Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ο Γ. Δελαστίκ αποδεικνύει με αριθμούς ότι δεν ζούσαμε με δανεικά (video)

Μια σπουδαία συνέντευξη του Γιώργου Δελαστίκ που πρέπει να ακούσετε

Παρακάτω σημειώνω τα βασικά και ζουμερά σημεία της. Με αριθμούς το χρέος της χώρας από τη μεταπολίτευση και μετά καθώς και τα δάνεια που πήραμε από το 2009 μέχρι σήμερα.

Άραγε θα προχωρήσουν σε χιλιάδες πλειστηριασμούς κατοικιών οι τράπεζες;

Ή τους είναι άχρηστα αυτά τα σπίτια; Ο κόσμος νομίζει οτι δε θα του πάρουν τα σπίτια επειδή δεν έχουν τι να τα κάνουν. Όμως οι τράπεζες θα τα πάνε στη διατραπεζική αγορά και θα τα παίξουν ως εγγύηση, θα παιχτεί τζόγος και ας ρημάξουν τα ντουβάρια των πραγματικών σπιτιών. Οι τραπεζικές αξίες παραμένουν σταθερές ως το 2016 ακριβώς για να παιχτεί αυτό το παιχνίδι. Μετά όπως είπε ο Στουρνάρας θα πέσουν οι αντικειμενικές σε Εκάλη, Κηφισιά κλπ και θα ανέβουν στις φτωχογειτονιές.

Όσο κυλά ο χρόνος τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αντίσταση στους δανειστές αν δεν λάβεις επαναστατικά μέτρα. Το 2009 η Ελλάδα χρώσταγε σε ιδιωτικές ευρωπαϊκές τράπεζες 134 δις ευρώ. Αν ο Παπανδρέου έλεγε δεν έχω να πληρώσω, θα τίναζε στον αέρα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ότι δανειστήκαμε αποπλήρωσε τα χρέη προς ιδιωτικές τράπεζες. Έτσι έχει κρατικοποιηθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος. Από πλευράς οικονομικής, έχουν εξουδετερώσει τις συνέπειες για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πληρώσει και φύγει από το ευρώ, αλλά υπάρχει το πολιτικό ζήτημα για την ευρωζώνη. Ανοίγει το ζήτημα οτι η ευρωζώνη δεν είναι αναπότρεπτη και μπορεί να διαλυθεί. Αυτό θα σημάνει και ένταση κερδοσκοπικών επιθέσεων από άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Αμερικής, Αγγλίας, Ιαπωνίας.

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει κεφαλαιακή τρύπα 280 δις ευρώ. 1,2 τρις ευρώ είναι τα κόκκινα δάνεια της ευρωζώνης. Κάθε μήνα οι τράπεζες της ευρωζώνης δίνουν λιγότερα δάνεια απ’ ότι τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Το ευρώ έχει δομικό πρόβλημα. Κάθε ευρωπαϊκή τράπεζα θα επιδιώξει να επιβιώσει κατασπαράσσοντας τις άλλες, και εκεί θα επιβιώσουν οι πιο ισχυρές των ισχυρών κρατών και σίγουρα όχι οι ελληνικές. Δεν υπάρχουν περιθώρια για να δοθούν δάνεια. Τα περί ανάπτυξης στη χώρα μας είναι παραμύθια. Το 2014-16 πρέπει να πληρώσουμε σε δόσεις 19 δις ευρώ. Πού θα βρεθούν; Έχουμε δανειστεί 25 δις από το ΔΝΤ, 53 δις από χώρες της ευρωζώνης, 72 δις από τον ΕΜΣ, σύνολο 150 δις σε τρία χρόνια συν 41 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών,  σύνολο 191 δισ. Ξεχρεώνουμε το 2041 που λήγουν οι δανειακές δόσεις προς τις χώρες της ευρωζώνης, το 2047 για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το 2046 θα δώσουμε την τελευταία δόση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το 2023 θα εξοφλήσουμε το ΔΝΤ. Αυτά με βάση τα δάνεια που πήραμε μέχρι τώρα. Είναι ασύλληπτα τα ποσά.

Μύθος ότι το δημόσιο χρέος το εκτίναξε ο Ανδρέας Παπανδρέου έως και ο Κώστας Καραμανλής. Ψέμα ότι κάναμε κοινωνική πολιτική και ευημερούσαμε με δανεικά. Ο Κ. Καραμανλής το 1975 έχει δημόσιο χρέος 24,7% του ΑΕΠ. Το 1981, έξι χρόνια μετά, το παραδίδει στον Α. Παπανδρέου 34,5% του ΑΕΠ. Το 1988, επτά χρόνια μετά το χρέος είναι 66,8% του ΑΕΠ, δηλαδή 30 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω. Το 1990 ο Μητσοτάκης το παραλαμβάνει στο 70% του ΑΕΠ. Σε τέσσερα χρόνια, το 1993 το παραδίνει 111,6% του ΑΕΠ, 40 ποσοστιαίες μονάδες παραπάνω χωρίς κοινωνική πολιτική και ευημερία, ισχυριζόμενος οτι νοικοκυρεύει τη χώρα. Μέσα σε 4 μόλις χρόνια. Το 2008, 15 χρόνια μετρά, το χρέος είναι 110% του ΑΕΠ χαμηλότερο οριακά από το χρέος που παρέδωσε ο Μητσοτάκης. Την εποχή που ο ελληνικός λαός γνωρίζει τη μεγαλύτερη ευημερία το χρέος δεν έχει αυξηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δανειζόμασταν τόσα όσα μπορούσαμε να αποπληρώσουμε. Φέτος, μέσα σε 4 χρόνια, το χρέος είναι 175% του ΑΕΠ, την ώρα που καταβυθίζεται το βιοτικό μας επίπεδο. Το 2007 και 2008 μόνο το 4-5% των δανείων δε εξυπηρετείτο. Σήμερα το ποσοστό αυτό φτάνει το 32%.

Εκ βάθρων ανατροπή του πολιτικού σκηνικού έχει ήδη συντελεστεί. Τα τρία “αντιμνημονιακά” – με τη Χρυσή Αυγή, όπως την αντιλαμβάνεται ο ψηφοφόρος της – κόμματα πήρανε 42% τον Ιούνιο του 2012, ενώ το 2009 ήτανε 5%. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παίζεται αν θα είναι σε θέση να πιάσουν το 35% στις ευρωεκλογές. Αν το άθροισμά τους πέσει κάτω από 30% τότε οδηγούμαστε σε κατάρρευση της κυβέρνησης. Αλλιώς μπορεί να επιβιώσει, αλλά όχι πέραν του Φεβρουαρίου του 2015, οπότε πρέπει να γίνει εκλογή προέδρου.

Οι Γερμανοί δεν φοβούνται τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχασε τη μάχη της κυβέρνησης της Αριστεράς που επαγγελλόταν πέρσι. Θα κάνει μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση που θα εκφράζει τα στρώματα εκείνα που θέλουν την επιστροφή στην κατάσταση του 2008. Θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση, όπου θα θέλει να κάνει πράγματα, αλλά δεν θα είναι σε θέση να τα υλοποιήσει.

Τίθεται δίλημμα ευρώ ή εθνικό νόμισμα, αν δεν αλλάξει η Γερμανική πολιτική, που δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Οι συνέπειες του κοινού νομίσματος γίνονται όλο και πιο επαχθείς για τους πληθυσμούς των ευρωπαϊκών κρατών, πλην των Γερμανών, όπου το κατώτατο ωρομίσθιο 8,5 ευρώ και ο κατώτατος μισθός είναι 1500 ευρώ μικτά!

Υπάρχει ελπίδα και θα εκδηλωθεί και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πάρα πολύ σύντομα.

O εξαιρετικός Γιώργος Δελαστίκ μιλά στον καλό δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη και στο κρητικό ραδιόφωνο.

πηγή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: