1. Σύμβουλος επικοινωνίας 270.000 για δύο χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης ως ακόμη δύο έτη με κόστος 180.000 ευρώ ακόμη. Σύνολο: 450.000 ευρώ (155 εκατομμύρια δρχ. περίπου για να έχουμε και τις αναλογίες)
2. Άλλος σύμβουλος αξιολόγησης του ΕΣΠΑ. Αμοιβή 300.000 για δύο χρόνια με δυνατότητα παράτασης άλλες 300.000 για άλλα τρία χρόνια. Σύνολο: 600.000 ευρώ.
3. 70.000 ευρώ για τρεις μήνες σε σύμβουλο συγχωνεύσεων (;).
Και αυτά ως τώρα. Πόσους ακόμη συμβούλους θα προκηρύξουν ως το 2015 και πόσο τελικά θα κοστίσουν;
1.100.000 ευρώ, ως τώρα μόνο, για υπηρεσίες, οι οποίες αφενός μπορούν να καλυφθούν από τους μόνιμους υπάλλήλους του Υπουργείου και αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν κοστίζουν τόσα χρήματα.
Πού ακούστηκε οι αμοιβές των συμβούλων να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές των πολιτικών τους προϊσταμένων, στην συγκεκριμένη περίπτωση των υπουργών και της λοιπής πολιτικής ηγεσίας; Πώς γίνεται ο σύμβουλος να παίρνει τριπλάσια και τετραπλάσια αμοιβή που αγγίζει τα 150.000 ευρώ (50.000.000 δρχ), μεγαλύτερη από αυτους που τον προσλαμβάνουν;
Τί δικαιολογεί αμοιβή 300.000 ευρώ (100.000.000 εκ. δραχμές για να μην ξεχνιόμαστε) για επικοινωνιολόγο ή αξιολογητή;
Τί είναι σύμβουλος συγχωνεύσεων που θέλει και 23000 ευρώ τον μήνα (9.000.000 δρχ περίπου);
Αποτελεί πρόκληση να ανακοινώνονται τέτοιες αμοιβές κρατικοδίαιτων καρεκλοκένταυρων, όταν οι εκπαιδευτικοί αυτής της χώρας και άλλοι εργαζόμενοι έχουν γονατίσει στην κυριολεξία με τα κυβερνητικά μέτρα.
Πείτε και την αλήθεια επιτέλους! Ένα μεγάλο τμήμα αυτών των αμοιβών καλύπτεται από το Ελληνικό Δημόσιο, που σημαίνει πως οι δικές μας περικοπές πληρώνουν τις άχρηστες υπηρεσίες που ζητάτε.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να απαντήσει πολύ συγκεκριμένα στα εξής:
1. Ποιές είναι οι αρμοδιότητες αυτών των ατόμων, οι οποίες να δικαιολογούν τόσο υψηλές αμοιβές; Τί προσόντα έχουν αυτά τα άτομα, για να πληρώνονται τόσα χρήματα;
2. Το Υπουργείο δεν διαθέτει οργανωμένα τμήματα και υπηρεσίες δημοσιών σχέσεων, αξιολόγησης, διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων, νομικές υπηρεσίες, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει αυτά τα έργα το ίδιο; Εκτός και αν οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι πλέον τελείως διαλυμένες. Αν είναι έτσι να βγει η Υπουργός να το πει δημοσίως.
3. Με ποιά λογική τα χρήματα του ΕΣΠΑ δίνονται σε τέτοια έργα; Γιατί θεωρούνται προτεραιότητα οι παροχές συμβουλευτικών υπηρεσίων και άλλα ευτράπελα, όπως το 1500000 ευρώ (μισό δις δρχ) για τον καινοτόμο εκπαιδευτικό, το οποίο θα πάει σε φιέστες και για μία ακόμη φορά σε άχρηστες πλατφόρμες;
Να βγει επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου, όπου θα αναλύονται τα έργα και οι αντίστοιχες δαπάνες του ΕΣΠΑ, με την αντίστοιχη αιτιολόγηση.
Να σταματήσει εδώ και τώρα αυτό το όργιο σπατάλης. Να παρέμβουν τα συνδικάτα ζητώντας διαφάνεια στην διαχείριση των κονδυλίων και συμμετοχή του εκπαιδευτικού κοσμου, ώστε τα χρήματα να καλύψουν πραγματικές ανάγκες της παιδείας και όχι επικοινωνιακές ανάγκες της κάθε πολιτικής ηγεσίας. Το Γ ΚΠΣ κατασπαταλήθηκε με ελάχιστα οφέλη για τον εκπαιδευτικό κόσμο. Ας μην γίνει το ίδιο και με το ΕΣΠΑ.
kafeneio
Γιάννης Πολίτης
Εκπαιδευτικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου