Αγαπητοί συνάδελφοι,
Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβάσου ανοιχτή συνεδρίαση του Δ.Σ. μετά την απεργιακή κινητοποίηση στην Πλατεία του Καρλοβάσου.
· Πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η Α’ Τακτική (Εκλογοαπολογιστική) Συνέλευση του Συλλόγου. Η Ενωτική πρότεινε τη 12η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία διεξαγωγής της. Ενημερώσαμε ότι υπάρχουν νηπιαγωγεία που ήδη έχουν ορίσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους και προτείναμε να διεξαχθεί στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου αρχίζουν οι χριστουγεννιάτικες γιορτές και άλλες εκδηλώσεις σε πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία. Η Ενωτική και η Αγωνιστική Συσπείρωση αντιπρότειναν την 11η ή την 13η Δεκεμβρίου, παρότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ενημερωθήκαμε για εκδηλώσεις στις 14.
Πλειοψηφικά ορίστηκε ως ημερομηνία διεξαγωγής η 13η Δεκεμβρίου. Οπότε η Α’ Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου θα γίνει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβάσου στις 13 Δεκεμβρίου από τις 9:00 έως τις 13:00 (με παράταση της συζήτησης αν χρειαστεί για να συζητηθούν όλα τα θέματα) και η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. από τα 13:00 έως τις 17:00. Ψηφίσματα μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 12:00 εκείνη την ημέρα.
Η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου μπορεί να γίνεται μέχρι και την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα γίνει στο 3ο Δ.Σ. Σάμου την Τρίτη 20 Νοεμβρίου στις 18:30.
Τέλος, προτείναμε κατά τις διαδικασίες της Γ.Σ. να είναι πιο αυστηρή η τήρηση του χρόνου ομιλίας για όλους τους ομιλητές, ώστε και να δοθεί η ευκαιρία σε όλες τις απόψεις να ακουστούν και σε όλους τους συναδέλφους να τοποθετηθούν, αλλά και όλα τα θέματα να συζητηθούν, κάτι που έγινε ομόφωνα αποδεκτό.
· Δεύτερο θέμα ήταν η οργάνωση της απεργίας-αποχής από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Θυμίζουμε ότι στη Γ.Σ. της 19ης Οκτώβρη (που εξελίχθηκε σε ανοιχτή συνεδρίαση Δ.Σ.) θεωρήσαμε σημαντικό να υπάρξει τη συγκεκριμένη στιγμή ρητή και κατηγορηματική απόφαση για απεργία-αποχή από κάθε αξιολόγηση που να δεσμεύει τον πρόεδρο του Συλλόγου στην Ολομέλεια των Προέδρων της ΔΟΕ την επόμενη μέρα και δεσμευτήκαμε να βάλουμε στην επόμενη συνεδρίαση το συνολικό μας πλαίσιο προς συζήτηση και ψήφιση, πράγμα το οποίο πράξαμε. Βάλαμε επίσης προς ψήφιση την πρόταση για κήρυξη και από το Σύλλογο απεργίας-αποχής από τις διαδικασίες αξιολόγησης ως επιπλέον μέσο πίεσης προς την Ομοσπονδία για κήρυξη απεργίας-αποχής, αλλά και για πλήρη κάλυψη σε περίπτωση που η Ομοσπονδία δεν το πράξει και η ΑΔΕΔΥ αποσύρει τη δική της.
Το πλαίσιό μας πήρε 2 ψήφους, το πλαίσιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης 1 και η Ενωτική θεωρεί ότι η διατύπωση «απεργία-αποχή από την αξιολόγηση» αρκεί ως θέση του Συλλόγου για το θέμα (χωρίς πλαίσιο). Και οι δύο άλλες παρατάξεις δήλωσαν ότι θα τοποθετηθούν σε επόμενη συνεδρίαση για την πρότασή μας για κήρυξη απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης από το Σύλλογο.
· Τρίτο θέμα ήταν η διεκδίκηση του 13ου και 14ου μισθού. Κατατέθηκαν προτάσεις από εμάς και την Αγωνιστική Συσπείρωση, η οποία πρότεινε ομαδική κατάθεση της αίτησης διακοπής παραγραφής, κάτι για το οποίο διαφωνήσαμε. Η Ενωτική πρότεινε να αποσταλεί στα σχολεία μόνο η σχετική απόφαση της ΔΟΕ, πρόταση που πλειοψήφησε.
· Τέταρτο θέμα συζητήθηκε το πλαίσιο για την απεργία της 14ης Νοεμβρίου. Κατατέθηκαν 3 προτάσεις και πλειοψήφησε η πρόταση της Ενωτικής.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ:
1. Η Αγωνιστική Συσπείρωση πρότεινε την καταγραφή των στεγαστικών προβλημάτων των σχολικών μονάδων με σκοπό τη διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών. Προτείναμε να καταγραφούν από το ΔΣ που θα προκύψει από τις εκλογές όλα τα στεγαστικά προβλήματα των σχολικών μονάδων, καθώς και τα προβλήματα χρηματοδότησης (είτε για τα λειτουργικά έξοδα είτε για τα ζητήματα στέγασης) με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα 1-2 μηνών, και σε κάθε περίπτωση πριν το Πάσχα) και να ασκηθούν πιέσεις σε όλους τους εμπλεκόμενους (Δήμο, ΔΙΠΕ κλπ.) με παραστάσεις διαμαρτυρίας κ.ά. κινητοποιήσεις. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
2. Σφάλμα καταχώρησης μισθοδοσίας μονίμων εκπαιδευτικών: Διαμαρτυρηθήκαμε έντονα προς τον πρόεδρο του Δ.Σ., ο οποίος χωρίς έγκριση από το Δ.Σ. αλλά και χωρίς να ενημερώσει τα μέλη εκ των υστέρων, προέβη σε ενέργειες που αφορούν το ζήτημα του σφάλματος που αποκαλύφθηκε τον περασμένο χρόνο στη μισθοδοσία 14 μόνιμων υπαλλήλων της ΔΙΠΕ Σάμου. Θεωρούμε ότι είναι καταστατική υποχρέωση του προέδρου (όποια πλειοψηφία κι αν έχει στο Δ.Σ.) να ενημερώνει εκ των προτέρων τα μέλη και να λαμβάνει έγκριση για όποια κίνηση κάνει εκ μέρος του Συλλόγου, διαφορετικά θεωρούμε ότι καπηλεύεται το αξίωμά του για να λειτουργήσει εντέλει ατομικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, επισημάναμε ότι οφείλει να ενημερώσει έγγραφα και δημόσια τους συναδέλφους για τις όποιες εξελίξεις στο θέμα.
3. Αιμοδοσία: Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία εβδομάδα αιμοδοσίας από την Πέμπτη, 23/11 έως και την Τετάρτη 28/11/2018 (εκτός Κυριακής). Διαφωνήσαμε με τη χρονική στιγμή της συγκεκριμένης δράσης (λόγω εκλογικής περιόδου) και ψηφίσαμε λευκό για τη στιγμή υλοποίησής της.
4. Εκπτώσεις προς εκπαιδευτικούς: Ήδη από την προπερασμένη χρονιά είχαμε περιπτώσεις καταστημάτων που είχαν στείλει ενημέρωση για έκπτωση σε εκπαιδευτικούς και είχαμε προτείνει να προωθηθεί η ενημέρωση στους συναδέλφους. Ο πρόεδρος είχε αρνηθεί τότε να το κάνει λέγοντας ότι θα στείλει αίτημα στους εμπορικούς συλλόγους, μήπως και άλλες επιχειρήσεις επιθυμούσαν να κάνουν κάτι αντίστοιχο. Φέτος -και ενώ κανείς δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι τώρα- αποφάσισε ότι ήρθε πια η ώρα να προωθήσει την προσφορά που είχε γίνει τότε, όπως και κάθε άλλη που θα παρουσιάζεται. Ακόμη βέβαια περιμένουμε…
5. Εκδήλωση για το προσφυγικό από το Δικηγορικό Σύλλογο: αποφασίστηκε να μην παρευρεθεί εκπρόσωπος του Συλλόγου α) γιατί δε στάλθηκε καμία πρόσκληση στο Σύλλογό μας, αλλά μάθαμε από έμμεση πηγή ότι ο Σύλλογος ήταν στη λίστα των προσκεκλημένων και β) γιατί το πλαίσιο της εκδήλωσης δεν μας έγινε γνωστό.
6. Εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών: Συζητήθηκε εκ νέου το ψήφισμα για τους αναπληρωτές που κάνουν συνδικαλιστική θητεία σε β/βάθμια συνδικαλιστικά όργανα και που χάνουν όλη την προϋπηρεσία της χρονιάς, αφού η συνδικαλιστική άδεια δε θεωρείται διδακτική προϋπηρεσία. Αυτό ισχύει μεν και για τους μόνιμους, αλλά δεν έχει καμιά επίπτωση στην εργασία τους παρά μόνο στη διεκδίκηση θέσεων στελεχών.
Για τους αναπληρωτές όμως το χάσιμο της προϋπηρεσίας για μία ολόκληρη χρονιά είναι μια απόλυτα τιμωρητική διάταξη, αφού μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες -ακόμη και ανεργία- για την επόμενη χρονιά και όχι μόνο. Θεωρούμε λοιπόν επιτακτική την ανάγκη να αρθεί αυτή η αδικία και να μπορούν ισότιμα οι συνάδελφοι αναπληρωτές να συμμετέχουν στα β/βάθμια συνδικαλιστικά μας όργανα (ΔΟΕ ή ΟΛΜΕ).
Το ψήφισμα έχει υπερψηφιστεί ήδη από το ΝΤ ΑΔΕΔΥ Σάμου και το υπερψήφισε και η Αγωνιστική Συσπείρωση, ενώ το καταψήφισε η Ενωτική, θέτοντας ως προαπαιτούμενο… ομόφωνη θετική θέση της ΔΟΕ. Το ψήφισμα έλαβε 3 ψήφους υπέρ και 3 κατά (ο γραμματέας του Συλλόγου, ο οποίος είχε δηλώσει στις 19/10 ότι υπερψηφίζει αν το τρέχον καθεστώς λήψης συνδικαλιστικής άδειας από αναπληρωτή συνάδελφο σημαίνει απώλεια της προϋπηρεσίας, καταψήφισε τελικά) και καταψηφίστηκε με τη διπλή ψήφο του προέδρου.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Μαρία Δάλλη, Φώτης Μαντζώρος
Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου