Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Ζητούν μέτρα, αλλά... δίχως θυσίες



Οπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος» οι Ελληνες έχουν κατανοήσει ότι το 2010 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για την οικονομία, αλλά δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πως αφορά και τους ίδιους καθώς δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Θεωρούν πως οι ρίζες του ελληνικού οικονομικού προβλήματος είναι η διαφθορά στον δημόσιο τομέα, οι διαχρονικές πελατειακές σχέσεις κράτους- πολίτη και το πολιτικό μας σύστημα.

Αν και ομολογούν πως θα πρέπει να μάθουν να ξοδεύουν λιγότερα, δηλώνουν απολύτως απρόθυμοι να συνεισφέρουν για την έξοδο της χώρας από την κρίση, υποστηρίζοντας πως οι αντοχές τους έχουν εξαντληθεί και πως το κόστος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας θα πρέπει να το επωμισθούν άλλοι!

Η πλειονότητα των Ελλήνων δηλώνει ότι αυτό που φοβίζει περισσότερο είναι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της οικονομίας και της ανεξέλεγκτης κοινωνικής έκρηξης, ενώ το 66,4% αναφέρει ότι φοβάται μήπως αντιμετωπίσει κατάσταση φτώχειας και το 42% ότι το 2010 τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Ωστόσο οι συμμετέχοντες στην έρευνα εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα παραμείνει η ίδια

Ανάγλυφα προκύπτουν επίσης από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research η απογοήτευση των Ελλήνων και η απαισιοδοξία τους για το μέλλον καθώς θεωρούν πως οι ρίζες του ελληνικού οικονομικού προβλήματος είναι η διαφθορά στον δημόσιο τομέα, οι διαχρονικές πελατειακές σχέσεις κράτους- πολίτη και το πολιτικό μας σύστημα.

Δείτε περισσότερα από την έρευνα  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: