Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία

Παρέμβαση στο θέμα της έλλειψης καθηγητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας και κυρίως των μικρών νησιών, έκανε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός παρήγγειλε χθες τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης στην Πταισματοδίκη Ρόδου, η οποία και καλείται να διερευνήσει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης του Υπουργείου Παιδείας.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που θα γίνει άμεσα, θα κληθεί να καταθέσει ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης και εν συνεχεία η δικογραφία θα σταλεί υπηρεσιακώς στην Αθήνα προκειμένου εκεί να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών.

Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε μετά τα δημοσιεύματα που τελευταία έχουν γίνει στον τοπικό τύπο, αναφορικά με τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν από τους κατοίκους κυρίως των μικρών νησιών εξαιτίας της έλλειψης καθηγητών στα σχολεία τους.

Όπως είναι γνωστό, με εξαίρεση τα νησιά Κω, Ρόδο και Κάλυμνο, σε όλα τα υπόλοιπα του νομού μας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς σε Γυμνάσια και Λύκεια δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις βασικών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, όπως Φιλολόγων, Φυσικών και Μαθηματικών.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να μην κάνουν μάθημα, αφού ακόμη και αυτοί οι καθηγητές που έχουν διοριστεί στα εν λόγω σχολεία, αδυνατούν να καλύψουν τα κενά!

Το πρόβλημα το βιώνουν στο μέγιστο βαθμό οι κάτοικοι των μικρών νησιών, όπως Λειψοί, Χάλκη, Κάσο, Αγαθονήσι, Καστελλόριζο, όπου εκτός των άλλων δυσκολιών έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτό. Οι λιγοστοί κάτοικοι των περιοχών αυτών, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις που έχουν δώσει στην δημοσιότητα, σκέπτονται σοβαρά να μετακομίσουν σε κάποιο άλλο νησί προκειμένου το ή τα παιδιά τους να μάθουν γράμματα, παρά το γεγονός ότι δεν θέλουν να αφήσουν τον τόπο τους!

Σε τραγική θέση βρίσκονται δε οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου των νησιών αυτών, οι οποίοι έχουν ήδη χάσει ένα μήνα μαθημάτων και προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα κληθούν να δώσουν τον Μάιο.

Τα παιδιά αυτά δεδομένου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα φροντιστηρίων, βιώνουν την απογοήτευση καθώς διαπιστώνουν πως το κεντρικό κράτος ενώ θα έπρεπε να είναι αρωγός της προσπάθειας που καταβάλλουν για να πετύχουν τους στόχους και τα όνειρα τους, αντίθετα βρίσκεται απέναντι τους!

Ενισχυτική διδασκαλία από τους φροντιστές

Στήριξη σε γονείς και παιδιά των μικρών νησιών δίνουν τα μέλη του Σωματείου Ιδιοκτητών Φροντιστών Δωδεκανήσου, οι οποίοι αποφάσισαν την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των μαθητών του Λυκείου σε τρία μικρά νησιά του νομού μας.

Πρόκειται για το Καστελλόριζο, τους Λειψούς και την Κάσο, όπου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του σωματείου κ. Θανάσης Βυρίνης, «πρόκειται για μία προσπάθεια η οποία σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να καλύψει τα όσα μαθαίνουν τα παιδιά στο σχολείο αλλά να ενισχύσει τις γνώσεις αυτές».

Με δεδομένο ότι οι μαθητές των απομακρυσμένων αυτών νησιών δεν έχουν τη δυνατότητα φροντιστηριακών μαθημάτων, με το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα τους δίδεται πλέον η δυνατότητα εξ αποστάσεως ενισχυτικής διδασκαλίας μέσω διαδικτύου.

«Υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, καθώς στα νησιά αυτά υπάρχει θέμα τους χειμερινούς μήνες ακόμη και με το ίντερνετ, ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο της εξεύρεσης όλων των μέσων που απαιτούνται για τα εξ αποστάσεως μαθήματα» είπε ο κ. Βυρίνης.

Όπως έγινε γνωστό, κλιμάκιο του Σωματείου Ιδιοκτητών Φροντιστών Δωδεκανήσου θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στο Καστελλόριζο για το θέμα αυτό, ενώ αντίστοιχες επισκέψεις θα ακολουθήσουν αρχές Νοεμβρίου στην Κάσο και εν συνεχεία στους Λειψούς. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από την προσεχή εβδομάδα και όπως είπε ο κ. Βυρίνης, τα παιδιά θα ακολουθήσουν χρονοδιάγραμμα μελέτης, ενώ θα υποβληθούν σε τεστ και εξετάσεις προσομοίωσης των πανελλαδικών.

Η ΡΟΔΙΑΚΗ

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: