Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη που πρέπει να γίνει εφαλτήριο για νέους κι ακόμη πιο δυναμικούς αγώνες απέδωσε η έντονη πίεση και μαχητικότητα των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία που διεκδικούσαν να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο, να μη μείνουν τα παιδιά τους εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Συγκεκριμένα, στο νέο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται: «Στην παράγραφο 1 του άρθρου 8 του ν. 4076/2012 (Α' 159) η φράση "καταργούνται σταδιακά από το σχολικό έτος 2013-2014." αντικαθίσταται από τη φράση "καταργούνται σταδιακά από το σχολικό έτος 2014-2015"». Η συγκεκριμένη φράση αφορούσε την κατάργηση των Ελληνικών Λυκείων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, που τώρα με το πολυνομοσχέδιο παίρνει παράταση για ένα χρόνο. Να σημειώσουμε ότι τα συλλογικά όργανα των γονιών όπως και οι Ελληνικές Κοινότητες στη Γερμανία, με τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην κατάργηση των Λυκείων είχαν επισημάνει ότι ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια..
Τώρα, δίνεται παράταση ζωής -το πρόβλημα δε λύνεται- για έναν ακόμη χρόνο στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας. Ομως, μπροστά στο σταδιακό κλείσιμό τους ένα χρόνο μετά, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές επιβάλλεται να εντείνουν ακόμη περισσότερο τους αγώνες τους, διεκδικώντας παράλληλα ουσιαστική μόρφωση και αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο.
Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο ανακοινώνεται ότι τα δημόσια ΙΕΚ δε θα περάσουν στους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας. Αυτή την απόφαση, ο υφυπουργός Παιδείας, Κ. Γκιουλέκας, τη δικαιολόγησε στο πλαίσιο του συνολικότερου σχεδιασμού του υπουργείου για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Του σχεδιασμού δηλαδή που έφερε και την κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ και που θα συμπληρωθεί με το νομοσχέδιο για το νέο Τεχνολογικό Λύκειο που αναμένεται να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα.
Ριζοσπάστης, 12/7/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου