Το νέο συνταξιοδοτικό είναι νόμος του κράτους. Το τοπίο άλλαξε. Με την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής και των ρυθμίσεων που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ενστόλους, ολοκληρώνεται, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ο δεύτερος κύκλος της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, ακριβώς 20 χρόνια μετά τον νόμο 1902/90 και 18 χρόνια μετά τον 2084/92 που οδήγησαν το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης στο 65ο για όλους τους «νέους» ασφαλισμένους, που εισήλθαν στην ασφάλιση μετά την 1.1.93.
Σήμερα, από την επέκταση των ορίων που επιβάλλει ο νέος νόμος εξαιρούνται μόνο οι προ του 1983 ασφαλισμένοι στα πρώην ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Τύπου και Δημοσίου). Ολες οι άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων χάνουν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με 35ετή ασφάλιση. Στο εξής όσοι δεν θα συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης στο 60ό έτος της ηλικίας τους θα αναγκαστούν να συνταξιοδοτηθούν, σταδιακά, στα 65 τους. Αυτό ισχύει και για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά που προσθέτουν έως και 15 χρόνια επιπλέον.
Ομως, αυτός ο γενικός κανόνας εφαρμόζεται με διαφορετικό «βηματισμό» για τις ποικίλες κατηγορίες των ασφαλισμένων. Το πώς, με ποιες προϋποθέσεις και πότε θα συνταξιοδοτηθεί κάθε «παλαιός» (προ του 1993) ασφαλισμένος θα απαντηθεί με επάρκεια αφού δημοσιευτεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η κατάθεση πενήντα και πλέον τροπολογιών καθιστά εξαιρετικά δύσκολη σήμερα την ακριβή αποτύπωση των ορίων για κάθε ξεχωριστή κατηγορία.
Από τους πιο έμπειρους στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Γ. Ψηλός, τέως γενικός διευθυντής ΙΚΑ και ΤΕΒΕ, αποδέχθηκε την πρόσκληση της «Κ» να αποτυπώσει με τον δικό του τρόπο το σημερινό τοπίο. Στο κείμενο που ακολουθεί, ο αναγνώστης μπορεί να αναζητήσει την κατηγορία των ασφαλιστικών προϋποθέσεων που έχει και να βρει τις σημαντικότερες αλλαγές. Αλλωστε, η αύξηση των ορίων ηλικίας είναι ίσως και το μόνο σταθερό στοιχείο. Διότι κανείς δεν ξέρει ποιο ακριβώς θα είναι το ποσό που θα λάβει ως σύνταξη. Ο νέος τρόπος υπολογισμού, με τον συνδυασμό βασικής και αναλογικής, θα παραμένει για πολύ καιρό ο μεγάλος άγνωστος. Αφού οι συντελεστές ωρίμανσης και η αναπροσαρμογή των συντάξεων θα εξαρτώνται από δευτερεύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις, το πραγματικό ποσό των συντάξεων δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί σήμερα. Πολύ περισσότερο, αφού από το 2011 αρχίζει η επανεξέταση και της επικουρικής σύνταξης.
ANAΛYTIKA ΠAPAΔEIΓMATA KAI ΠINAKEΣ
I «Παλαιοί» ασφαλισμένοι, ΙΙ «Νέοι» ασφαλισμένοι, ΙΙΙ Σύνταξη λόγω θανάτου, ΙV Τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, V Πλασματικός χρόνος ασφάλισης.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου