές τους μεγάλες δυνάμεις που σήμερα για πολλούς λόγους είναι «αφανείς», αλλά υπαρκτές.

Η «Πρωτοβουλία», δεν έχει κομματικές ταυτίσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Δεν αποτελεί μια «παράταξη», δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει τα πρωτοβάθμια σωματεία. Εμπνέεται από την ανάγκη συνένωσης των εργαζομένων και της νεολαίας στον αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, από την ανάγκη της συνολικής ανατροπής του «Προγράμματος Σταθερότητας». Αυτή την ενότητα διεκδικεί και υπερασπίζει. Σε αυτό το στόχο πάλης θεωρεί ότι πρέπει να υπαχθούν οι κάθε είδους διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις. Αυτή η ενότητα αποτελεί και το μόνο στέρεο και γόνιμο πεδίο για να γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος. Σε αυτή τη βάση μπορούν να ζωντανέψουν και να συγκροτηθούν τα σωματεία, οι σύλλογοι, οι κάθε είδους λαϊκές συλλογικότητες. Με άλλα λόγια η «Πρωτοβουλία» επιδιώκει να υπερασπιστεί στην πράξη μια απλή αλλά βασική αλήθεια: Ο αγώνας, το κίνημα, οι λαϊκές συλλογικότητες, υπάρχουν για να εκφράζουν τις ανάγκες, τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις, των εργαζομένων και της νεολαίας. Μόνο τότε οι εργαζόμενοι δεν νοιώθουν «ξένοι» με αυτά και σε αυτά. Μόνο έτσι μπορεί σήμερα απέναντι στην άγρια επίθεση να νικήσουν οι εργαζόμενοι, να ανατραπεί η πολιτική που μας σπρώχνει σε ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: