Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Επερώτηση της βουλευτή της Σάμου για τη διάλυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης

Το Υπουργείο Παιδείας με την εφαρμογή του άρθρου 82 του Ν.4172/ 03-07-2013 κατάργησε συνολικά τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση των τομέων Υγείας – Πρόνοιας Εφαρμοσμένων Τεχνών και Αισθητικής – Κομμωτικής, στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ της χώρας, καθώς και αντίστοιχων ειδικοτήτων στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευση και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) και στα ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής.

Ο νόμος αυτός έθεσε 2122 εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα και στέρησε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραπάνω ειδικότητες σε 20 χιλιάδες περίπου μαθητές και μαθήτριες.

Λίγο αργότερα με τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 4186/17-09-2013 για το Νέο Λύκειο η κυβέρνηση υποβάθμισε ακόμα περισσότερο την πολυπαθή τεχνολογική εκπαίδευση με την κατάργηση ειδικοτήτων, την αποψίλωση σε εκπαιδευτικούς και την οικονομική δυσπραγία.

Στα σχολεία του νομού Σάμου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 10 μόνιμοι εκπαιδευτικοί στην τεχνολογική εκπαίδευση.

Η εικόνα που σήμερα υπάρχει στα ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ είναι εικόνα διάλυσης και απόγνωσης για το μέλλον των μαθητών και σπουδαστών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ΕΠΑΣ εδώ και περίπου 2 μήνες δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει κανένα καθηγητή ειδικότητας, ενώ στα ΕΠΑΛ λείπουν οι περισσότεροι καθηγητές ειδικότητας με αποτέλεσμα τα τμήματα Βρεφονηπιοκόμων και Νοσηλευτών να λειτουργούν μόνο 3 μέρες την εβδομάδα.

Ακόμα και οι προαγωγικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου για κάποιες ειδικότητες δεν έχουν ολοκληρωθεί. Όλα αυτά γιατί δεν υπάρχουν πια μόνιμοι καθηγητές αλλά και γιατί δεν έχουν διοριστεί ακόμα αναπληρωτές καθηγητές και ωρομίσθιοι.

Επειδή έχουμε φτάσει στο τέλος του Οκτωβρίου και ήδη έχουν χαθεί πολύτιμες διδακτικές ώρες

Επειδή οι μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να θεωρούνται δεύτερης κατηγορίας και καθημερινά η ανασφάλεια και η αγωνία τους μεγαλώνει

Επειδή η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα της νεολαίας αλλά και αναντίρρητη υποχρέωση της πολιτείας

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Σκοπεύει να επαναφέρει όλους τους εκπαιδευτικούς στην οργανική τους θέση και να προχωρήσει στην πλήρωση των κενών θέσεων και πότε ;

2. Θα αναλάβει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις, τα «κλειστά σχολεία», τις χαμένες διδακτικές ώρες για να αποκατασταθεί τα αίσθημα δικαίου στην κοινωνία μας ;

Σας επισυνάπτουμε την ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ καθώς και την καταγγελία της ΕΠΑΣ ΣΑΜΟΥ.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αγνή Καλογερή

Θεανώ Φωτίου

image

image

Δεν υπάρχουν σχόλια: