Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

ΠΕΑΕ - Συντονιστικό ωρομισθίων εκπαιδευτικών : ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ… ΕΓΚΥΚΛΙΟ


Μόνο ως έκτρωμα μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα εγκύκλιος για την πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων.

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να νομοθετήσει μέσω εγκυκλίου, αποδεικνύοντας ότι πάγια στάση του είναι να αντιμετωπίζει τις ζωές τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών ως τα ψιλά γράμματα μιας εγκυκλίου. Αναλυτικότερα:

Αναπληρωτής κανονικού και μειωμένου ωραρίου: Το νέο σκλαβοπάζαρο στήνεται. Ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου με 5 ώρες, 270 ευρώ (Ν.1566/85), αλλά και με τις υποχρεώσεις ενός μονίμου είναι ο νέος σκλάβος που θέλουν να ευδοκιμήσει στις σχολικές αίθουσες από Σεπτέμβρη. Το Υπουργείο Παιδείας προγραμματίζει το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς με λιγότερες από 70% προσλήψεις αναπληρωτών, μειωμένους κατά 50% τους διορισμούς μονίμων και με τους μαθητές στοιβαγμένους σε τμήματα των 30 μαθητών.

Παράλληλα, ενώ διακηρύσσει ότι κλείνει τα «παράθυρα», στην πραγματικότητα γκρεμίζει τους τοίχους. Δεν μπορεί ο αναπληρωτής μειωμένου ωραρίου να διεκδικεί την πρόσληψή του ως αναπληρωτής πλήρους ωραρίου την ίδια χρονιά παρά μόνο στην περιοχή που ήδη βρίσκεται «στην περίπτωση που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλον υποψήφιο που προηγείται στην σειρά κατάταξης.».

Πώς θα διαφυλαχθεί η σειρά κατάταξης στους πίνακες με τον τρόπο αυτό; Τι σημαίνει ενδιαφέρον πέρα από την αίτηση (μήπως οι πελατειακές σχέσεις σε μια τοπική κοινωνία) και πώς ορίζεται η περιοχή του (περιφέρεια, διεύθυνση, γειτονιά;;;;). Είναι δε γνωστό ότι τέτοια κενά δε θα προκύψουν ακόμα κι αν οι ακάλυπτες ώρες τα δικαιολογούν. Όλα τα προηγούμενα χρόνια η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει αποδείξει ότι πάγια πολιτική της είναι το «σπάσιμο» των κενών, προκειμένου να αποκρύπτονται οι ελλείψεις και να προσλαμβάνεται κόσμος με λιγότερα χρήματα και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτό ενισχύεται και από τη δυνατότητα συμπλήρωσης των 15 ωρών του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου με ωρομίσθια εργασία. Γιατί αλήθεια μπαίνει το πλαφόν των 15 ωρών και όχι η συμπλήρωση πλήρους ωραρίου; Γιατί επιβάλλεται η πρόσληψη να γίνεται σε επίπεδο σχολικής μονάδας και όχι Διεύθυνσης; Ποιον εξυπηρετεί η αποκέντρωση;

Ένα ακόμη στοιχείο που αποδεικνύει την τιμωρό διάθεση του Υπουργείου προς τους εκπαιδευτικούς είναι η μείωση των περιοχών επιλογής τοποθέτησης του αναπληρωτή από 30 σε 20 και ο ψυχολογικός εξαναγκασμός που προκύπτει και από αυτή τη μείωση, ώστε να δηλώσουμε ότι επιθυμούμε να εργαστούμε και ως αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου με το φόβο μη μείνουμε χωρίς δουλειά

Υπολογισμός προϋπηρεσίας: Η προϋπηρεσία που θα αποκτήσουν όσοι καταφέρουν να εργαστούν στα σχολεία κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου θα προσμετρηθεί μετά τη λήξη της και τα μόρια θα καταμετρηθούν με τον νέο επαίσχυντο τρόπο υπολογισμού. (Νομικό Πλαίσιο, Κεφ. Α, παρ.2α1). Για άλλη μια χρονιά θα τρέχουμε σε όλη την Ελλάδα με δικό μας κόστος, αφού τα χρήματα δε φτάνουν ούτε για τις βενζίνες για να έρθει το Υπουργείο να μας πει εμμέσως πλην σαφώς σε λίγο καιρό «καλύτερα να έκανες ecdl».

Νέο πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης (ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ, ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ 1) : Και αφού «έσπασαν» τα τηλέφωνα του τμήματος ειδικής αγωγής, διότι όλοι είχαμε την εύλογη απορία πώς θα προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί σε πρόγραμμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες βγήκε και η φοβερή διόρθωση από πλευράς Υπουργείου διαγράφοντας το αρκτικόλεξο ΣΜΕΑ… Αίσχος!!!!

Οι τάξεις παράλληλης στήριξης των ατόμων με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες μένουν εκτός του γενικού σχεδιασμού της ειδικής αγωγής και μάλιστα υποβιβάζονται σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από ΕΠΕΑΚ. Επιχειρηματικοποιείται, λοιπόν, ένα πρόγραμμα που για τους μαθητές αυτούς είναι αναγκαίο. Υποβιβάζεται από πλευράς Υπουργείου, αφού παίρνει προσωρινά χαρακτηριστικά λειτουργίας, όπως προσωρινοί θα είναι οι εκπαιδευτικοί που το στελεχώνουν, ενώ αν λάβουμε υπόψη μας τα τόσα χρόνια που λειτουργούσε η ΠΔΣ μέσω ΕΠΕΑΕΚ, μπορούμε να φανταστούμε τι θα ισχύει για τις πληρωμές των συναδέλφων που θα προσληφθούν, πώς η αξιολόγηση εισάγεται από την πίσω πόρτα κ.ά.

Επιπλέον, πουθενά δε γίνεται λόγος για επιμόρφωση των νεοπροσλαμβανόμενων, ούτε καν για πρόσληψη όσων ήδη έχουν τίτλο σπουδών της ειδικής αγωγής. Στους διαδρόμους του Υπουργείου, όμως, κυκλοφορεί η φήμη για επιμόρφωση μέσα στα Σαββατοκύριακα πάντα μέσω ΕΠΕΑΕΚ.

Τέλος, δεν ορίζεται πώς θα λειτουργεί το πρόγραμμα αυτό. Είναι τουλάχιστον χυδαίο από πλευράς Υπουργείο να αντιμετωπίζει τους μαθητές αυτούς ως μέσο για να απορροφήσει μια χρηματοδότηση χωρίς φυσικά να γίνεται κανένας λόγος για τις υποδομές που υπάρχουν στα σχολεία – είτε σε υλικοτεχνική υποδομή είτε στα αναλυτικά προγράμματα. Άραγε πόσα ειδικά σχολεία θα κλείσουν μετά από αυτό;;;;;

Επαναδιατύπωση του ασυμβίβαστου (ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ, παρ.12): 

Χρόνια τώρα παλεύαμε να μην ισχύει το ασυμβίβαστο στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς, ακριβώς γιατί είναι αδύνατο να ζήσουν μόνο με τις αποδοχές της δουλειάς τους στο σχολείο. Ακόμα και σε συνάντησή μας με τον κ. Πανάρετο το Νοέμβρη είχε γίνει παραδεχτό ότι αυτό είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να ισχύει.

Στη νέα εγκύκλιο, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας αποδεικνύει την σύμπλευση που έχει με τους φροντιστηριάρχες και την παραπαιδεία. Ενώ φαίνεται να αφήνει εκτός τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων, συμπεριλαμβάνει τους εκπαιδευτικούς στα φροντιστήρια κάνοντας πλάτες στους φροντιστηριάρχες να πιέζουν τους συναδέλφους να δουλεύουν «μαύρα», χωρίς ασφάλιση, ώστε να μη διακινδυνεύσουν την ΕΔΕ και την απόλυσή τους.

Ένταξη Σιβιτανιδείου και εκκλησιαστικών σχολείων στους πίνακες: Μετά από έντονες και μακροχρόνιες διαμαρτυρίες για τον ρουσφετολογικό τρόπο πρόσληψης σε αυτά τα σχολεία, το Υπουργείο –δείχνοντας το αξιοκρατικό και αδιάβλητο προφίλ του– μας έκανε τη χάρη… είναι έτσι, όμως;; «Υποψήφιοι που επιθυμούν να προσληφθούν ως προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί σε εκκλησιαστικά γυμνάσια και γενικά εκκλησιαστικά λύκεια, υποβάλλουν σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 39 του ν. 3848/2010 μαζί με την αίτηση- δήλωση υποχρεωτικά και βιογραφικό σημείωμα και προαιρετικά συστατική επιστολή από προσωπικότητα του χώρου της Ορθοδοξίας.» Τα λόγια είναι περιττά…

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Οι συμπτύξεις τμημάτων και το κλείσιμο σχολείων, οι αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα (βλ. νέες δηλώσεις Υπουργού), η τραγική μείωση των διορισμών, η αξιολόγηση και συνολικά ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος αποδεικνύουν ότι στόχος του Υπουργείου είναι η διάλυση του δημόσιου σχολείου. Τα νέα μέτρα «σωτηρίας» της χώρας είναι τα νέα μέτρα εξόντωσης του κόσμου της εργασίας.

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη. Μαζί με το σύνολο των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων που έχουν απορρίψει το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που δε δέχονται να εφαρμόσουν την αξιολόγηση και τα «καινοτόμα» πιλοτικά προγράμματα, μαζί με το σύνολο των εργαζομένων να δώσουμε τη μάχη για αξιοπρεπή δουλειά-αξιοπρεπή ζωή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου
Μόνιμους μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο σχολείο με βάση το έτος λήψης πτυχίου και την προϋπηρεσία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (ωρομίσθιοι, αναπληρωτές)-Καμία εφαρμογή του αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου.
Άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων-Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε όλους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους απολυμένους χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις. Αύξηση των αποδοχών
Όχι στην εφαρμογή του προγράμματος για τα 800 ολοήμερα
Όχι στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου
Όχι στην εφαρμογή της αξιολόγησης και του Π.Π.Δ.Ε. Επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς μετά τον διορισμό τους με εκπαιδευτική άδεια και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Όχι στα 30αρια τμήματα και τη συγχώνευση σχολείων. 15 μαθητές ανά τμήμα σε νηπιαγωγείο, πρώτη και δευτέρα δημοτικού, 20 μαθητές ανά τάξη για τις υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού, 20 μαθητές ανά τάξη στο γυμνάσιο και το λύκειο και 10 μαθητές ανά τάξη στα εργαστήρια

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: