Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ, ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΝΑ ΦΑΝΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

Την Κυριακή, 19–9–2010, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ο.Λ.Μ.Ε. Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών. Στη συνέλευση αποτιμήθηκε από όλους τους συναδέλφους η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία για τα οξυμμένα προβλήματα του δημόσιου σχολείου απάντησε με κυνισμό κι ανευθυνότητα επιτιθέμενη για μια ακόμη φορά στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδετικών.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η Υπουργός δεσμεύτηκε λεκτικά για το διορισμό όσων συναδέλφων έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα διορισμού, έχουμε αμφιβολίες κατά πόσο θα τηρήσει τη δέσμευσή της τη στιγμή που όλες οι ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του υπδβμθ είναι προς την κατεύθυνση του λογιστικού περιορισμού των αναγκών. Ολόκληρα σχολεία κλείνουν στην επαρχία, αλλού συγχωνεύονται, συμπτύσσονται τμήματα τόσο στη γενική παιδεία όσο και τις κατευθύνσεις στο Λύκειο κλπ.

Χαρακτηριστικό δε της εσκεμμένης ανευθυνότητας ήταν η δήλωση ότι είκοσι ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων δεν έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν τα κενά, ενώ στην επόμενη φάση προσλήψεων τα κενά από τις επικείμενες συνταξιοδοτήσεις του Οκτωβρίου δε θα ληφθούν υπόψη, αλλά θα αντιμετωπιστούν -όπως όλα - αφού προκύψει το πρόβλημα.

Στη συνέλευση καταγγέλθηκαν παρανομίες και παρατυπίες των Διευθύνσεων σχετικά με την τοποθέτηση αναπληρωτών συναδέλφων, καθώς δεν ανακοινώνονται όλα τα κενά (μήπως κρατιούνται κρυφά για τα δικά «μας» παιδιά;) με αποτέλεσμα συναδέλφοι να τοποθετούνται με αδιαφανή κριτήρια. Αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση και καταγγελία αυτών των παρανομιών. Το υπουργείο Παιδείας, όπως δεσμεύτηκε, να στείλει εγκύκλιο στις Δ/νσεις για ανάρτηση όλων των κενών στην ιστοσελίδα τους και όλες οι τοποθετήσεις και οι προσλήψεις να γίνονται βάσει αυτών.

Στη συνέλευση συζητήθηκε εκτενώς και η πρόθεση του Υπουργείου -όπως μας ανακοίνωσε η Υπουργός- να εξεταστεί μέχρι το Δεκέμβριο σε νέα βάση η οργανικότητα του κάθε σχολείου μέσω και της κάρτας που αυτό θα αποκτήσει, ενώ η Υπουργός δήλωσε την πρόθεσή της να ξαναοριστεί και η οργανική θέση. Αντιλαμβανόμαστε ότι μετά την ταχυδακτυλουργική εξαφάνιση των αναγκών και των κενών το υπουργείο θέλει να προχωρήσει παραπέρα, στη μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της νέας κατάστασης με την κατάργηση οργανικών θέσεων.

Στην προσταγή της τρόικας για περιορισμό του δημόσιου τομέα η Υπουργός συναινεί και ετοιμάζεται να θέσει σε αμφισβήτηση τις οργανικές θέσεις των ήδη διορισμένων συναδέλφων μας, ενώ παράλληλα να παγώσει τους διορισμούς από εδώ κι εμπρός. Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι με τον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου (3848/2010) δε θα προκηρύσσονται θέσεις ανά ειδικότητα στον ΑΣΕΠ, αλλά με υ.α. του Υπουργού Παιδείας θα ανακοινώνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των διορισμών.

Επίσης, η επανάληψη τελευταία δια στόματος Υπουργού ότι 148 ειδικότητες απευθύνονται στο δημόσιο σχολείο φανερώνει ότι είμαστε, κατά τη γνώμη της, πολλοί και το συμπέρασμα που λογικά απορρέει είναι ότι θα πρέπει να …ελαττωθούμε. Αυτό συνδυασμένο με τις εξαγγελίες για το νέο Λύκειο των 4 μαθημάτων μας γεννά πλήθος ανησυχιών ενώ η θέση που μας ανέπτυξε η Υπουργός, ότι σε άλλες χώρες του εξωτερικού το σχολείο απευθύνεται στο Δήμο για να προσλάβει τις ειδικότητες που χρειάζεται, εντείνει αυτές τις ανησυχίες ακόμη περισσότερο.

Ποιο σχολείο μας ετοιμάζουν; Της πλήρους κατηγοριοποίησης και των ιδιωτών χορηγών; Το σχολείο που θα φοιτούν οι «καλοί» μαθητές γόνοι γνωστών οικογενειών και τα σχολεία που θα φοιτούν τα παιδιά των εργαζόμενων αλλά μη εχόντων; Το σχολείο της ελαστικής εργασίας και της μόνιμης ανασφάλειας με εκπαιδευτικούς προσλαμβανόμενους για λίγους μήνες και ώρες από τη δημοτική αρχή;

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

απέναντι στο σχολείο των περικοπών, της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας –ωρομισθίας και αναπλήρωσης– το επόμενο διάστημα είναι επιτακτικό καθήκον όλων μας η δημοσιοποίηση από μεριάς μας των προβλημάτων του «νέου» σχολείου και η άμεση κινητοποιήσή μας. Όπως περιμέναμε η Υπουργός Παιδείας για το μόνο που δεσμεύτηκε ήταν για τη χειροτέρευση του δημόσιου σχολείου. Η πολιτική του Υπουργείου δεν είναι άλλη από την πολιτική του ΔΝΤ. Οι αλλαγές στο δημόσιο σχολείο ταυτίζονται απόλυτα με τις επιταγές του Μνημονίου. Είναι στο χέρι μας να πιέσουμε το σύνολο της ηγεσίας του υπδβμθ και να το αναγκάσουμε να δεχτεί και να υλοποιήσει το αυτονόητο• την προάσπιση του δημόσιου σχολείου, την προάσπιση των συμφερόντων των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών. Τόσο η ευθύνη όσο και η λύση είναι στα χέρια μας. Δεν ψάχνουμε αυτόκλητους σωτήρες, δεν πιστεύουμε στα μεγάλα λόγια και κυρίως στα μεγάλα ψέματα. Παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και παλεύουμε με το σύνολο των εργαζομένων.

Το επόμενο χρονικό διάστημα
- συμμετέχουμε στις συνεδριάσεις των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ για την καταγγελία και το μπλοκάρισμα των συμπτύξεων τμημάτων με 28 – 29 μαθητές καλώντας και τους γονείς των μαθητών μας να αγωνιστούμε από κοινού.
- συμμετέχουμε στις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Διδασκαλικών Συλλόγων θέτοντας το ζήτημα της οργανικότητας, της μονιμότητας και των μαζικών διορισμών, αλλά και συνολικά όλων των προβλημάτων της αδιοριστίας. Η στιγμή είναι κρίσιμη και η ανάγκη για συλλογικές και δυναμικές αποφάσεις επιτακτική! Προτείνουμε δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μέσα στον Οκτώβρη συντονισμένες από μόνιμους και αδιόριστους εκπαιδευτικούς.
- συμμετέζουμε στην πορεία της 29/ 9, πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης των συνδικάτων, καταδικάζοντας το σχολείο του μνημονίου, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση και των εκπαιδευτικών στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: