Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

Τα όρια ηλικίας - 'Ολες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό



Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα όρια ηλικίας και το ύψος των συντάξεων, ανακοινώνονται αύριο στην επιτροπή ειδικών για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει παρεμβάσεις σε δόσεις.

Συγκεκριμένα:

Μέσα στη χρονιά θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, που έχουν ως στόχο την οικονομική ενίσχυση των ταμείων. Έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και στην πάταξη των ανεξέλεγκτων δαπανών στους κλάδους υγείας.

Το 2013 θα αρχίσει η αύξηση των λεγόμενων «ειδικών» ορίων συνταξιοδότησης, με στόχο να κλείσουν οι πόρτες πρόωρης εξόδου. Στόχος είναι οι αλλαγές να γίνουν σταδιακά και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2020, ώστε να μη θιγούν ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθούν κυρίως όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας το κρίσιμο διάστημα 1983 έως και 1992. Περιορισμένης έκτασης θα είναι για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται μετά το 1993 και οι οποίοι πρέπει έτσι και αλλιώς να κάνουν υπομονή μέχρι το 65ο έτος για να πάρουν σύνταξη. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στη χορήγηση οικονομικών κινήτρων για όσους θέλουν να παραμείνουν στην εργασία δύο επιπλέον χρόνια.

Το 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή ο θεσμός της «βασικής σύνταξης», η οποία θα είναι κοινή σε όλα τα ταμεία (με μοναδική εξαίρεση τον ΟΓΑ). Το μέτρο θα συνδυαστεί με τη χορήγηση «κινήτρων απόδοσης», προκειμένου να ενθαρρύνεται η παραμονή στην εργασία και να μη χάνεται κανένα ένσημο.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δημιουργηθούν μόλις τρία ασφαλιστικά ταμεία και συγκεκριμένα το ΙΚΑ (μισθωτοί), ο ΟΑΕΕ (αυτοαπασχολούμενοι) και ο ΟΓΑ (αγρότες).

Οι προωθούμενες ρυθμίσεις αγγίζουν 140.000 εργαζόμενες γυναίκες στο Δημόσιο και στα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίες θα δουν τα όρια συνταξιοδότησης να αυξάνονται τουλάχιστον κατά μία πενταετία. Επιπλέον αναμένονται παρεμβάσεις στην 35ετία των δημοσίων υπαλλήλων (με το όριο να πηγαίνει στο 60ό έτος), στην 25ετία των στρατιωτικών (με τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης να πηγαίνουν στα 35 για έξοδο ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας) αλλά και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Ολόκληρο το σχέδιο στο" http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: