Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Αθανασίου, αποκάλυψε ότι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας μετά από διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση με εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, το κόστος για το pcr test κοστίζει 15 ευρώ, ενώ στο αεροδρόμιο της Πάφου 19 ευρώ.
Eκτεθειμένος είναι για μια ακόμα φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους ισχυρισμούς του περί αναξιόπιστων pcr test στην Κύπρο, σε μία προσπάθεια να καλύψει την απόφαση της κυβέρνησης για πλαφόν στα 47 ευρώ χωρίς συνταγογράφηση.
Η κωλοτούμπα του υπουργού Ανάπτυξης προκάλεσε όχι μόνο την αντίδραση κύπριας βουλεύτριας αλλά και του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνου Αθανασίου, ο οποίος μιλώντας στον Real FM, αποκάλυψε ότι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας μετά από διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση με εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, το κόστος για το pcr test κοστίζει 15 ευρώ ενώ στο αεροδρόμιο της Πάφου, κοστίζει 19 ευρώ.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, αν και έχει μπει πλαφόν 50 ευρώ στα pcr test και 10 ευρώ στα rapid test, η ελεύθερη αγορά λειτούργησε υγιώς με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να κάνουν μοριακό τεστ με 15, με 25 και με 35 ευρώ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση περί της αξιοπιστίας των pcr test που αμφισβήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι τα τεστ είναι αξιόπιστα, δανειοδοτημένα από την ΕΕ και χρησιμοποιούνται σε πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.
Nα σημειωθεί, επίσης, πως όπως αναφέρει στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα:
1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.
2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.
3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου