Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τοποθέτηση εκπαιδευτικού ΣΜΕΑ ως Δ/ντριας σε σχολείο Γενικής Αγωγής

κ. Περιφερειακή Δ/ντρια Εκπ/σης
Β. Αιγαίου,

με το υπ’ αριθ 2099/3-9-10 έγγραφο προς το ΠΥΣΠΕ Σάμου και με κοινοποίηση σε εσάς, γνωστοποίησα τους λόγους που δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί εκπαιδευτικός ΣΜΕΑ ως Δ/ντρια σε σχολείο Γενικής Αγωγής. Το ΠΥΣΠΕ ωστόσο με απόφασή του, στις 3-9-10, προχώρησε στην εν λόγω τοποθέτηση.

Επειδή καλείστε να επικυρώσετε αυτή την απόφαση, σας αναφέρω τους λόγους που δεν θα έπρεπε να τοποθετηθεί η εκπαιδευτικός στο συγκεκριμένο σχολείο.

1. Η εκπαιδευτικός φοιτούσε στο Διδασκαλείο στο τμήμα Ειδικής Αγωγής την περίοδο 2006-08. Οι επιλογές των στελεχών εκπ/σης έγιναν το 2007. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ. 5 παρ. 4 της με αριθ. 24617/Γ3/Εσ. 191/ 11.3.2003 υπουργικής απόφασης (Φ.Ε.Κ. 345/Β’/ 26.3.2003) κατά τη διάρκεια φοίτησης στα Διδασκαλεία δεν είναι επιτρεπτή η υποβολή από τους μετεκπαιδευόμενους αίτησης για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, εφόσον η τοποθέτηση σε θέση στελέχους αναφέρεται σε χρόνο πριν από το πέρας της μετεκπαίδευσης.

Η εκπαιδευτικός παρ΄ όλα αυτά όχι μόνο υπέβαλε αίτηση, αλλά συμμετείχε στη διαδικασία επιλογής στελεχών σχολικών μονάδων και στους δύο πίνακες, Γενικής και Ειδικής Αγωγής.

• το ΠΥΣΠΕ στηρίχτηκε στην εγκύκλιο με Α.Π. 81126β/18-10-2007 του κ. Γενικού Γραμματέα του υπουργείου παιδείας που διευκρινίζει τα εξής:

1. Εκπαιδευτικοί Σ.Μ.Ε.Α Εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης που έχουν μετεκπαιδευτεί στα Τμήματα Ειδικής Αγωγής των Διδασκαλείων Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογών σχολικών μονάδων. Σε περίπτωση που δεν έχουν ολοκληρώσει την πενταετή υπηρεσία σε Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής (Σ.Μ.Ε.Α.) (αρ. 35 παρ. 14 Ν. 1566/85-ΦΕΚ 167Α & αρ. 4 περ. Ε΄παρ. 3 του Ν. 2817/2000 – ΦΕΚ 78Α΄), η υποχρέωσή τους μπορεί να εκπληρωθεί μεταγενέστερα κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην εκπαίδευση.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος αναφέρεται μόνο σε εκπαιδευτικούς που έχουν μετεκπαιδευτεί στα Τμήματα Ειδικής Αγωγής των Διδασκαλείων Δημοτικής Εκπαίδευσης και όχι για όσους φοιτούν.

2. Επιπλέον, σύμφωνα με το Ν. 1566/85 ΦΕΚ 167Α άρθρο 35 παρ. 14 σε συνδυασμό με το άρθρο 4 περ. Ε παρ. 3 και 4 του Ν. 2817/2000 ΦΕΚ 78Α «οι εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης που έχουν μετεκπαιδευτεί στα Τμήματα Ειδικής Αγωγής των Διδασκαλείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, με δαπάνες του κράτους, τοποθετούνται υποχρεωτικά σε Σ.Μ.Ε.Α, Τμήματα Ένταξης ή Παράλληλης Στήριξης, όπου υπηρετούν για μια πενταετία τουλάχιστον».

• Πολύ καλά γνωρίζετε ότι μπορεί η εγκύκλιος με Α.Π. 81126β/18-10-2007 να δίνει το δικαίωμα, αν δεν έχει ολοκληρώσει την πενταετή υπηρεσία σε Σχολική Μονάδα Ειδικής Αγωγής, η υποχρέωσή τους να εκπληρωθεί μεταγενέστερα κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην εκπαίδευση, αλλά η εγκύκλιος δεν είναι υπεράνω του νόμου.

3. Σύμφωνα με το άρ. 6 παρ. 3 του Ν. 3467/2006 τα στελέχη της εκπαίδευσης δεν επιτρέπεται να λάβουν εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, αν προηγουμένως δεν υποβάλουν αίτηση απαλλαγής από τα καθήκοντά τους. Επομένως, και οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια θα πρέπει να διακόψουν την άδειά τους, αν προτίθενται να αναλάβουν διευθυντικά καθήκοντα σε σχολική μονάδα (άρ. 8 παρ. 4 Ν. 2817/2006 – Φ.Ε.Κ. 78 Α’). Αν δεν την διακόψουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τη διευθυντική θέση και διαγράφονται από τους σχετικούς πίνακες.

• Ο Υπουργός Παιδείας στηριζόμενος στους ανωτέρω νόμους, με την υπ. αρ. 81126δ/Δ2/1-11-07 απόφασή του, αναφέρει:

Α2. Εκπαιδευτική άδεια – φοίτηση σε Διδασκαλεία

a. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ. 6 παρ. 3 του Ν. 3467/2006, τα στελέχη της εκπαίδευσης δεν επιτρέπεται να λάβουν εκπαιδευτική άδεια για μεταπτυχιακές σπουδές ή για την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, αν προηγουμένως δεν υποβάλλουν αίτηση απαλλαγής από τα καθήκοντά τους. Επομένως, και οι εκπαιδευτικοί που ήδη έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια θα πρέπει να διακόψουν την άδειά τους αν προτίθενται να αναλάβουν διευθυντικά καθήκοντα σε σχολική μονάδα (άρ. 8 παρ. 4 Ν. 2817/2006 – Φ.Ε.Κ. 78 Α’). Αν δεν την διακόψουν, δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τη διευθυντική θέση και διαγράφονται από τους σχετικούς πίνακες.

b. Το ίδιο ισχύει και για τους φοιτούντες στα Διδασκαλεία Δημοτικής Εκπαίδευσης όπως προκύπτει από τις διατάξεις του άρ. 5 παρ. 4 της με αριθ. 24617/Γ3/Εσ. 191/ 11.3.2003 υπουργικής απόφασης (Φ.Ε.Κ. 345/Β’/ 26.3.2003), σύμφωνα με τις οποίες κατά τη διάρκεια φοίτησης στα Διδασκαλεία δεν είναι επιτρεπτή η υποβολή από τους μετεκπαιδευόμενους αίτησης για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης, εφόσον η τοποθέτηση σε θέση στελέχους αναφέρεται σε χρόνο πριν από το πέρας της μετεκπαίδευσης.

c. Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούνται οι κ.κ. Διευθυντές Εκπαίδευσης και Προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης μετά την ανάρτηση των καταρτιζόμενων πινάκων υποψηφίων διευθυντών σχολικών μονάδων και πριν την τοποθέτηση των νέων διευθυντών, να καλέσουν τους εκπαιδευτικούς που υπάγονται στις ανωτέρω περιπτώσεις (παρ. Α1, Α2, Α3) να υποβάλουν δήλωση σχετικά με την επιθυμία τους να αναλάβουν ή όχι διευθυντικά καθήκοντα. Σε περίπτωση που οι εν λόγω εκπαιδευτικοί επιλέξουν να μην τοποθετηθούν ως διευθυντές σχολικών μονάδων διαγράφονται από τους σχετικούς πίνακες.

Τελικά, παρότι συνέχισε τη φοίτησή της στο Διδασκαλείο, δε διεγράφη από τους πίνακες επιλογής σχολικών μονάδων Γενικής και Ειδικής Αγωγής.

* Πρόεδρος του ΠΥΣΠΕ και Δ/ντής Εκπ/σης Σάμου ήταν κατά την αναφερόμενη περίοδο ο σύζυγός της.

• Τέλος, μια διευκρινιστική εγκύκλιος με Α.Π. Δ2/125853/07-11-2007 του ΥΠ.Ε.Π.Θ. χωρίς να αναφέρεται σε κανένα νόμο αναφέρει ότι:

2. Όσοι φοιτούν στα Διδασκαλεία Δημοτικής Εκπαίδευσης και έχουν επιλεγεί ως Διευθυντές Σχολικών Μονάδων μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα Διευθυντή, εφόσον διακόψουν τη φοίτησή τους. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε θέσεις Διευθυντών αλλά διατηρούν τη θέση τους στους πίνακες επιλογής Διευθυντών, για μελλοντικές τοποθετήσεις, μέχρι τη λήξη ισχύος των πινάκων αυτών

Μετά από τους λόγους που ανέφερα, ζητώ την παρέμβασή σας, ώστε να ακυρωθεί η τοποθέτηση (κατά την άποψή μου, παράνομα), της εκπαιδευτικού ΣΜΕΑ σε σχολείο Γενικής Αγωγής, γιατί έχω έννομο συμφέρον να διεκδικώ την τοποθέτησή μου ως διευθυντής στο ίδιο σχολείο όπου τοποθετήθηκε.

Ελπίζω σε μια απάντησή σας και στην ικανοποίηση του νόμιμου αιτήματός μου.

Με τιμή

Κακαγιάννης Αντώνης
Δάσκαλος
2ο Δ.Σ. Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: