Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Μαζική η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο ασφαλιστικό


Μαζική ήταν για ακόμη μία φορά η συμμετοχή στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις τις οποίες είχαν καλέσει ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις ανατροπές στα εργασιακά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αποκλεισμένο παρέμεινε από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι αργά το βράδυ το λιμάνι του Πειραιά, από μέλη του ΠΑΜΕ.

Τουλάχιστόν 20.000 άνθρωποι κατέβηκαν εχθές στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα που αφορούν στα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις, την ίδια στιγμή που το επίμαχο νομοσχέδιο εισαγόταν στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής προς συζήτηση. Φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών που εφάρμοσαν μέχρι σήμερα τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία προς τη Βουλή.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου, για να απωθηθούν με εκτεταμένη χρήση χημικών από άνδρες των ΜΑΤ. Μικροεπεισόδια ακολούθησαν μετά τόσο μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, αλλά και στην Πανεπιστημίου, όπου διαδηλωτές πέταξαν μικροαντικείμενα προς τα ΜΑΤ κι εκείνα αντέδρασαν ρίχνοντας χημικά και κάνοντας ρίψη χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, προσήχθησαν 13 άτομα, εκ των οποίων 6 συνελήφθησαν.

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η επέμβαση της αστυνομίας μέσα στον σταθμό του Μετρό της ομόνοιας. Οι μαρτυρίες αλλά και οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για αστυνομικούς να κυνηγούν διαδηλωτές μέσα στο σταθμό του Μετρό, ακόμη και μέσα στους συρμούς, με τους επιβάτες να παρακολουθούν εμβρόντητοι και να κινδυνεύουν σε κάποιες περιπτώσεις να πέσουν στις ράγες από το ανθρωποκυνηγητό.

Πέραν της κοινωνικής αντίδρασης έξω από τη Βουλή, αντιδράσεις υπήρξαν και εντός κοινοβουλίου και μάλιστα «εκ των έσω». Κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας, υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε να πάρει πίσω ο υπουργός Εργασίας τη διάταξη για την 13η και 14η σύνταξη, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουπλής έκανε λόγο για κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Ο Πάρης Κουκουλόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στο σύνολο του υπουργικού, ενώ τέλος ο Χρήστος Πρωτόπαπας ζήτησε να διασφαλιστεί η εγγύηση του κράτους για τις επικουρικές συντάξεις και να υπάρξει καλύτερη μεταβατική περίοδος για τις μητέρες ανήλικων και τα βαρέα – ανθυγιεινά.

Νωρίτερα, κατά την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως «το μνημόνιο είναι κίνδυνος- θάνατος για τον λαό και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας».

«Τον φετινό Ιούλη κρίνεται το παρόν και το μέλλον τριών γενεών. Η επιβολή ή η ανατροπή του μνημονίου του ασφαλιστικού και του εργασιακού θα δώσει τη δυνατότητα στην κοινωνία να αντισταθεί και να αντέξει ή να ισοπεδωθεί. Είναι η μητέρα των μαχών. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε στους δρόμους, θα τη δώσουμε στη βουλή με όλες μας τις δυνάμεις», ήταν το μήνυμα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα κατά τη συμμετοχή του στην απεργιακή συγκέντρωση.

«Η κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να ξεθεμελιώσει τις κατακτήσεις της ελληνικής κοινωνίας, του λαού, των εργαζόμενων από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό. Ο ελληνικός λαός θα σηκώσει ανάστημα. Θα αποτρέψει την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ επέδωσε στη Βουλή ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους. Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος, είχε κάνει λόγο για σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων και για ασφαλιστικό νομοσχέδιο χειρότερο και από το μνημόνιο με την τρόικα. «Η κυβέρνηση καταργεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Το σημερινό σύστημα που παρά τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες ήταν και είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για τους συνταξιούχους. Μετατρέπει το σύστημα ασφάλισης από κοινωνικό και αλληλεγγύης σε κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό. Βασικός της στόχος να περιορίσει τις δαπάνες για τις συντάξεις τα επόμενα 50 χρόνια στα σημερινά, ουσιαστικά, επίπεδα. Να καταργήσει τη δημόσια ασφάλιση και να ανοίξει τον δρόμο στην Ιδιωτική», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

«Οι εργαζόμενοι απεργούν και διεκδικούν να υιοθετηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Στα άδικα οικονομικά και αντικοινωνικά μέτρα έρχονται να προστεθούν μέτρα στην κοινωνική ασφάλιση που καταγκρεμνίζουν τον κόσμο της Εργασίας. Η κυβέρνηση κρατιέται με μία λεπτή κλωστή από την κοινωνία. Δεν πάει άλλο!», δήλωσε από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.

«Διεκδικούμε μέτρα συμβατά με τις προτάσεις των συνδικάτων και τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να πάρει πίσω τις ρυθμίσεις. Έχουν παραδοθεί τα πάντα στην τρόϊκα και στους βιομηχάνους. Οι συλλογικές συμβάσεις βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της!», πρόσθεσε κατά την ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ.

Ομαλά πραγματοποιήθηκαν οι πορείες που διοργανώθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, με την ακρόαση εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων συνεχίζεται σήμερα, Τετάρτη, στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου πγια τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: