Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Παραλαμβάνουμε εν μέσω Κρίσης τον «Παπανικολή» που... έγερνε!

Το υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε και άλλα δύο υποβρύχια, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση!

Το υπουργείο Άμυνας παραλαμβάνει τελικά το υποβρύχιο «Παπανικολής», που φερόταν να έγερνε, επειδή πλέον δεν... γέρνει. Ποιος πιστοποίησε ότι δεν γέρνει; Το Πολεμικό, Ναυτικό και γερμανικός φορέας πιστοποίησης. Ομοεθνής δηλαδή της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που το ναυπήγησαν. Παράλληλα, σε καιρούς μνημονίου, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μείωσης μισθών και συντάξεων, το υπουργείο Άμυνας πιστοποίησε τελικά ότι «λεφτά υπάρχουν».

Παραγγέλνει δύο νέα υποβρύχια επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως υποστηρίζει, μόνο κατά 175 εκατ. ευρώ. Τα νέα ήρθαν την Παρασκευή από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ανακοίνωσε και επίσημα τη συμφωνία μεταβίβασης του 75% των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από το γερμανικό όμιλο Thyssen Krupp Marine Systems στον αραβικό όμιλο Abu Dhabi Mar, στο πλαίσιο της οποίας παραλαμβάνεται το επίμαχο υποβρύχιο και δίνεται παραγγελία για δύο νέα.

Ο υπουργός υποστήριξε τα εξής: «Το Πολεμικό Ναυτικό, με πλήρη ανεξαρτησία γνώμης, έλεγξε και πιστοποίησε από κοινού με τον αρμόδιο κρατικό γερμανικό φορέα BWB την τεχνική επάρκεια του υποβρυχίου "Παπανικολής", όχι όπως αυτό ήταν το 2005-2006, αλλά όπως διαμορφώθηκε το 2008 και όπως είναι σήμερα».

Το πράσινο φως για την υλοποίηση της συμφωνίας δόθηκε από το ΚΥΣΕΑ και τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και προβλέπει τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την Thyssen Krupp Marine Systems στην Abu Dhabi Mar. Σειρά έχει η κατάθεση στο Κοινοβούλιο του κυρωτικού νομοσχεδίου για τη μεταβίβαση του 75,1% των ναυπηγείων, με στόχο η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει τον «Παπανικολή» και τα άλλα τρία υποβρύχια που κατασκευάστηκαν στο ναυπηγείο. Επίσης, προβλέπει την παραγγελία από τα ναυπηγεία άλλων δύο υποβρυχίων, κόστους περίπου 1 δις ευρώ. Το υπουργείο Άμυνας, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι το πραγματικό κόστος είναι 175 εκατ. ευρώ, καθώς ταυτόχρονα με την παραγγελία ακυρώνεται το έργο εκσυγχρονισμού δυο παλαιών υποβρυχίων.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι με τη συμφωνία εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, καθώς δεν δίνεται κάποιο ειδικό προνόμιο στους νέους ιδιοκτήτες για πραγματοποίηση μαζικών απολύσεων ή άλλες περικοπές. Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι θα απορροφηθούν στο ναυπηγείο οι 150 περίπου εργαζόμενοι της παλαιότερα αποσχισμένης εταιρίας τροχαίου υλικού των ναυπηγείων.

Η συμφωνία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για μια συμφωνία που, σε πλήρη αντίθεση με αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, «είναι καταστροφική για τους εργαζόμενους, τα ναυπηγεία και επιζήμια για τη χώρα και το στρατιωτικό εξοπλισμό της».

«ΕΓΚΛΗΜΑ»

«Το διαρκές έγκλημα των κυβερνήσεων Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ σε βάρος της ναυπηγικής βιομηχανίας συνεχίζεται» παρατηρεί το Κομμουνιστικό Κόμμα και συμπληρώνει ότι «οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τώρα διορθώθηκαν τα ελαττώματα του υποβρυχίου "Παπανικολής" είναι προκλητικοί και προσβλητικοί για το λαό».

«Το νέο πλήγμα στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας θα είναι καίριο.

Σοβαρότατες θα είναι και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για τον εξοπλισμό του Πολεμικού Ναυτικού»
καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων «ζήτημα εξαιρετικής σημασίας» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές πτυχές που πρέπει να ερευνηθούν και να αναλυθούν σε βάθος.

«Άκρως επιζήμια» για το δημόσιο συμφέρον και την παραγωγική προοπτική της χώρας χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παν. Λαφαζάνης. Σε δηλώσεις του, με αφορμή την επικύρωση της σύμβασης από το ΚΥΣΕΑ, επισήμανε: «Η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, μετά το μεγάλο πολιτικό και οικονομικό "σκάνδαλο" παράδοσης, με μυθώδη "προίκα", το 2001, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε γερμανικά συμφέροντα, έρχεται τώρα να κλιμακώσει το ανοσιούρνημα, εκχωρώντας με καινούργια χαριστική προικοδότηση τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στα αραβικά συμφέροντα της Abu Dhabi Mar».

Δεν υπάρχουν σχόλια: