Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Πρόσβαση μαθητών των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Ερώτηση κατατέθηκε στη Βουλή για την πρόσβαση των μαθητών των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τον Βουλευτή κ. Βλάση και προσφάτως δόθηκε απάντηση από τον υπουργό Παιδείας.

Σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 58 του ν.4310/2014 η πρώτη περίοδος της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.4186/2013 αναδιατυπώνεται ως ακολούθως:

«Οι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, εφόσον κατέχουν και πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑΛ, καθώς και οι κάτοχοι ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των ΤΕΙ, σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες του πτυχίου τους, των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, των Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και σε ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων ή και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.»

Οι ως άνω υποψήφιοι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του ν. 4327/2015 στο οποίο ορίζεται η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου, εξετάζονται σε 4 μαθήματα της Γ τάξης των ΕΠΑΛ, δυο μαθήματα Γενικής Παιδείας και δυο μαθήματα ειδικότητας.

Τέλος, σύμφωνα με την παρ.6 του άρθρου 58 του ν.4310/2014, δίνεται η δυνατότητα στους κατόχους απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών ΕΠΑΛ, καθώς και στους κατόχους ισότιμου τίτλου ΕΠΑΛ, να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις σε μεταγενέστερο έτος από αυτό της αποφοίτησής τους, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους ΓΕΛ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: