Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Διαμαρτυρία αιρετών Δ. Μακεδονίας & Κοζάνης για την κατάσταση στην Παιδεία

Κύριε Υπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς , διαμαρτυρόμενοι εντόνως για την εφαρμοζόμενη εκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των επιταγών των μνημονίων και την αντιμετώπιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ως τόπο θυσιών, περικοπών και απαξίωσης.

Κύριε Υπουργέ, για πρώτη φορά μετά το 1950, βλέπουμε να λαμβάνονται από το Υπουργείο σας, συρροή ανατρεπτικών, αντιφατικών και αντιπαιδαγωγικών αποφάσεων που πλήττουν άμεσα την ομαλότητα της λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων, απαξιώνουν την παροχή δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης, καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και τορπιλίζουν γενικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2013-2014:

- Δεν ικανοποιήθηκαν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ χιλιάδων συναδέλφων μας εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όλων των κλάδων, που δήλωναν πρόθεση απόσπασης σε περιοχές με πολλά λειτουργικά κενά, με αποτέλεσμα ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, να χάνονται χιλιάδες ώρες διδακτικών ωρών.

- Δημιουργήθηκαν με τεχνητό και παράτυπο τρόπο, εκατοντάδες λειτουργικά κενά, αποσπώντας χωρίς αίτησή τους, όλους τους δασκάλους (ΠΕ70), υπευθύνους ολοημέρων τμημάτων, σε άλλες σχολικές μονάδες και στη συνέχεια καλύφθηκαν οι οργανικές τους θέσεις με διορισμό αναπληρωτών.

- Δεν καλύφθηκαν χιλιάδες ώρες κενών, εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (ΠΕ11, ΠΕ06 κ.λ.π), στα ημερήσια τμήματα των δημοτικών σχολείων, λόγω της απαγόρευσης των αποσπάσεων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών.

- Συνάδελφοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας και σε πολλές περιπτώσεις με πολλαπλά κοινωνικά κριτήρια, υποχρεώνονται σε μετακινήσεις από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα και επιβαρυνόμενοι με τεράστια κόστη μετακινήσεων.

- Δε διορίζονται μόνιμοι αλλά ούτε και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί για την κάλυψη οργανικών και λειτουργικών κενών αντίστοιχα, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά της εκπαίδευσης.

- Αναστέλλεται η λειτουργία ολοήμερων τμημάτων στα νηπιαγωγεία, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι «υπεράριθμοι» νηπιαγωγοί στην κάλυψη των κενών των ημερήσιων τμημάτων.

- Αναστέλλεται  η λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης με ταυτόχρονη παράτυπη μετακίνηση των εκπαιδευτικών που υπηρετούσαν σε αυτά, με το πρόσχημα της 3ετούς υποχρεωτικής υπηρεσίας σε ΣΜΕΑΕ, τη στιγμή μάλιστα που στο Ν.3699/2007 χαρακτηρίζονται σαφώς και τα Τμήματα Ένταξης ως μονάδες ΣΜΕΑΕ.

- Καταργούνται στην πράξη οι Τάξεις Υποδοχής, τα Φροντιστηριακά Τμήματα και η Ενισχυτική Διδασκαλία, με γνώμονα την εξοικονόμηση εκπαιδευτικού προσωπικού.

- Προωθούνται λειτουργικοί υποβιβασμοί σχολικών μονάδων και τμημάτων σχολείων, με στόχο την απαλοιφή και απόκρυψη των πραγματικών κενών σε δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, η Παιδεία, που κατά τις δηλώσεις σας δε θα αποτελούσε θύμα στο βωμό των περικοπών και των δεσμεύσεων των μνημονίων της Τρόικας, βλέπει τα εκπαιδευτικά κενά να πολλαπλασιάζονται από τις υποχρεωτικές μετατάξεις, διαθεσιμότητες και επικείμενες απολύσεις που προοιωνίζονται, κατά τα πρότυπα των συναδέλφων μας εκπαιδευτικών του Τομέα Υγείας των ΕΠΑ.Λ.

Κύριε Υπουργέ, αγωνιώντας πραγματικά για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει η συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί, αγωνιώντας επίσης για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας, σας καλούμε έστω και τώρα να ακυρώσετε όλες τις προαναφερόμενες αποφάσεις σας και να προχωρήσετε στην υλοποίηση μέτρων που θα δώσουν λύση στα συσσωρευμένα αλλά και καινοφανή προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θεωρώντας πως η παρούσα επιστολή μας, θα τύχει της ανάλογης προσοχής σας, αναμένουμε τις θετικές σας ενέργειες.

Μετά τιμής

Βασιλάκου Ουρανία               Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Δυτ. Μακ/νίας

Θεοφυλακτίδης Ευστάθιος     Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Δυτ. Μακ/νίας

Νιτσιόπουλος Δημήτριος                     Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Κοζάνης

Σισμανίδης Παύλος                               Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Κοζάνης

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: