Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΤΕΑ: Καταγγελία για τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών ειδικής αγωγής

Καταγγελία προς: ΔΟΕ, Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε., Αιρετούς ΠΥΣΠΕ, Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Συνήγορο του Πολίτη.

Πολλά ΠΥΣΠΕ παρανομούν. Παρότι οι Σύλλογοί μας έστειλαν σε όλα τα ΠΥΣΠΕ της χώρας επιστολή που υπενθύμιζε τα κριτήρια τοποθέτησης των αναπληρωτών πριν αυτές οι τοποθετήσεις ξεκινήσουν (Αριθμ.Πρωτοκ.62, 30/9/2013), παρότι μέλη των Συλλόγων μας κατέθεσαν τα ίδια αυτοπροσώπως τα κριτήρια τοποθέτησης όταν πήγαν να υπογράψουν τις προσλήψεις τους, πολλά ΠΥΣΠΕ της χώρας αυθαιρετούν στις τοποθετήσεις και στην ουσία παρανομούν.

Συγκεκριμένα:

  • Το ΠΥΣΠΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης τοποθέτησε τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής χωρίς να τηρήσει τα κριτήρια του νόμου. Απίστευτες δικαιολογίες έχουν εφευρεθεί για να δικαιολογήσουν τις παράνομες τοποθετήσεις του τύπου «χρειαζόταν άνδρας σε αυτήν την Παράλληλη Στήριξη». Από πότε το φύλο αποτελεί κριτήριο τοποθέτησης/διάκρισης; Καταγγέλλουμε την εφαρμογή πολιτικών διάκρισης με βάση το φύλο, οι οποίες καταστρατηγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και αναπαράγουν στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής επικίνδυνα στερεότυπα, χωρίς καμία απολύτως επιστημονική εγκυρότητα. Σαν να μην έφτανε αυτό, το ΠΥΣΠΕ κωλυσιεργεί και δεν έχει απαντήσει εγγράφως στις τεκμηριωμένες ενστάσεις των συναδέλφων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Το ΠΥΣΠΕ Αχαΐας τοποθέτησε τους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής με βάση τον αριθμό κατάταξής τους στον πίνακα των αναπληρωτών της Ειδικής Αγωγής, όπου τα μεταπτυχιακά προηγούνται (ακόμα). Αυτό είναι λάθος, είναι παράνομο. Ο νόμος είναι σαφέστατος και τα μεταπτυχιακά δεν προηγούνται στην τοποθέτηση του αναπληρωτή. Αντιθέτως προηγούνται κοινωνικά κριτήρια (παιδιά, γάμος κ.α.) και ακολουθούν τα μόρια προϋπηρεσίας του αναπληρωτή (μόρια ΑΣΕΠ δεν έχουμε, γιατί ως γνωστόν, ποτέ δεν έκαναν ΑΣΕΠ Ειδικής Αγωγής εξασφαλίζοντας μας μια 12χρονη ομηρία προσωρινού αναπληρωτή).
  • Στο ΠΥΣΠΕ Ρεθύμνου δεν τηρήθηκε η νόμιμη σειρά των κριτηρίων τοποθέτησης. Αυθαίρετα προηγήθηκαν και πάλι τα μεταπτυχιακά και μεταξύ άλλων το κριτήριο της εντοπιότητας προηγήθηκε σε σχέση με τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών! Επιπλέον, αναφέρθηκε το εξής ανυπόστατο: ότι η προϋπηρεσία των αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής δεν προσμετράται μετά το 2010 (κάτι που λαμβάνει χώρα -αδίκως- μόνο στη Γενική Αγωγή).
  • Το ΠΥΣΠΕ Λάρισας έδωσε άλλα κενά για τους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής του πίνακα Α΄, άλλα για τους αναπληρωτές του πίνακα Β΄ και προχώρησε κι αυτό σε αυθαίρετες τοποθετήσεις.
  • Στο ΠΥΣΠΕ Κέρκυρας ειπώθηκε: «σας τοποθετούμε με τη σειρά κατάταξης που υπάρχει στο έγγραφο που μας έστειλε το Υπουργείο». Φαίνεται ότι τα μέλη του ΠΥΣΠΕ δεν μπορούν να δουν τα μόρια προϋπηρεσίας στο e-aitisi.sch.gr, στους επίσημους πίνακες του Υπουργείου (όπως πολύ σωστά έκαναν στις περισσότερες πρωτοβάθμιες). Είτε χρειάζονται ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο επιμόρφωσης στη χρήση του Διαδικτύου, είτε κάποιος πρέπει να πάει να συνδέσει τα καλώδια…

ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

12 ΧΡΟΝΙΑ «ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ» ΠΟΙΟΥΣ; ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ!

ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΕ ΜΑΣ ΔΙΟΡΙΖΕΤΕ.

5 ΧΡΟΝΙΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΩΡΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΝΑ ΠΡΟΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ.

ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΩΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΙΤΕ!

ΚΑΛΟΥΜΕ:

-  Τα ΠΥΣΠΕ που αυθαιρετούν να σταματήσουν την παρανομία και να τοποθετήσουν τους αναπληρωτές με βάση τα νόμιμα κριτήρια.

-  Τους αιρετούς του κλάδου στα ΠΥΣΠΕ να «θυμηθούν» ότι έχουν εκλεγεί από τους συναδέλφους (και τους αναπληρωτές συναδέλφους, οι οποίοι πληρώνουν μια χαρά τη συνδρομή τους στο συνδικάτο) για να υπερασπίζονται τα δικαιώματα του κλάδου, των συναδέλφων. Έχουν εκλεγεί για να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στις αποφάσεις των ΠΥΣΠΕ, για να ξεμπροστιάζουν τη Διοίκηση όταν παρανομεί.

Το Διευθυντή Ειδικής Αγωγής να στείλει διευκρινιστική εγκύκλιο σε όλα τα ΠΥΣΠΕ της χώρας για το ποια είναι τα νόμιμα κριτήρια τοποθέτησης των αναπληρωτών.

Τους τοπικούς συλλόγους εκπαιδευτικών και τη ΔΟΕ κεντρικά, να παρέμβουν στα συγκεκριμένα ΠΥΣΠΕ για να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

Έχουμε την επιμονή του ειδικού παιδαγωγού. Έχουμε ταλαιπωρηθεί πολλά χρόνια τώρα. Δε θα παραιτηθούμε από τα νόμιμα δικαιώματα μας! Οι Σύλλογοί μας δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν με ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ σε περίπτωση που δεν αρθούν άμεσα οι παρανομίες στα κατά τόπους ΠΥΣΠΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ TMHMATΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

www.satea.gr

Επισυνάπτουμε την επιστολή που στείλαμε σε όλα τα ΠΥΣΠΕ της χώρας στις 30/9/2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια: