Υπό το άγρυπνο «μάτι» των Βρυξελλών και την πίεση για σκληρά μέτρα βρίσκεται από σήμερα η ελληνική οικονομία, καθώς αποστέλλεται το προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας στους Ευρωπαίους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά ο δανεισμός του δημοσίου για το νέο έτος.
Την Τετάρτη καταφθάνουν στη χώρα μας απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να συνταχθεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών το τελικό πρόγραμμα σταθερότητας και συμπεριληφθούν σε αυτό οι απαιτήσεις της Ε.Ε.
To τελικό σχέδιο του προγράμματος σταθερότητας θα έχει δύο εναλλακτικά σενάρια με το πρώτο να είναι το αισιόδοξο και το δεύτερο -σε περίπτωση που απορριφθεί το πρώτο- να περιλαμβάνει νέα τέλη κυκλοφορίας ακόμη υψηλότερα, επιστροφή των τυχερών παιχνιδιών, αλλά και αύξηση του ΦΠΑ.
Τα 11 σκληρά μέτρα
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προσχέδιο που καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, μέτρα όπως:
-Πάγωμα μισθών του δημοσίου άνω των 2.000 ευρώ.
-Πάγωμα συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ.
-Αύξηση φόρου κατά 10% σε τσιγάρα, ποτά.
-Περιορισμός προσλήψεων στο δημόσιο. Μόνο σε υγεία, παιδεία και ασφάλεια θα πραγματοποιούνται.
-Μείωση κατά 10% των επιδομάτων που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι.
-Μαχαίρι κατά 16,8% των κονδυλίων για υπερωρίες.
-Μείωση κατά 19% των οδοιπορικών στο δημόσιο.
-Μείωση κατά 25,5% των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου.
-Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.
-Αποκρατικοποιήσεις άνω των 2 δισ. ευρώ.
-Επαναφορά φόρων γονικών παροχών και κληρονομιών για ακίνητα.
Πέρα από τις όποιες αναφορές στο προσχέδιο του προγράμματος σταθερότητας, οι Βρυξέλλες πιέζουν έντονα τη χώρα μας η μείωση του ελλείμματος να μην προέλθει από την αύξηση της φορολογίας, αλλά από την περικοπή των δαπανών, σημείο στο οποίο υπάρχουν οι περισσότερες διαφορές με την ελληνική πλευρά, καθώς το υπουργείο Οικονομικών προκρίνει την αύξηση των φόρων στα εισοδήματα, αλλά και τα ακίνητα. Πάντως, μιλώντας χθες στο Mega, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει μέτρα, που μπορεί να προκαλέσουν σοκ στην αγορά, όπως αυτά που έλαβε η Ιρλανδία, παρά τις πιέσεις της Κομισιόν. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα πραγματοποιηθεί και αύξηση αντικειμενικών αξιών, ώστε αυτές να φτάσουν στις εμπορικές.
Το πρόγραμμα σταθερότητας θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα 4ετίας και θα υποβληθεί στη Βουλή στα μέσα του Ιανουαρίου, ενώ για το 2010 θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 9%. Το προσχέδιο του ΠΣΑ προβλέπει επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης από το 2011 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% έπειτα από συρρίκνωση 0,3% το 2010.
Τις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Eurogroup και στο Ecofin στις 18 και 19 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα θα προβλέπει επιπλέον έσοδα μισού δισ. από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά και έσοδα σχεδόν 400 εκ ευρώ από την αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά.
Πάνω από 25 δισ. το έλλειμμα
Εξάλλου, στο 10,7% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2009, ξεπερνώντας τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό περίπου διπλάσιο της σχετικής πρόβλεψης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του 2009. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει ότι το Δεκέμβριο το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε 29,372 δισεκατομμύρια ευρώ ή 12,2% του ΑΕΠ.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 5/12/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου