Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Ο όμιλος Goldman Sachs είχε δανείσει κρυφά στην ελληνική κυβέρνηση δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευρωζώνης !



Συνεχίζονται οι αναταράξεις, δυο μέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου-βόμβα στους New York Times, αποκαλύπτοντας τακτικές της Wall Street οι οποίες «επιδείνωσαν την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα και υποσκάπτουν το ευρώ βοηθώντας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κρύψουν τα αυξανόμενα χρέη τους».

Στο ρεπορτάζ των NYT αναλύεται λεπτομερώς το πώς λειτουργούν οι συμφωνίες αυτές, που έφεραν κωδικές ονομασίες εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, όπως «Αίολος» και «Αριάδνη», και στην ουσία αποτελούσαν «συγκαλυμμένα δάνεια», τα οποία, όμως, «δεν ήταν καταγεγραμμένα» στον προϋπολογισμό ως τέτοια.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, το 2001, μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο όμιλος Goldman Sachs είχε δανείσει κρυφά στην ελληνική κυβέρνηση δισεκατομμύρια δολλάρια προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευρωζώνης, σε μια συμφωνία που είχε προωθηθεί ως «νομισματική συναλλαγή» και όχι ως δάνειο και που βοήθησε την Αθήνα «να επιτύχει τα ευρωπαϊκά κριτήρια του ελλείμματος, παρότι συνέχιζε να ξοδεύει πέρα από τις δυνατότητές της».

Την τακτική αυτή εφάρμοσαν και η J.Ρ. Morgan Chase αλλά και άλλες τράπεζες, οι οποίες έδωσαν τη δυνατότητα να κρύψουν επιπρόσθετα δάνεια σε Ελλάδα, Ιταλία και πολύ πιθανόν και αλλού. Η Ελλάδα, ως αντάλλαγμα, δέχτηκε να εκχωρήσει τα δικαιώματά της σε τέλη αεροδρομίων ή κέρδη από τυχερά παιχνίδια για τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: