Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Διαμαρτυρία κατά του αντεργατικού νομοσχεδίου στο κέντρο της Αθήνας

Σωματεία, φορείς και οργανώσεις διαδήλωσαν το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο εισάγει, μεταξύ άλλων, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα ωράρια – λάστιχο.

Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στα Προπύλαια στις 7 μμ, όπου και ξεκίνησε πορεία με προορισμό τη Βουλή.

Σε σχετικό τους κάλεσμα, ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Το αντεργατικό έκτρωμα θέλει να χτυπήσει κατακτήσεις που έχουν επικρατήσει με το αίμα της εργατικής τάξης και του λαού, βγάζει στην παρανομία επίσημα και θεσμικά την κατάκτηση του 8ωρου, ποινικοποιεί τα σωματεία, τα συνδικάτα και τη συνδικαλιστική πάλη. Με βάση τις διαρροές που προκύπτουν από τα μέσα ενημέρωσης, στόχος της άρχουσας τάξης και του διεθνούς κεφαλαίου είναι τα σωματεία να τεθούν κάτω από τον ζυγό του κρατικού ελέγχου μέσα από το μητρώο πραγματικών δικαιούχων σε συνέχιση της νομοθεσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Οι εξελίξεις στα εργασιακά με φόντο την πανδημία είναι πλέον γνωστές για τους εργαζόμενους: εντατικοποίηση, υποχρεωτική τηλεργασία για πολλούς και, από την άλλη μεριά, χιλιάδες αναστολές συμβάσεων, κατακόρυφη αύξηση ανεργίας, και, παράλληλα, αδρανοποίηση των συνδικαλιστικών διαδικασιών λόγω απαγορεύσεων κυκλοφορίας και συνωστισμού. Και κάπου εκεί έρχεται να «κουμπώσει» το Νομοσχέδιο Βρούτση-Χατζηδάκη: «Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο νυν Υπουργός Εργασίας, Χατζηδάκης.

Το νομοσχέδιο που ευαγγελίζεται την «πρόοδο και όχι την καθήλωση» σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που ταυτίζονται απόλυτα με τις πολιτικές της ΕΕ και καθιερώνει τη δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή και με «αντάλλαγμα» ρεπό ή άδεια σε μελλοντικό χρονικό διάστημα. Έτσι, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει μια μέρα 10ωρο και την άλλη μέρα 5ωρο, με τον ίδιο μισθό, και ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της εκάστοτε επιχείρησης. Παράλληλα, η κυβέρνηση προτείνει αύξηση του ορίου των ωρών υπερωρίας: η σημερινή διάκριση των 96 ωρών υπερωρίας τον χρόνο στη βιομηχανία και των 120 ωρών στις υπηρεσίες θα εξισωθεί και θα ανέλθει στις 150 ώρες τον χρόνο για όλους τους κλάδους. Τέλος, για να γίνει ακόμα πιο ευέλικτο το σχέδιο της κυβέρνησης, τα Σαββατοκύριακα λογίζονται πλέον ως κανονικές μέρες εργασίας για πολλούς κλάδους.

Το νομοσχέδιο που έρχεται να «αντιμετωπίσει αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», επιβάλλει την εξ αποστάσεως εργασία για μεγάλα κομμάτια των εργαζομένων. Το μέτρο που αναγγέλθηκε ως «έκτακτο και προσωρινό», γίνεται μόνιμο και υποχρεωτικό, θέτοντας τον εργαζόμενο στον άμεσο ατομικό έλεγχο του εργοδότη και, με μότο την τηλε-ετοιμότητα, καθιστά τα όρια ανάμεσα στον εργάσιμο και μη εργάσιμο χρόνο από δυσδιάκριτα έως ανύπαρκτα.

Το νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στον «ριζικό εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας» απαξιώνει στην πράξη τις Γενικές Συνελεύσεις και τις ψηφοφορίες των συλλογικών οργάνων, καθώς προωθεί τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, προβλέπει κατάρτιση και επικαιροποίηση μητρώων εργαζομένων από τα συνδικάτα, αλλά και την ποινικοποίηση των απεργιών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: