Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Δ/Ν ΣΑΜΟΥ : Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, την απεργία και τα Σωματεία

ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ": Απεργία Πρωτομαγιάς στις 6 Μαΐου - Κινητοποιήσεις σε Σάμο &  Ικαρία

ΟΛΟΙ-ΕΣ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου, Τρίτη 1 Ιουνίου, 18:00, στο Δ. Σ.  Αγίου Κωνσταντίνου 

ΟΛΟΙ-ΕΣ στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, για την κατάργηση του 8ωρου, την έμμεση αλλά σαφέστατη κατάργηση της απεργίας, τη διάλυση των σωματείων και τη μετατροπή τους σε διαδικτυακά λόμπυ φιλοδοξεί να φέρει το τέλος της εργασίας, των εργατικών αγώνων και του συνδικαλισμού όπως τα γνωρίσαμε ως τώρα. Ένα νομοσχέδιο γραμμένο με το χέρι του ΣΕΒ και της Ε.Ε., που επιχειρεί να ανατρέψει στοιχειώδεις κατακτήσεις και δικαιώματα.

Κατακτήσεις δεκαετιών θα γίνουν καπνός. Πρόκειται για το πιο αντιδραστικό ν/σχ μετά τη μεταπολίτευση, για μια στρατηγική κίνηση αντεργατικής αναδιάρθρωσης των σχέσεων εργασίας και αφοπλισμού των εργαζομένων από το ισχυρότερο όπλο τους, το δικαίωμά τους στη συνδικαλιστική, συλλογική δράση και τον αγώνα, με απώτερο στόχο να περάσουν τα πιο αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα.

Ο νόμος αυτός πρέπει να ανατραπεί, να μην κατατεθεί στη Βουλή ούτε να ψηφιστεί

Το ν/σχ επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής χρόνου χωρίς χρήμα ανάμεσα στην επιχείρηση και τον εργαζόμενο. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν χωρίς υπερωριακή αμοιβή μέχρι 10 ώρες ημερησίως. Οι εργοδότες αφού δηλώσουν την υπερωριακή εργασία στην ΕΡΓΑΝΗ θα δεσμεύονται να «επιστρέψουν» τις ώρες στον εργαζόμενο εντός έξι μηνών. Δηλαδή π.χ. θα τον βάλουν να δουλέψει 6 ώρες κάποια άλλη ημέρα. Με απλά λόγια, οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε άλλα, το ν/σχ προβλέπει:

  • Κάθε μέλος δικαιούται να συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση εξ αποστάσεως, καθώς και να ψηφίζει εξ αποστάσεως, ιδίως σε περίπτωση λήψης απόφασης περί κήρυξης απεργίας. Οι εκλογές για Δ.Σ., κ.λπ., γίνονται είτε διά φυσικής παρουσίας είτε ηλεκτρονικά εξ αποστάσεως. Επιχειρείται το χτύπημα των σωματείων και η διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα τους, των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων, της ελεύθερης διάδοσης ιδεών, ώστε οι εργαζόμενοι να χειραγωγούνται εύκολα από τα κατευθυνόμενα και πλήρως ελεγχόμενα από την κυβέρνηση και το κράτος Μ.Μ.Ε. Η βασική έννοια που συγκροτεί το σωματείο είναι η έκφραση της συλλογικής δύναμης των εργαζομένων. Το ν/σχ στοχεύει εκεί ακριβώς: να σπάσει τη συλλογική δύναμη της τάξης και να ενισχύσει την εξατομίκευση. Η φυσική παρουσία στις συλλογικές διαδικασίες αποτελεί πολιτική στάση, η οποία προφανώς ενοχλεί.
  • Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που κηρύσσουν απεργία (…) υποχρεούνται να καταθέσουν ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ. αίτηση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τα αιτήματα της απεργίας (…) ο εργοδότης δικαιούται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου ενώπιον του Ο.ΜΕ.Δ (…) Όσο διαρκεί ο δημόσιος διάλογος, αναστέλλεται η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας. Δηλαδή, η εργοδοσία μπορεί ακολουθώντας την οδό του «δημόσιου διαλόγου» να παγώσει επ’ αόριστον την απεργιακή κινητοποίηση.
  • Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, που δεν συμμετέχουν στην απεργία, να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε. Η περιφρούρηση των απεργιών, ακόμα και η επιστολή προς τον επίδοξο απεργοσπάστη, της μεγάλης απεργίας του 2006 στην εκπαίδευση, ακόμα και η παρότρυνση για συμμετοχή στην απεργία, αποτελούν ποινικό αδίκημα. Ακόμα και όταν κηρύσσεται απεργία, πρέπει να είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
  • Το νομοσχέδιο επιδιώκει όχι απλώς να βάλει τέλος στο 8ωρο, αλλά να κάνει λάστιχο τη ζωή και την καθημερινότητα κάθε εργαζόμενου, να σπάσει την κανονικότητα του καθημερινού εργασιακού του χρόνου, να προσαρμόσει όλη τη ζωή του στις ανάγκες της εργοδοσίας. Αυξάνονται οι ετήσιες ώρες νόμιμης υπερωρίας σε 150 από 96 στην βιομηχανία και από 120 στις υπηρεσίες.
  • Για την τηλεργασία προβλέπονται τα πάντα εκτός από το σημαντικότερο: το χρόνο τηλεργασίας, που γίνεται λάστιχο προς όφελος του εργοδότη. Η τηλεργασία αποτελεί μια νέα μορφή εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Για παράδειγμα, στην εκπαίδευση, οι προϊσταμένες νηπιαγωγείων και οι διευθυντές και υποδιευθυντές σχολείων βρίσκονται μονίμως σε εγρήγορση, απέναντι σε μια βροχή εγκυκλίων που αποστέλλονται από το ΥΠΑΙΘ Σάββατο πρωί, Κυριακή βράδυ, κ.λπ.
  • Εδώ και δύο χρόνια έχει καταργηθεί νομικά η δυνατότητα του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) να ασκεί ελέγχους για τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Μέσα από την ανεξαρτητοποίηση του νέου Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας επιχειρείται να μην έχει καμία απολύτως εμπλοκή η κάθε κυβέρνηση στον τρόπο και στις πολιτικές με τις οποίες θα καταπολεμάται η αδήλωτη εργασία.
  • Δραματικά μεγάλη αύξηση των εργασιών που επιτρέπεται να γίνονται κατά την Κυριακή. Ακόμα μεγαλύτερη καταστρατήγηση της Κυριακάτικης αργίας. Τα διαλείμματα εργασίας των εργαζομένων μετατρέπονται υποχρεωτικά σε χρόνο που δεν συμπεριλαμβάνεται στο ωράριο.
  • Νέες διευκολύνσεις στις απολύσεις.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει μια πολιτική και ιδεολογική μάχη:

  • Για τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο των συνδικαλιστικών δομών.
  • Για να θέσει όσο το δυνατόν περισσότερα εμπόδια στην κήρυξη των απεργιών των αγώνων των εργαζομένων.
  • Για να υπάρχει πολυδιάσπαση και διαφοροποίηση συμφερόντων στον ίδιο χώρο.

Παρά δε την σχετική παραπλανητική “φιλολογία” ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τον δημόσιο τομέα αλλά μόνο τον ιδιωτικό, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την συνεχώς εντεινόμενη προσπάθεια για την κατάργηση του δικαιώματος της μόνιμης εργασίας  και στο δημόσιο με την διαρκή επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται αυτό και από το γεγονός ότι οι αναπληρωτ(ρι)ες αποτελούν σήμερα το 30% του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στην ίδια κατεύθυνση και η ουσιαστική  κατάργηση  του δικαιώματος στην απεργία αλλά και η προσπάθεια ελέγχου των σωματείων με τα ηλεκτρονικά μητρώα  και τις ηλεκτρονικές εκλογές, στοιχεία που ήδη προσπαθεί να επιβάλλει η Κεραμέως και το Υ.ΠΑΙ.Θ., ανεπιτυχώς βέβαια λόγω της μαχητικής αντίστασης των εκπαιδευτικών και της σχεδόν καθολικής αποχής από τις εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια.

Αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες,

Είναι άμεση ανάγκη η   μαζική, πανεργατική, αποφασιστική κι ανυποχώρητη μάχη ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη. Είναι αγώνας ενάντια στη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, την τηλεργασία και τηλε-“εκπαίδευση”, τη λεηλασία των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τους μισθούς πείνας, τον έλεγχο των συνδικάτων και την κατάργηση του δικαιώματος στην απεργίαΗ αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική μπορεί να ανατραπεί! Οι  μάχες που έδωσε το εκπαιδευτικό κίνημα και οι μικρές του νίκες (αποχή από ηλεκτρονικές εκλογές για τα  Υ.Σ., απεργία-αποχή από αξιολόγηση, απόκρουση εισαγωγής κάμερας στην τάξη, αναστολή εισόδου πανεπιστημιακής αστυνομίας, ανάκληση εγκυκλίου για τη 2η ξένη γλώσσα) είναι ελπιδοφόρες για τους αγώνες του μέλλοντός μας!

Καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχουν στην ΑΠΕΡΓΙΑ στις 3 Ιουνίου και την απεργιακή συγκέντρωση (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο Σάμου) για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο

· Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τα δημοκρατικά δικαιώματα!

· Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες! Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας!

· Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών/ μονιμοποίηση των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία

ΟΛΟΙ-ΕΣ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου, Τρίτη 1 Ιουνίου, 18:00, στο Δ. Σ.  Αγίου Κωνσταντίνου

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: