Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Οι προτιμήσεις των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών - Στατιστικά στοιχεία

Ιατρική και Νομική Αθήνας ήταν τα δυο Τμήματα που συγκέντρωσαν φέτος τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών. Ακολουθούν πιο κάτω άλλα Τμήματα Αθηνών και Θεσσαλονίκης όπως το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, η Ιατρική Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη εικοσάδα συναντάμε και τα Τμήματα Ψυχολογίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και τις σχολές Ανθυποπυραγών, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Αρκετές ήταν και οι πρώτες προτιμήσεις της Σχολής Πλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού, ενώ και το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών δηλώθηκε ως πρώτο από  851 υποψηφίους, 13 περισσότερους από το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

Όσον αφορά τις συνολικές προτιμήσεις, δηλαδή το πόσοι δήλωσαν ένα Τμήμα στο μηχανογραφικό τους σε οποιαδήποτε σειρά, εδώ τα πρωτεία τα έχει το Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Αθηνών (15.840), ακολουθούμενο από το Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (11.475), Τεχνολόγων Γεωπόνων Θεσσαλονίκης (10.459), Ήχου και Εικόνας Κέρκυρας (10.015) και Τεχνολόγων Γεωπόνων Λάρισας (9.894) που κλείνει την πρώτη πεντάδα.

Στους πίνακες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι είκοσι σχολές με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς και αυτές που είχαν τις περισσότερες συνολικά



















Στατιστικά προτιμήσεων ΓΕΛ ΝΕΟ

Επίσης σύμφωνα με το Χρήστο Κάτσικα:

1. Με το νέο σύστημα στα γενικά λύκεια είχαμε ένα ποσοστό επιτυχίας 77%. Με το παλιό 82%, ενώ με τα ΕΠΑΛ το ποσοστό με το νέο σύστημα είναι στα 42% περίπου και με το παλιό στα 45%. Έχουμε δηλαδή μια διαφοροποίηση σε ποσοστά ανάλογα τις διάφορες κατηγορίες.

2. Οι περισσότεροι υποψήφιοι που δεν κατάφεραν να εισαχθούν, ανήκουν στην ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών. Μετά είναι των σπουδών οικονομίας και πληροφορικής και μετά είναι των θετικών σπουδών.Υπάρχει εξήγηση πέρα από τη μεταφυσική; Βεβαίως. Οι Θεωρητικές, είχαν τους περισσότερους μη εισαγομένους (10.000) και αυτό γιατί υπάρχει η μεγαλύτερη αναντιστοιχία ανάμεσα στις προσφερόμενες θέσεις και στον αριθμό των υποψηφίων που διεκδικούν τις θέσεις αυτές.

3.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας τα κορίτσια έχουν τα σκήπτρα στην επιτυχία καθώς από τους επιτυχόντες 31.000 περίπου ήταν κορίτσια, και 27.500 περίπου τα αγόρια. Ωστόσο η εικόνα αυτή είναι πλασματική καθώς δεν παίρνει υπόψη ότι στον πληθυσμό των υποψηφίων τα κορίτσια ήταν 47.000 περίπου και τα αγόρια 40.000 περίπου.

4. Ένα άλλο θέμα αφορά τις Τουριστικές Σχολές. Εκεί ανέβηκαν οι βάσεις και στη Ρόδο και στην Κρήτη. Προβάλλεται από πολλές πλευρές ότι ανέβηκαν διότι ο Τουρισμός για πολλά παιδιά είναι μια κατεύθυνση που έχει πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης μεγαλύτερες από άλλες κατευθύνσεις, ωστόσο μένει στην αφάνεια η συμβολή στην άνοδο των βάσεων που είχε το γεγονός ότι φέτος οι Τουριστικές Σχολές μπήκαν και στις θεωρητικές. 4. Το 5ο μάθημα επέλεξαν οι μισοί σχεδόν υποψήφιοι, 35.500 περίπου, ενώ οι υπόλοιποι πήγαν με τα 4. Το γεγονός αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κάθετη πτώση των βάσεων εισαγωγής στις Παιδαγωγικές σχολές (δάσκαλοι - νηπιαγωγοί).

Οι Παιδαγωγικές Σχολές εγκλωβισμένες σε ένα επιστημονικό πεδίο, μόνες και έρημες, δεν κατάφεραν να διεκδικήσουν ικανό αριθμό υποψηφίων οι περισσότεροι των οποίων επέλεξαν επιστημονικά πεδία με μεγαλύτερη ποικιλία σχολών. Έτσι, και καθώς μόνο οι μισοί υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα δεύτερο επιστημονικό πεδίο (αφού δεν επέλεξαν να εμπλακούν στην περιπέτεια ενός πέμπτου μαθήματος), παρουσιάστηκε πολύ ευνοική αντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων και στους υποψήφιους που τις διεκδικούσαν.

5.Στις Θετικές Επιστήμες ενώ έχουμε μια αύξηση των Πολυτεχνικών κυρίως Σχολών στα ΤΕΙ βλέπουμε μια μείωση. Η εξήγηση; οι θέσεις εκεί, αντιστρόφως με τις θεωρητικές είναι περισσότερες καμιά φορά των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να κατεβαίνουν οι βάσεις στα ΤΕΙ.

6. Η επαγγελματική αποκατάσταση φόρτισε τις μπαταρίες των βάσεων στη Σχολή Πυροσβεστών και Ανθυποπυραγών για την οποία είναι η πρώτη χρονιά εισαγωγής πολιτών. Η Σχολή απαίτησε πολύ υψηλές βάσεις που υπερέβησαν ακόμη και τις αστυνομικές σχολές. Αυτό σημαίνει ότι την επέλεξαν υψηλόβαθμοι υποψήφιοι σε σχέση με τις αστυνομικές σχολές.

7. Συνολικά εφέτος, στα 465 τμήματα, τελικά περισσότερα εμφάνισαν άνοδο των βάσεων και έφτασαν τα 246, ενώ πτώση βάσεων είχαν 219 8.Συνολικά, 117 τμήματα εφέτος σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα δεχτούν υποψηφίους με βαθμολογίες «κάτω από τη βάση». Τα είκοσι από αυτά είναι Πανεπιστήμια (16 πέρυσι), τα 97 είναι ΤΕΙ (πέρυσι 88).

Δεν υπάρχουν σχόλια: