Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΥΣΠΕ, 9 Οκτώβρη ‘13

Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε καταιγίδα τροπολογιών και όχι μόνο, που αφορούν την εκπαίδευση. Απουσιολόγια εκπαιδευτικών, οργανικές ανά σχολείο και όχι ανά περιοχή, ενισχυτική έως 5 ώρες ανά σχολείο (!) για συμπλήρωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών (σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση των σχολικών συμβούλων), διορισμούς νηπιαγωγών μέσω ΟΑΕΔ.

Την ίδια ώρα παραμένουν κλειστά εκατοντάδες νηπιαγωγεία σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 5 τμήματα νηπιαγωγείων στη Σάμο, της Λέκας, Υδρούσας, Παγώνδα, Κουμεΐκων και 3ου Καρλοβάσου (προνήπια), υπολειτουργούν τα ολοήμερα σχολεία, δεν υπάρχουν ειδικότητες Αγγλικών και Γυμναστών στην πρωινή ζώνη των σχολείων, δεν γίνονται διαθέσεις εκπαιδευτικών από τη ΔΙΔΕ Σάμου, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ολόκληρες σχολικές μονάδες, ενώ δεν έχουν αποδεσμευθεί ακόμη και κάποιοι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που έχουν πάρει απόσπαση σε γραφεία, Δ/νσεις.

Βέβαια στη Σάμο έχουμε και τη συνδρομή του αιρετού της ΔΑΚΕ και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου που σε αγαστή συνεργασία με τη Διοίκηση «εξυπηρετεί» τους συναδέλφους της ειδικότητάς του για να πάρουν απόσπαση.

Η συνεργασία αυτή καλά κρατεί με τη Διοίκηση και μάλιστα παρ’ όλο που επιμένουμε στο να ζητούν οι εκπαιδευτικοί έγγραφη εντολή για οποιαδήποτε μετακίνηση, το αρνητικό παράδειγμα το δίνει ο ίδιος αιρετός της ΔΑΚΕ και μέλος του Δ.Σ., που όπου τον χρειαστεί η διοίκηση να καλύψει κενό είναι πρώτος στην επιλογή της (αναρωτιόμαστε τελικά πού πραγματικά υπηρετεί…).

Όσον αφορά τις οργανικές θέσεις εκπ/κών ΠΕ και ΔΕ στα σχολεία που υπηρετούν, από την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας προκύπτουν πολλά ερωτηματικά και προβληματισμοί που μπορείτε να τα δείτε στο:

http://epikoinonia-samou.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5838.html#more

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η οργανική πλέον θέση θα είναι ευάλωτη και η απώλειά της (συγχώνευση σχολείων, ελάττωση αριθμού τμημάτων) μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απόλυση και μάλιστα να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα (2008 - Άρθρο 103, παρ. 4) :

«Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν».

Τέλος, υπήρξε μία εγκύκλιος από τις Σχολικές Συμβούλους που αναφέρει ότι: «Δίνεται η δυνατότητα σε κάθε σχολική μονάδα να καλύψει συνολικά, το ανώτερο μέχρι πέντε (5) ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας. Πέραν των ωρών αυτών δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθούν πλεονάζουσες ώρες σε ωρολόγια προγράμματα.». Πέραν του ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία, ο στόχος είναι προφανής ότι θέλουν να μετακινούν συναδέλφους σε όμορα σχολεία για να συμπληρώσουν το ωράριό τους. Μάλιστα η τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί αναφέρεται σε μετακινήσεις από 1-5 σχολεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη μάθηση των παιδιών, την ομαλή λειτουργία του σχολείου και την ταλαιπωρία των εκπαιδευτικών.

Όσον αφορά τους διορισμούς των νηπιαγωγών, το υπουργείο δηλώνει ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί οι ελάχιστες πιστώσεις αναπληρωτών από τον κρατικό προϋπολογισμό και αδυνατεί να καλύψει τα εκατοντάδες κενά.

Αντίστοιχα, δεν υπάρχει κάποιο ΕΣΠΑ για να δικαιολογήσει την πρόσληψη αναπληρωτών, όπως προσωρινά κάνει στην υπόλοιπη εκπαίδευση και «χρυσώνει το χάπι» (ολοήμερα, ειδικότητες στα ΕΑΕΠ, ειδική Αγωγή, παράλληλη στήριξη κλπ), γι’ αυτό μιλάει για προσλήψεις 600 νηπιαγωγών σε όλη τη χώρα μέσω ΟΑΕΔ, με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, με σύμβαση 6-7 μηνών και μισθό 427 έως 490 ευρώ, που αποδίδεται με την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Πιστεύουμε ότι η ΔΟΕ πρέπει άμεσα να πάρει θέση για το θέμα, γιατί είναι άδικο για όλους τους νηπιαγωγούς, που μέχρι πέρυσι διορίζονταν σε όλη την Ελλάδα, φέτος να βρεθούν εκτός σχολείου. Είναι αναγκαίο για πολλούς λόγους οι διορισμοί να γίνονται από το υπουργείο παιδείας και όχι μέσω ΟΑΕΔ.

Όσον αφορά το ΠΥΣΠΕ Σάμου, η τελευταία συνεδρίαση έγινε την Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013, με τα εξής θέματα:

  1. Τοποθετήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΕΣΠΑ για παράλληλη στήριξη
  2. Κάλυψη λειτουργικού κενού στο Δ.Σ. Μεσαίου Καρλοβάσου
  3. Ένσταση της Εκπαιδευτικού ΠΕ-70, Μπεντή Ιωάννας για τη θέση της Προïσταμένης στο Δ.Σ. Παλαιοκάστρου
  4. Συνάφεια μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών
  5. Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών
  6. Ορισμός προϊσταμένων στα Ειδικά σχολεία Σάμου και Ικαρίας
  7. Ανάκληση τοποθέτησης λόγω παραίτησης (ΕΚΤΑΚΤΟ)

Στο πρώτο θέμα τοποθετήθηκαν οι αναπληρωτές εκπ/κοί ΕΣΠΑ Παράλληλης στήριξης, Σουπαντή Μαρία-Δέσποινα στο Δ.Σ. Βαθέος και Χαριζάνος Αχιλλέας στο Δ.Σ. Κουμεΐκων.

Στο δεύτερο θέμα ζητήθηκε από το Δ.Σ. Μεσαίου Καρλοβάσου να διατεθεί εκπαιδευτικός για κάλυψη λειτουργικού κενού. Η απόφαση του ΠΥΣΠΕ ήταν να μετακινηθεί ο εκπ/κός από το ολοήμερο του σχολείου για να καλύψει το κενό. Η πρότασή μου ήταν να καλυφθεί από εκπαιδευτικό της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Σάμου.

Στο τρίτο θέμα εξετάστηκε η ένσταση της κ. Μπεντή Ιωάννας για τη θέση της Προïσταμένης στο Δ.Σ. Παλαιοκάστρου Το ΠΥΣΠΕ έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την ένστασή της. Η θέση μου παρέμεινε η ίδια με την προηγούμενη απόφαση του ΠΥΣΠΕ. Και οι δύο συνάδελφοι δεν είχαν το βαθμό Α. Η εκπαιδευτική τους προϋπηρεσία ήταν σχεδόν η ίδια, επιπλέον η απερχόμενη είχε διατελέσει προïσταμένη του Δ.Σ. Παλαιοκάστρου κατά το σχολικό έτος 2012-13 και εκτελούσε τα καθήκοντά της έως και 9/10/13, ενώ ταυτόχρονα υπηρετούσε την οργανική της θέση στο ίδιο σχολείο για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Ζήτησα, αφού έκαναν δεκτή την ένσταση της συναδέλφου να τοποθετηθεί για τετραετή θητεία έως 31/7/16, σύμφωνα με το άρθρο 25 του ν. 3848/10, αλλά δεν έγινε αποδεκτό.

Ως τέταρτο θέμα ήταν η αναγνώριση της συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στους τρεις (3) εκπ/κούς, ΠΕ-06/Αγγλικής Γλώσσας, ΠΕ-60/ Νηπιαγωγών και ΠΕ-70/Δασκάλων.

Στο πέμπτο θέμα αναγνωρίσθηκε η προϋπηρεσία δύο (2) αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΠΕ-60/ Νηπιαγωγών.

Στο έκτο θέμα τοποθετήθηκαν ως προïστάμενοι στο Ειδικό σχολείο Σάμου ο Συρόπουλος Ευάγγελος και στο Ειδικό σχολείο Ικαρίας η Αρβανιτάκη Αρχοντούλα.

Στο έκτακτο θέμα έγινε η ανάκληση της τοποθέτησης αναπληρώτριας εκπαιδευτικού ΠΕ-32 στο 1ο Δ.Σ. Νέου Καρλοβάσου, λόγω παραίτησης.

Κακαγιάννης Αντώνης

Αιρετός ΠΥΣΠΕ Σάμου

6944271826-2273061970-61231

Μπαρμπάκη Μαρία

Αναπληρώτρια Αιρετή ΠΥΣΠΕ Σάμου

2273034144-32877

Δείτε τις προηγούμενες συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΠΥΣΠΕ 2 & 3 Οκτώβρη ‘13 - Πότε θα αποδεσμευθούν οι αποσπασμένοι εκπ/κοί Ειδικοτήτων

Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ ΣΑΜΟΥ, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Συνεδριάσεις, 6–13 Σεπτεμβρίου 2013, ΠΥΣΠΕ Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: