Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ: ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 10/2



Ανεξάρτητη Επικοινωνία: Η Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε στις 30-1-10 στην Αθήνα,ψήφισε την εισήγηση της ΟΛΜΕ για συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φεβρουαρίου, 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μαρτίου και εξουσιοδότηση για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, εφόσον κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που βρίσκει τον κλάδο αντίθετο. Νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ μετά τις 10 Μαρτίου για εκτίμηση της κατάστασης. Το πρόγραμμα δράσης ψήφισαν 60 ΕΛΜΕ υπέρ, ποσοστό 75%, κατά 12 ΕΛΜΕ, λευκά 6.

Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Σάμου που πραγματοποιήθηκε στις 28-1-10 αποφάσισε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη και πρότεινε 48ωρη απεργία στο δεύτερο 15νθήμερο του Φλεβάρη, με συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας. Συνέλευση προέδρων αμέσως μετά, με κατεύθυνση για νέα απεργιακή κινητοποίηση. Συγκεκριμένα η Γ. Σ. αναφέρει:

Το χρονικό μιας προκαθορισμένης επίθεσης ξεδιπλώνει την πρώτη πράξη του για τη νέα χρονιά. Το λεγόμενο «Πρόγραμμα Σταθερότητας» συμπιέζει ακόμα πιο δραστικά το ήδη συμπιεσμένο εισόδημα των εργαζομένων την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και η ανεργία (σύμφωνα με επίσημα χείλη) θα ξεπεράσει το 20% (1 εκατ. άνεργοι)!

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την «τρομοκρατία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να νομιμοποιήσει στα μάτια του λαού την αντεργατική καταιγίδα, που όπως οι ίδιοι λένε μπορεί να κλιμακωθεί κι άλλο με νέα πιο σκληρά μέτρα –το λεγόμενο «σχέδιο Β».


Είναι γεγονός ότι η πλήρης ασυδοσία των εργοδοσιών στον ιδιωτικό τομέα μαζί με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων αλλά και των συνδικάτων μεταφέρει μεγάλο βάρος της επίθεσης για την περίοδο αυτή στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, όπου ακόμα υπάρχει ένα σώμα κατακτήσεων που πρέπει άμεσα να ανατραπεί. Κατακτήσεις που σχετίζονται τόσο με το εισόδημα όσο και με τις εργασιακές σχέσεις. Έτσι κι αλλιώς, η πορεία αμφισβήτησης αυτού του σώματος δικαιωμάτων και στο δημόσιο είναι εδώ και χρόνια σε εξέλιξη, τόσο μέσω της μακρόχρονης λιτότητας όσο και μέσω της –σε μεγάλη κλίμακα- αντικατάστασης μόνιμου προσωπικού με ελαστικά εργαζόμενους (stage, έκτακτους κλπ).

Τα κυβερνητικά μέτρα αφορούν:

  • τη μαζική περικοπή επιδομάτων. Με δεδομένο ότι τα επιδόματα αφορούν σημαντικό μέρος του μισθού των δημόσιων υπαλλήλων, η περικοπή αυτή –ακόμα και αν σε αυτή τη φάση γίνει σε περιορισμένη κλίμακα- ανοίγει το δρόμο για δραματική ονομαστική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων.
  • Τη δραστική αύξηση της φορολογίας μέσα από πληθώρα μέτρων και αύξησης της έμμεσης φορολογίας σε είδη πλατιάς κατανάλωσης όπως και στα τσιγάρα.
  • Την προώθηση νέων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων που ως βάση τους έχουν ότι το μέρος της σύνταξης που θα πληρώνεται από το Δημόσιο θα είναι περίπου στα 360 ευρώ, με ταυτόχρονη αύξηση των ορίων ηλικίας (έως και 17 χρόνια προβλέπεται αυτή για τις γυναίκες) !
  • Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δε θα καταργηθεί ο 14ος μισθός, δεν είναι τίποτε άλλο. παρά η «ζύμωση» μιας τέτοιας προοπτικής, που μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε μια επόμενη φάση – κάτω από τις βολικές νέες πιέσεις της ΕΕ.
  • Τη δραστική μείωση των διορισμών ( το πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει, 3000 μόνιμους διορισμούς από 6000 και περίπου 4000 αναπληρωτές από 11000), που θα οδηγήσει σε εκτίναξη της ωρομισθίας, και τελικά της αδιοριστίας.
  • Ταυτόχρονα το νέο σύστημα προσλήψεων-διορισμών που προωθείται (με διαγωνισμό που το Υπουργείο αναθέτει σε ιδιώτες!!) μαζί με την «περιφερειακότητα» (δηλαδή την παραπέρα ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων) που υπηρετεί το σχέδιο «Καλλικράτης» και την αξιολόγηση, οδηγούν σε αντιδραστικές ανατροπές των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Να σημειώσουμε τέλος ότι ο (επίσημος) πληθωρισμός έχει φτάσει το 2,6% οδηγώντας σε πραγματική μείωση το εισόδημα των εργαζομένων (ακόμα και με τα παραποιημένα επίσημα στοιχεία) και εξανεμίζοντας τις ονομαστικές αυξήσεις του 1,5% της εισοδηματικής πολιτικής (για όποιους αφορά η «αύξηση» αυτή).

Στην κλιμάκωση της επίθεσης, σημαντική βοήθεια προσφέρει η ΝΔ αλλά και τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, που στηρίζουν πολλαπλά την κυβερνητική επιχείρηση και όλοι μαζί κρύβουν τη βασική αλήθεια που αφορά τους εργαζόμενους:

Το «ξεπέρασμα της κρίσης» που επιδιώκει με αυτές τις πολιτικές το κεφάλαιο και η κυβέρνηση του είναι η συντριβή των δικαιωμάτων και των καταχτήσεων του λαού και της νεολαίας, είναι η «οριστική» εγκαθίδρυση ενός κοινωνικού- εργασιακού –πολιτικού μεσαίωνα. Αυτός είναι ο πραγματικός τους στόχος, αυτός υπηρετεί τα συμφέροντα και τα πραγματικά χαρακτηριστικά του συστήματος της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό το στόχο, είναι απόλυτη ανάγκη να υψωθεί ένα μεγάλο μέτωπο αγώνων, χωρίς καμιά ολιγωρία και αυταπάτη. Είναι ανάγκη να ξεπεραστούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που κινούνται στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας είτε με τη μορφή της απόλυτης σιωπής, είτε με τη μορφή του προγραμματισμού δύο 24ωρων απεργιών για να σώσουν τα προσχήματα…


Στο αντιλαϊκό «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» αντιπαραθέτουμε και παλεύουμε:

  • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στο πέταγμα ωρομισθίων και αναπληρωτών στην ανεργία. Κατάργηση της ωρομισθίας και της αναπλήρωσης. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί χωρίς καμιά προϋπόθεση ή δοκιμαστική περίοδο
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Σιούφα – Ρέπα- Πετραλιά. Η ασφάλιση είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα για όλους. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
  • Επιδόματα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία. Όχι στους ταξικούς φραγμούς,την πειθάρχηση,την αξιολόγηση. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά μας δικαιώματα (ωράριο, οργανικότητα, μονιμότητα). Όχι στην κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών

Όλοι στην απεργία στις 10 Φλεβάρη!- Να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας!

Για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων προτείνουμε:

48ωρη απεργία το δεύτερο 15νθήμερο του Φλεβάρη με συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα της απεργίας.
Συνέλευση προέδρων αμέσως μετά με κατεύθυνση για νέα απεργιακή κινητοποίηση


Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: