Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Στουρνάρας και Βρούτσης γκρεμίζουν μισθούς - συντάξεις...

Την ώρα που τα Ασφαλιστικά Ταμεία υπολόγιζαν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για να καταβάλουν τις συντάξεις μέχρι το τέλος του χρόνου, δύο διαδοχικά "χτυπήματα" των κ.Στουρνάρα και Βρούτση έρχονται όχι απλώς να υπονομεύσουν την έτσι κι αλλιώς εύθραυστη έως ανύπαρκτη ρευστότητά τους, αλλά να επισπεύσουν μια νέα οριζόντια μείωση όλων των συντάξεων (ακόμα και των κατώτατων των 450 ευρώ) ή, ακόμα χειρότερα, να φέρουν νωρίτερα τη θέσπιση της ενιαίας Εθνικής Σύνταξης για όλους, που θα αντιστοιχεί στο επίπεδο του επιδόματος ανεργίας, δηλαδή στα 360 ευρώ τον μήνα!

Αυτό (δηλαδή την κατώτατη σύνταξη 360 ευρώ για όλους) προέβλεπε και το πρώτο Μνημόνιο, που επικυρώθηκε με τον ασφαλιστικό νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη. Η κυβέρνηση, και κυρίως ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, επιχειρούν με κάθε τρόπο να κρύψουν την... έλευση του μοιραίου, την ώρα που εργάζονται πυρετωδώς για να έρθει νωρίτερα! Και πώς να μην έρθει, όταν την τελευταία διετία, με την εκτόξευση της ανεργίας στο 27% (και σε πραγματικά επίπεδα στο 32% μέχρι το τέλος του χρόνου) και τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 40% το ασφαλιστικό σύστημα θεωρείται "κλινικά νεκρό".

Και πώς να είναι διαφορετική η διάγνωση όταν οι συνολικές απώλειες από τις διαδοχικές παρεμβάσεις (με αποκορύφωμα το "κούρεμα" των αποθεματικών μέσω PSI, με εμπνευστή τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο) εκτόξευσε τη μνημονιακή απώλεια των ταμείων στα 34 δισ. ευρώ μέσα σε μια τριετία, με τους ηπιότερους υπολογισμούς.

Μέσα στην εβδομάδα δύο εγκύκλιοι, η μία του υπουργείου Οικονομικών και η άλλη του υπουργείου Εργασίας, αποτέλεσαν δύο απανωτά χτυπήματα σε μια κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση των ταμείων.

1. Με εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών που απεστάλη στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ ζητείται να παραδοθεί από το ταμείο έως τις 30 Ιουνίου αναλυτική καταγραφή με τα "μη ανταποδοτικά τέλη των φορέων γενικής κυβέρνησης". Η εγκύκλιος αναμένεται να κοινοποιηθεί και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία (έχει ήδη κοινοποιηθεί και στο ΤΣΜΕΔΕ), πλήττοντας ανεπανόρθωτα τα Ταμεία των Εργαζομένων στα ΜΜΕ (ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ), το Ταμείο των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και βέβαια το ΤΑΔΚΥ (ΟΤΑ), το πλέον εύρωστο ταμείο στο Δημόσιο. Με άλλα λόγια απαιτείται η κατάργηση των κοινωνικών πόρων που αποτελούν (για συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία) πηγή άντλησης εσόδων. Αν υλοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών, που είναι "κατοχυρωμένη" από το δεύτερο Μνημόνιο, στο ετήσιο έλλειμμα των ασφαλιστικών θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

2. Με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, τουλάχιστον 500.000 εργαζόμενοι των οποίων οι κλαδικές συμβάσεις έληξαν, υποχρεώνονται σε ατομικές (ή επιχειρησιακές στην καλύτερη περίπτωση) συμβάσεις, δηλαδή θα απολέσουν κάτω από τους συνήθεις εργοδοτικούς εκβιασμούς των απολύσεων από 20% έως και 40% των αποδοχών που ακόμα διατηρούν. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις μειώσεις μισθών το ΙΚΑ έχει απώλειες τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Ακόμα χειρότερα, όσον αφορά τους νέους εργασιακούς όρους που επιβάλλονται με τα διαδοχικά Μνημόνια, η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας καταργεί το πενθήμερο για τους νεοπροσλαμβανόμενους, καθώς στην ατομική σύμβαση που θα υπογράψουν "μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία"!

Εν κατακλείδι, η νέα "τρύπα" που θα δημιουργηθεί στα Ασφαλιστικά Ταμεία όχι απλώς δεν φαίνεται να απασχολεί την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα επιδιώκεται με κάθε τρόπο. Και αυτό γιατί, ενώ θεωρητικά το κενό όσον αφορά την ρευστότητα των ταμείων θα μπορούσε να καλυφθεί με επιπλέον εισφορές (π.χ. να καλύψει τυχόν κατάργηση του κοινωνικού πόρου), το υπουργείο Εργασίας, επικαλούμενο επίσης μνημονιακή δέσμευση (και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της μεθεπόμενης δόσης), θα προχωρήσει μέχρι τέλος του χρόνου σε μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: