Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Ή εμείς ή τα μέτρα !


Αδυνατεί η κυβέρνηση Παπανδρέου να νομιμοποιήσει στη συνείδηση των Ελλήνων εργαζομένων, μικρομεσαίων και συνταξιούχων, τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα που πήρε και εφαρμόζει κατ' εντολήν του ΔΝΤ και της ΕΕ. Το συμπέρασμα αυτό είναι πλέον οριστικό, μετά και τη συμμετοχή περισσότερων από 60.000 διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις της Πέμπτης στην Αθήνα.

Οι ελπίδες του πρωθυπουργού ότι οι εργαζόμενοι θα αποδέχονταν μοιρολατρικά την καρατόμησή τους αποδεικνύονται φρούδες. Ο αγώνας για την ανάκληση των μέτρων θα είναι διαρκής, όπως όλα δείχνουν. Τώρα οι πάντες περιμένουν ένα κοινωνικά καυτό φθινόπωρο και έναν εκρηκτικό χειμώνα.


Η πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης και σε κομματικό επίπεδο -πέρα από τη ρήξη της με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους- καθιστά αντικειμενικά αδύνατη την εξασφάλιση ευρύτερης αποδοχής των μέτρων. Καθοριστική στο θέμα αυτό υπήρξε η στάση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Η απόφασή του να μη στηρίξει τα μέτρα υπήρξε όντως γενναία πολιτικά και έχει προκαλέσει λαίλαπα πιέσεων εναντίον του από την ευρωπαϊκή Δεξιά.

Οι συναντήσεις Σαμαρά με τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα ολοκλήρωσαν σε συμβολικό επίπεδο την απομόνωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στο κορυφαίο ζήτημα της επιβολής των απαράδεκτων μέτρων. Παράλληλα εξέθεσαν την κυβέρνηση Παπανδρέου οι αποκαλύψεις του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος - Καν για την απίστευτη κοινωνική σκληρότητα των μέτρων που είχε συμφωνήσει η Αθήνα με την ΕΕ.

Το ΔΝΤ όχι μόνο δεν πρόσθεσε κανένα μέτρο, αλλά αντιθέτως ζήτησε να... απαλύνει (!) το πρόγραμμα, ώστε να διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια αντί για τρία που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση με την ΕΕ, γιατί ήταν εξωφρενικά άγριο να επιτευχθούν οι στόχοι σε τρία χρόνια!

Δεν έχουμε ελπίδα σωτηρίας ως εργαζόμενοι Ελληνες, αν υλοποιηθούν τελικά τα μέτρα κυβέρνησης, ΔΝΤ και ΕΕ. Μας περιμένει ζοφερό μέλλον. Ούτε η χώρα άλλωστε πρόκειται να γλιτώσει τον εφιάλτη, συμπεριλαμβανομένης και της χρεοκοπίας, ακόμη και αν εφαρμόσει τα μέτρα αυτά, στον βαθμό που οι Γερμανοί κατορθώσουν να επιβάλουν στην ΕΕ τις απόψεις τους.

Δημοσιονομικό... «Νταχάου» θέλει να κάνει την ΕΕ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ! Αυτό προκύπτει από τα μέτρα που κατάρτισε το Βερολίνο και θέλει να τα επιβάλει στην Ευρωζώνη προκειμένου να κάνει πιο δεσμευτικό, κυριολεκτικά στραγγαλιστικό, το πρόγραμμα σταθερότητας όλων των χωρών.

Οποια χώρα έχει πάνω από 3% έλλειμμα και 60% δημόσιο χρέος στην αρχή να μαστιγώνεται με πρόστιμα, έπειτα να της κόβονται οι πόροι από την ΕΕ, στη συνέχεια να χάνει το δικαίωμα ψήφου και στο τέλος να οδηγείται βάσει κανόνων σε ελεγχόμενη χρεοκοπία - πράγμα που συνεπάγεται αποβολή από την Ευρωζώνη, ίσως και από την ΕΕ!

Δεν γλιτώνει η Ελλάδα τη χρεοκοπία, αν ισχύσουν αυτοί οι κανόνες. Κανένα νόημα δεν έχουν οι σημερινές θυσίες. Το Βερολίνο μάλιστα απαιτεί να ελέγχονται οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή κάποιο άλλο όργανο που θα συγκροτήσουν οι Γερμανοί και μόνο αφού ενσωματωθούν οι υποδείξεις τους να υποβάλλονται οι προϋπολογισμοί προς έγκριση στα αντίστοιχα εθνικά Κοινοβούλια!

Μόνο στην... Κατοχή είχε η ναζιστική Γερμανία τέτοιες εξουσίες στις ευρωπαϊκές χώρες που είχε υποδουλώσει, όσες απαιτεί να αποκτήσει σήμερα εν ονόματι δήθεν της σωτηρίας του ευρώ.

Προφανώς έχουν χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου στο Βερολίνο. Κανένα ευρώ και καμιά ΕΕ δεν μπορούν να κάνουν τους λαούς της Ευρώπης τόσο εθελόδουλους, ώστε να παραδώσουν οικειοθελώς την ελευθερία τους και την ανεξαρτησία τους στους Γερμανούς ηγέτες και να γίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες... επαρχίες του Τέταρτου Ράιχ!

Η ευρωπαϊκή ιδέα, στη βάση της οποίας οι κυβερνήσεις των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου προσχώρησαν στην ΕΟΚ ή στην ΕΕ, ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό το αποκρουστικό «δημοσιονομικό Νταχάου» στο οποίο θέλουν να τη μετατρέψουν σήμερα οι Γερμανοί προκειμένου να μας εκβιάσουν για να μας υπαγάγουν στην εξουσία τους. Ε, όχι!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: