Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Ταμείο Πρόνοιας : Επιβολή ειδικής εισφοράς -η οποία πιθανότατα θα διαμορφωθεί στο 3%- σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων


Σχέδιο τεσσάρων σημείων για να ξεμπλοκάρει η καταβολή του εφάπαξ σε περισσότερους από 18.000 δημοσίους υπαλλήλους ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αυτήν τη στιγμή χρειάζεται πάνω από 800 εκατ. ευρώ για να καταβάλει τα εφάπαξ σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση.

Γι’ αυτό το φλέγον θέμα υπάρχει στενή συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών (Γ. Παπακωνσταντίνου) με το υπουργείο Εργασίας (Αν. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης) και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί το τελικό πακέτο μέτρων. Στόχος των κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι να επιταχυνθεί η έκδοση του εφάπαξ, που λόγω των οικονομικών προβλημάτων του ασφαλιστικού φορέα καθυστερεί έως και δύο χρόνια.

Το πακέτο μέτρων για την άρση του αδιεξόδου στο Ταμείο Πρόνοιας περιλαμβάνει αλλαγές σε τρεις δόσεις.

Τα πρώτα μέτρα θα ληφθούν άμεσα (εσωτερικός δανεισμός), θα ακολουθήσουν νέες ρυθμίσεις από 1ης Ιανουαρίου 2011 (επιβολή εισφοράς στα επιδόματα και επέκταση των ασφαλισμένων), ενώ αν δεν αρθεί το αδιέξοδο στα μέσα της επόμενης χρονιάς θα υπάρξει και νέος δανεισμός.

Συγκεκριμένα το τελικό σχέδιο για τη «σωτηρία» του Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα περιλαμβάνει τέσσερα σημεία:

1. Τον «εσωτερικό» δανεισμό του Ταμείου Πρόνοιας από το ΤΕΑΔΥ (δηλαδή τον επικουρικό φορέα του δημοσίου τομέα), για να επιταχυνθεί η έκδοση του εφάπαξ. Το ποσό του δανείου θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα 7.000 εφάπαξ στους δικαιούχους (καθώς κατά μέσο όρο το εφάπαξ διαμορφώνεται στα 45.000 ευρώ).

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία έκδοσης του βοηθήματος και ο αριθμός των αιτήσεων που είναι σε εκκρεμότητα θα πέσει στα φυσιολογικά επίπεδα (δηλαδή περίπου στις 11.000).

2. Την επιβολή ειδικής εισφοράς -η οποία πιθανότατα θα διαμορφωθεί στο 3%- σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Η νέα εισφορά θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2011, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σήμερα υπάρχει παρακράτηση 4% στον βασικό μισθό των δημοσίων υπαλλήλων για το Ταμείο Πρόνοιας. Τα έσοδα του ασφαλιστικού φορέα από τη νέα εισφορά εκτιμάται πως θα προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Αυτό το ποσό θα πηγαίνει για την εξόφληση του δανείου που θα πάρει το Ταμείο Πρόνοιας από το ΤΕΑΔΥ.

3. Την ένταξη στο Ταμείο Πρόνοιας 50.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι σήμερα καλύπτονται για κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Η σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα προβλέπει την καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος και στους εργαζομένους αορίστου χρόνου (με την προϋπόθεση πως θα έχουν 10 έτη ασφάλισης).

Στόχος είναι να αυξηθούν κατά 25 εκατ. ευρώ τα έσοδα από εισφορές του Ταμείου Πρόνοιας, ποσό που θα αξιοποιείται για την έκδοση νέων εφάπαξ.

Σημειώνεται πως σήμερα τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την έκδοση περίπου 500 με 600 εφάπαξ τον μήνα, καθώς το Ταμείο έχει ξεμείνει από ρευστό.

4. Σε περίπτωση που ακόμα και μετά τη λήψη αυτών των δραστικών μέτρων δεν ξεμπλοκάρει η έκδοση του εφάπαξ, υπάρχει και εναλλακτική λύση.

Μέσα στο 2011 το Ταμείο θα πάρει και νέο δάνειο 300 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η έκδοση του εφάπαξ.

Στο συρτάρι 30.000 αιτήσεις έως τον Σεπτέμβριο

Να βρεθεί άμεσα λύση για την έκδοση του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έχει ζητήσει από την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να μπει τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι πως τον Σεπτέμβριο -οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί και η «έξοδος» των εκπαιδευτικών- θα είναι σε εκκρεμότητα περίπου 30.000 αιτήσεις και θα απαιτούνται 1,2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το α’ πεντάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 45% οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση λόγω και των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης, αν συνεχιστεί το κύμα φυγής η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης θα αγγίξει το 60%.

Ενδεικτικό της πρωτοφανούς καθυστέρησης που παρατηρείται στην καταβολή του εφάπαξ είναι πως 440 ασφαλισμένοι πέθαναν πριν προλάβουν να πάρουν το βοήθημα. Μάλιστα αν δεν τεθεί άμεσα σε ισχύ το κυβερνητικό σχέδιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να διαθέτουν... γερά νεύρα, καθώς η έκδοση του εφάπαξ θα καθυστερεί τρία χρόνια.

Συνολικά 250.000 άτομα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανοίξουν την πόρτα εξόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στη μαζική αυτή φυγή, η κυβέρνηση πέρασε ρύθμιση με βάση την οποία δεν απειλούνται από τις αλλαγές όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θεμελιώσουν μέσα στη φετινή χρονιά συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: