Σάββατο 15 Μαΐου 2010

(ΝΕΑ) Απάντηση στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ «Επαναστατικές κορώνες χωρίς αντίκρισμα»


ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ (rizospastis.gr)
«Επαναστατικές κορώνες χωρίς αντίκρισμα»

Η Γραμματεία Σάμου του ΠΑΜΕ ενημερώνει όλο το σαμιώτικο λαό ότι δεν έχει καμία σχέση με τα συνθήματα που αναγράφηκαν στην Εθνική Τράπεζα κατά τη διάρκεια της πορείας μετά την απεργιακή συγκέντρωση στις 22/4. Τα συνθήματα «Βάρκιζα τέλος. Ταξικοί αγώνες» και «Άγριες απεργίες διαρκείας» αναγράφηκαν από κάποιον ή κάποιους που βρίσκονταν στο μπλοκ μετά το πανό της ΕΛΜΕ, ενώ τα ίδια συνθήματα γράφονταν και σε φέιγ βολάν κατά τη διάρκεια της πορείας.

«Έχουμε να πούμε ότι αποτελεί "επαναστατική κορόνα χωρίς αντίκρισμα" ή "επανάσταση στα λόγια και μέχρι εκεί". Γιατί οι εκπρόσωποι του μπλοκ στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ όχι μόνο δεν πρότειναν απεργία διαρκείας, αλλά καταψήφισαν και τη 48ωρη απεργία που αποφάσισε το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ και δεν έμειναν εκεί, αλλά ήταν και απεργοσπάστες, κατά την πρώτη μέρα της απεργίας, πρωτοκλασάτα συνδικαλιστικά στελέχη της παράταξής τους», σημειώνεται ακόμα στη σχετική ανακοίνωση.

Σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ «Επαναστατικές κορώνες χωρίς αντίκρισμα», έχω να επισημάνω τα εξής:

1. Κατ΄ αρχάς δε θεωρώ τον εαυτό μου εκπρόσωπο κανενός μπλοκ, γιατί αυτό προϋποθέτει ανάδειξη από τη βάση. Το πού επιλέγω να σταθώ σε μια πορεία είναι αποκλειστικά προσωπική πολιτική επιλογή.
2. Στη συνέχεια, το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ ΣΑΜΟΥ δεν πρότεινε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση όπως επικαλείται η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, αλλά 24ωρη στις 21/4 σε τοπικό επίπεδο. Άλλωστε υπάρχει και η έγκριση της ΑΔΕΔΥ, που αναφέρεται στη συγκεκριμένη ημερομηνία.


3. Η δυναμική που επικαλείται η ΕΣΑΚ ότι υπήρχε από τους Δ.Υ. (ότι δηλ. ήθελαν να πραγματοποιηθεί απεργία και στις 21/4 στη Σάμο) δε φαινόταν πραγματικά πουθενά και δυστυχώς δικαιώθηκα (9,7% ποσοστό στη Σάμο και 12,5% στην Ικαρία στους δασκάλους).
4. Εξ΄ ου και δεν ψήφισα την 24ωρη στις 21/4, γιατί πιστεύω ότι η κλιμάκωση του αγώνα πρέπει να γίνεται όταν πραγματικά υπάρχει διάθεση συμμετοχής από τον κόσμο και σωστή προετοιμασία και πάντα πανελλαδικά και όχι τοπικά, αφού τα μέτρα πλήττουν όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους. Γι’ αυτό και πρότεινα να στείλουμε έγγραφο ως Ν.Τ και να πιέσουμε την ΑΔΕΔΥ για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, πρόταση που υιοθετήθηκε από το Ν.Τ. της Σάμου.
5. Ωστόσο παρόλο που δεν ψήφισα την απεργία, όχι μόνο τη στήριξα, αλλά ενημέρωσα και τους συναδέλφους δασκάλους να απεργήσουν, όπως απήργησα κι εγώ. Ας ψάξουν λοιπόν πέρα από μένα για απεργοσπάστες. Άλλωστε ο καθένας μας κρίνεται στα συλλογικά του όργανα. Είχα όμως την ελάχιστη απαίτηση από τα μέλη του Ν.Τ., που ψήφισαν την απεργία (ΕΣΑΚ+ΔΑΚΕ και πέρασε με τη διπλή ψήφο του προέδρου) να βγουν στα σχολεία και να ενημερώσουν τους συναδέλφους, πράγμα που δεν έγινε.
6. Αν η πρόταση του Ν.Τ. ήταν ειλικρινής, να στηρίξουμε δηλ. απλά τους συναδέλφους του ΠΑΜΕ που ήθελαν να συμμετάσχουν και να στηρίξουν την απεργιακή κινητοποίηση στις 21/4, τότε πολύ ευχαρίστως θα τη ψήφιζα.
7. Αλλά, όταν θέλεις πραγματικά να προκηρύξεις και να πετύχει μια απεργιακή κινητοποίηση, έχεις υποχρέωση σαν Ν.Τ. να ενημερώνεις πρώτα τα πρωτοβάθμια σωματεία και να ζητάς και τη στήριξή τους. Συνάντηση πρωτοβάθμιων σωματείων στη Σάμο δεν έγινε. Και η συνάντηση που έγινε στην Ικαρία, καλώς έγινε, αλλά έπρεπε προφανώς να έχει προηγηθεί.
8. Τελευταίο, αφήνω το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με το οποίο για να προκηρύξεις 24/ωρη απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να υπάρχουν τοπικά προβλήματα, πρέπει να συγκαλέσεις Γενικό Συμβούλιο, το οποίο πρέπει να συμφωνήσει και τέλος η πρότασή του να εγκριθεί από την ΑΔΕΔΥ. Αν δεν υπήρχε χρόνος, μπορούσαν τουλάχιστον να έχουν ενημερώσει τα Α/βάθμια Σωματεία έστω και τηλεφωνικά, πράγμα που επίσης δεν έγινε.

Δε χρειάζεται λοιπόν να απολογούμαι στο ΠΑΜΕ, γιατί δεν ψήφισα την απεργία, καθώς εκλέγομαι από τους δασκάλους και στη Γ.Σ του συλλόγου μου θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Έπρεπε όμως να απαντήσω και να ενημερώσω και εγώ με τη σειρά μου το σαμιώτικο λαό για το πώς πάρθηκε η απόφαση. Επίσης θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα –πιστεύω- και μια γενικότερη ενημέρωση για το πώς έγινε εξ αρχής η συγκρότηση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σάμου...

Πιστεύω πάντως ότι τέτοιου είδους ανακοινώσεις δεν συσπειρώνουν τον κόσμο, αλλά αντίθετα τον απομακρύνουν και δείχνουν με τρόπο αστόχαστο και επιπόλαιο την κρίση της Αριστεράς. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι στόχοι να κατακτηθούν, που δεν περιλαμβάνουν ούτε στέμματα φρονήματος ούτε σκήπτρα αγωνιστικότητας ούτε γενικά κανενός είδους «καπέλωμα». Αν δεν κατανοηθούν πραγματικά οι αγώνες ως κοινοί, το μόνο που θα μείνει θα είναι το μέτρημα κάποιων συμπαθητικών ψυχανθών (κουκιά)...

* Επειδή βρισκόμουν και εγώ πίσω από το μπλοκ της ΕΛΜΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, σας πληροφορώ ότι τα φέιγ βολάν που πετούσαν κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν για την απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα, του δασκάλου γυμναστή που τον κράτησαν 43 ημέρες στη φυλακή μετά την άδικη σύλληψή του στην πορεία της 11ης Μαρτίου 2010, για δήθεν συμμετοχή του σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
Η ιστορία του Μάριου Ζέρβα είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Ένας άνθρωπος κατηγορήθηκε άδικα και έδωσε το δικό του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωσή του.
Δεν ήταν οργανωμένος σε καμιά κομματική οργάνωση. Κι ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι, τίμιοι αγωνιστές, που δεν χρειάζονται τη σφραγίδα κανενός σωματείου για να αισθανθούν ότι κάνουν το σωστό.

Κακαγιάννης Αντώνης

Μέλος της Ε.Γ του Νομαρχιακού Τμήματος με την παράταξη
της Ανεξάρτητης Επικοινωνίας Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

Συνεργαζόμενος με την Αγωνιστική Συσπείρωση Δ.Υ.

Δείτε και την απάντηση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: