Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Παρέμβαση Συνηγόρου του Πολίτη για την εκπαιδευτική ένταξη των προσφυγόπουλων

Σάμος: Νέος διοικητής-α στο ΚΥΤ Σάμου από τον Μάρτιο -  samiakienimerosi.blogspot.grΣύμφωνα με τις διαπιστώσεις που καταγράφηκαν, ο Συνήγορος διαμόρφωσε την εικόνα, ότι ο κύριος όγκος των προσφυγικών πληθυσμών που διαμένουν στις δομές και τα ΚΥΤ του Υπουργείου Μετανάστευσης παραμένει εκτός εκπαιδευτικού συστήματος τουλάχιστον έως την έναρξη του τρέχοντος έτους, επομένως μέχρι τα μέσα της σχολικής χρονιάς. Στον αποκλεισμό ή/και κατά περίπτωση την αποσχολειοποίηση συνέτεινε και συντείνει μέχρι σήμερα (σε περιοχές όπου δεν λειτουργούν δια ζώσης τα σχολεία) και η αδυναμία παρακολούθησης μαθημάτων μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους λόγους που καταγράφηκαν. Στην περίπτωση των πληθυσμών αυτών, διαπιστώνεται, συνεπώς, παραβίαση του δικαιώματος των παιδιών στην εκπαίδευση, η οποία και συνιστά δυσμενή διάκριση των παιδιών που μετακινούνται έναντι των υπολοίπων

Στο πόρισμά του, ο Συνήγορος εκτιμά, ότι είναι αναγκαία η παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων τόσο άμεσα όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και προγραμματισμού για το μέλλον ,ώστε να διασφαλιστούν, μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  •  Έκδοση σαφών οδηγιών προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Περιφερειακές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Εκπαίδευσης,σχολεία),ως προς τη σαφή και ρητή υποχρέωση της πολιτείας για εγγραφή όλων των παιδιών σχολικής ηλικίας που ζουν στη χώρα, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση, αλλά και για διασφάλιση της πραγματικής και υποστηριζόμενης φοίτησής τους, με αξιοποίηση όλων των προβλεπόμενων μέσων (ιδίως των Τ.Υ.). Αποσαφήνιση ότι η έλλειψη υποδομών δεν αποτελεί επαρκές επιχείρημα, ιδίως σε ό,τι αφορά πάγιες εδώ και χρόνια εκπαιδευτικές ανάγκες και για τον λόγο αυτόν επιβάλλεται να λαμβάνουν χώρα έγκαιρα όλες οι αναγκαίες ενέργειες, λ.χ. ίδρυσης εκπαιδευτικών μονάδων όπου απουσιάζουν ή δεν επαρκούν, εύρεσης ή διαμόρφωσης κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων όπου χρειάζεται, δημιουργίας νέων τμημάτων και Τ.Υ. με αντίστοιχο προγραμματισμό για τη στελέχωσή τους
  • Έγκαιρος προγραμματισμός στελέχωσης των ΔΥΕΠ και των Τ.Υ., ώστε να καθίσταται δυνατή και πρακτικά η έναρξη της σχολικής χρονιάς για όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως και να μην δημιουργούνται πρόσθετα σοβαρά προσκόμματα για τα αλλοδαπά παιδιά, που εκ των πραγμάτων αδυνατούν να παρακολουθήσουν τη σχολική τάξη, όταν -εκτός του προβλήματος της γλώσσας- έχουν χάσει και τη μισή σχολική χρονιά με ό,τι αυτό συνεπάγεται από εκπαιδευτικής άποψης αλλά και σε επίπεδο κοινωνικοποίησης.
  • Πρόβλεψη ταχύτερων διαδικασιών κάλυψης κενών που προκύπτουν από μη αποδοχή τοποθέτησης εκ μέρους εκπαιδευτικού, αναβάθμιση ωραρίου,μακράς διάρκειας άδειες (λ.χ. κύησης), ώστε να αποτρέπονται περαιτέρω καθυστερήσεις.
  • Έγκαιρος προγραμματισμός διενέργειας διαγωνισμών και σύναψης συμβάσεων μεταφοράς των μαθητών/τριών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας και ΚΥΤ, με πρόβλεψη για ικανή διάρκεια σύμβασης, μέσω της οποίας θα διασφαλίζεται το απρόσκοπτο της φοίτησης.
  • Ενεργή εμπλοκή του Υπουργείου Παιδείας στις διαδικασίες οργάνωσης των μετακινήσεων μαθητών/τριών από τις Περιφέρειες, υπό την ιδιότητά του ως εγγυητή του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.
  • Αναζήτηση πιο ευέλικτων διαδικασιών, ώστε να καλύπτονται τυχόν πρόσθετες έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν ακόμη και στη διάρκεια της χρονιάς, λ.χ. με την έλευση νέων παιδιών σε δομή, οπότε είναι δυνατό να χρειαστεί η δημιουργία και νέου διαφορετικού δρομολογίου.
  • Διασφάλιση παρουσίας συνοδού στις μεταφορές με δημόσια σύμβαση παιδιών μικρότερης ηλικίας, σύμφωνα και με τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία για την υλοποίηση των μεταφορών. Ενδεχομένως άλλωστε να ήταν σκόπιμη για την ομαλή υλοποίηση των μετακινήσεων, η περαιτέρω πρόβλεψη συνοδείας σε λεωφορεία που μεταφέρουν στο σχολείο ευάλωτες ομάδες ανηλίκων, όπως οι πρόσφυγες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τις συναφείς διαδικασίες

Διαβάστε εδώ την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ένταξη των προσφυγόπουλων και

εδώ όλη την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: