Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Αναντίστοιχο της επίθεσης της κυβέρνησης το χρονοδιάγραμμα των ΓΣ που κήρυξε το ΔΣ της ΔΟΕ

Αναντίστοιχο της επίθεσης της κυβέρνησης το χρονοδιάγραμμα των ΓΣ που κήρυξε το ΔΣ της ΔΟΕ  Καλούμε ξανά σε επίσπευση των μαζικών διαδικασιών και σε πρώτες αγωνιστικές αποφάσειςΚαλούμε ξανά σε επίσπευση των μαζικών διαδικασιών και σε πρώτες αγωνιστικές αποφάσεις

Το ΔΣ της ΔΟΕ όφειλε αμέσως μετά τις δηλώσεις της υπουργού παιδείας και την κατάθεση των τροπολογιών που επιταχύνουν τις διαδικασίες εφαρμογής της ατομικής αξιολόγησης, να κηρύξει έμπρακτα συναγερμό και να θέσει τον κλάδο σε θέση μάχης. Αντ’ αυτού με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, ανακοίνωσε επιτέλους την αντίθεσή του στην απόπειρα της κυβέρνησης και κήρυξε ΓΣ και ολομέλεια προέδρων για ένα μήνα μετά, στις 20/2. Η απόφαση αυτή που ψηφίστηκε από ΔΑΚΕ/ΑΣΕ-ΠΑΜΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ δε συνοδεύεται από κανένα αγωνιστικό σχέδιο ως τότε, ενώ αφήνει ακάλυπτες/ους τις/τους νεοδιόριστες/ους στις περιοχές που θα ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Ως Παρεμβάσεις προτείναμε ο κύκλος των ΓΣ να ολοκληρωθεί μέσα στο Γενάρη και η ολομέλεια προέδρων να πραγματοποιηθεί στις 4 Φεβρουαρίου. Προτείναμε ταυτόχρονα, να κηρύξει τώρα η ομοσπονδία Απεργία Αποχή από τις εξωδιδακτικές διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης και στάσεις εργασίας..

κατάτις επισκέψεις των αξιολογητών για την παρακολούθηση της διδασκαλίας των αξιολογούμενων. Η πρότασή μας αυτή δεν ψηφίστηκε μέχρι τώρα από καμία παράταξη.

Καλούμε ξανά το ΔΣ της ΔΟΕ να συνεδριάσει άμεσα, να καθορίσει ΤΩΡΑ τα πρώτα αγωνιστικά βήματα. Οι ανακοινώσεις χωρίς έμπρακτα αγωνιστικά μέτρα, κινδυνεύουν να είναι άσφαιρες τουφεκιέςπου θα δίνουν πολιτικό και πρακτικό χρόνο στην κυβέρνηση να ξεδιπλώνει το σχέδιο της και την επίθεσή της. Δε θα επιτρέψουμε στο ΥΠΑΙΘ να «παίζει μόνο του μπάλα στο γήπεδο, με το εκπαιδευτικό κίνημα να προετοιμάζεται στα αποδυτήρια».

Η μάχη είναι ιστορική και στρατηγικής σημασίας για το μέλλον της εργασίας στην εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ, σε αγαστή συνεργασία με τα νεοφιλελεύθερα επιτελεία, όλη τη συντηρητική μούχλα που εχθρεύεται κάθε τι δημόσιο και δωρεάν, εξωνημένοι υπερασπιστές της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και των βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν εξαφανίσει πανευρωπαϊκά κάθε ικμάδα δημόσιας εκπαίδευσης, προχωρούν σε κατά μέτωπο επίθεση γιατί βιάζονται.

Η επίσπευση των διαδικασιών από την Ν. Κεραμέως είναι ομολογία ήττας. Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν της επέτρεψε στα πλαίσια αυτής της κυβερνητικής θητείας, όπως και επί 41 χρόνια, να προχωρήσει την αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι αξιολογικές διαδικασίες. Ανάμεσά τους, οι κρίσεις σχολικών συμβούλων που δε θα έχουν ολοκληρωθεί σε όλη την Ελλάδα πριν τα τέλη Μάρτη, αρχές Απρίλη και άρα η ατομική αξιολόγηση δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει τουλάχιστον στα πλαίσια αυτή της βουλής. Γι’ αυτό το ΥΠΑΙΘ σαν τον κλέφτη, κατέθεσε τροπολογίες για την τμηματική τοποθέτηση των σχολικών συμβούλων με στόχο να ξεκινήσουν την ατομική αξιολόγηση από τις περιοχές που θα τοποθετηθούν. Προχωρά μάλιστα, σε ταχύρρυθμο πρόγραμμα ενημερώσεων διευθυντών εκπαίδευσης, περιφερειακών διευθυντών και σχολικών συμβούλων, έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχώρησης των στοιχείων των αξιολογικών φακέλων, ώστε στο τέλος του Ιανουαρίου να είναι σε θέση να ξεκινήσει η ατομική αξιολόγηση των νεοδιόριστων του 2020-2021-2022. Επιδιώκει με διαδικασίες fasttrack, πριν τη λήξη της θητείας της, να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νεοδιόριστων έστω κάποιων περιοχών ώστε να εμπεδωθεί και να κατοχυρωθεί στη συνέχεια ως καθεστώς σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας μελλοντικές δεσμεύσεις. Δίνει διαπιστευτήρια στους πάτρωνές της, το ιδιωτικό κεφάλαιο που βλέπει τη δημόσια εκπαίδευση ως πηγή μεγάλης κερδοφορίας του, στους εγχώριους και υπερεθνικούς οργανισμούς, ότι το έδαφος για το «μεγάλο φαγοπότι», για το ακραίο φιλελεύθερο πάρτι, με θύμα τη δημόσια εκπαίδευση, είναι έτοιμο.

Να σταματήσουμε τώρα την εισβολή των επιθεωρητών στα σχολεία μας!

Σε λίγες μέρες οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι, νεοδιόριστες/οι στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Νότιου και Βόρειου Αιγαίου θα βρεθούν αντιμέτωπες/οι με τους αξιολογητές τους σχολικούς συμβούλους και διευθυντ(ρι)ες. Θα καλεστούν ο καθένας και η καθεμιά ατομικά, σε συνάντηση με τον σχολικό της/του σύμβουλο για να καθοριστεί το πλαίσιο της αξιολόγησης (καθήκον σε εξωδιδακτικό χρόνο) και να καθοριστούν οι δυο διδακτικές ώρες που ο/η σχολικός σύμβουλος θα μπει για να παρακολουθήσει το μάθημα του/της.

Η απόφαση για κήρυξη Απεργίας Αποχής από τη ατομική αξιολόγηση θωρακίζει την/τον εκπαιδευτικό να αρνηθεί τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που απορρέουν από αυτή και η στάση εργασίας από την παρακολούθηση του μαθήματός του. Γι’ αυτό είναι επείγον το ΔΣ να πάρει ΤΩΡΑ απόφαση να καλύψει τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που βρίσκονται αντιμέτωπες/οι με την ατομική τους αξιολόγηση.

Να σταματήσουμε την εισβολή του επιθεωρητισμού στην εκπαίδευση με ένα παρατεταμένο, πολύμορφο αγώνα με απεργιακά βήματα, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις με στόχο την νίκη.

Ταυτόχρονα, χωρίς καμία καθυστέρηση, χρειάζεται να δημιουργηθεί πανεκπαιδευτικότσουνάμι αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων που να στριμώξουν την κυβέρνηση και την Κεραμέως, θα καθυστερήσουν και θα μπλοκάρουν τους σχεδιασμούς τους.

Να αποφασιστεί άμεσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φλεβάρη πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό Σαββατιάτικο Συλλαλητήριο με συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις και κλιμάκωση με Πανεκπαιδευτική Απεργία.

Είναι ώρα αγώνα, αντίστασης, μάχης…

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει τα πρώτα αγωνιστικά βήματα. ΤΩΡΑ, πριν είναι αργά. Ήδη, σε νησιά και Πελοπόννησο οι σχολικοί σύμβουλοι έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται άμεσα να πιάσουν δουλειά!

Καλούμε τους Συλλόγους να προχωρήσουν άμεσα σε ΓΣ, να πάρουν αποφάσεις και να κηρύξουν Απεργία Αποχή και στάσεις εργασίας, να οργανώσουν σε συντονισμό ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στις ΓΣ, να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις στους Συλλόγους τους που θα ορθώσουν πύργο ατίθασο και απροσπέλαστο στην αξιολόγηση και τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις θα δώσουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας ώστε να κηρύξει η Ομοσπονδία Απεργία Αποχή και στάσεις εργασίας και σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν αυτό δεν γίνει με ευθύνη των άλλων συνδικαλιστικών δυνάμεων, καταθέτουμε αυτή την πρόταση σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες ώστε να την υλοποιήσουν και τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία.

Η ολομέλεια προέδρων οφείλει όποτε πραγματοποιηθεί να κηρύξει και να σχεδιάσει την οργάνωση ενός αγώνα με στόχο τη νίκη, αγώνα διαρκείας, παρατεταμένου, πολύμορφου, με απεργιακά βήματα, κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις, όπου σε κάθε φάση η συνέχιση και κλιμάκωση του θα καθορίζεται από τις Γενικές Συνελεύσεις για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, την ακύρωση της αξιολόγησης, για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, την εναντίωση στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το προσοντολόγιο, για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, για τη μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων, για τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα:

· Άμεσα Γενικές Συνελεύσεις και ολομέλεια προέδρων

· Μέχρι μέσα Φλεβάρη κήρυξη κλαδικής και πανεργατικής απεργίας για το σύνολο των εκπαιδευτικών και οικονομικών αιτημάτων με αιχμή αξιολόγηση, μισθούς, μονιμοποιήσεις, ωράριο κ.λπ. με νέο γύρο ΓΣ αμέσως μετά για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων

· Οργάνωση μεγάλου πανελλαδικού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

· Πολύμορφες δράσεις με αποκλεισμούς των διευθύνσεων, καταλήψεις, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια

· Ειδικά για την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων αρχές Φλεβάρη πανελλαδικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις στις διευθύνσεις.

· Παραστάσεις διαμαρτυρίας στους νέους σχολικούς συμβούλους με απαίτηση να μην προχωρήσουν στην ατομική αξιολόγηση.

Ειδικάγια την αξιολόγηση

· Κήρυξη νέας Απεργίας-Αποχής από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες του 4823/21 (αυτοαξιολόγηση και ατομική αξιολόγηση). Αν δεν προκηρύξει η ΔΟΕ, τότε να κηρύξουν τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία.

· Κήρυξη στάσεων εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, για να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη από ΔΟΕ και πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία.

· Κινητοποιήσεις και μπλοκάρισμα όλων των διαδικασιών σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

· Κανένας-καμία δεν συμπληρώνει τον ηλεκτρονικό του φάκελο αξιολόγησης.

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ

Ασβεστά Ειρήνης (6974750410) και

Ρέππα Ντίνας (6975308409)

Δεν υπάρχουν σχόλια: