Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Στην πορεία της Ελλάδας και η Αγγλία!

.
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων της Βρετανίας εξήγγειλε πριν λίγες μέρες έναν «επείγουσας ανάγκης» προϋπολογισμό λιτότητας. Στόχος είναι ο μηδενισμός μέσα σε 5 χρόνια του δημοσίου ελλείμματος, που είναι 226 δισ. λίρες. Στην πράξη θα σημάνει πόλεμο ενάντια στο δημόσιο τομέα, το κράτος πρόνοιας, τους εργαζόμενους/ες, τους νέους/ες και τους φτωχούς.

Τόσο ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, όσο  και ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν, προσπάθησαν να πείσουν για την αναγκαιότητα των μέτρων, ώστε «να σωθεί η βρετανική οικονομία». Τις θυσίες που ζητούν από τους εργαζόμενους και τους φτωχούς τις εμφάνισαν σαν «συμμετοχή όλων των Βρετανών στο να βοηθήσουν τη χώρα να πληρώσει τα χρέη της». Καλή ώρα σαν εδώ…

Το πρόγραμμα «διάσωσης» περιλαμβάνει: Πάγωμα των μισθών για δυο χρόνια σε όλο το δημόσιο τομέα, που ισοδυναμεί –αν υπολογισθεί ο πληθωρισμός– με μείωση πραγματικού μισθού γύρω στο 10%. Αυτό θα σημάνει την επιδείνωση του επιπέδου ζωής για πάνω από 4 εκατομμύρια  εργαζόμενους. Περικοπές της τάξης του 20%-25 % στις δημόσιες δαπάνες για όλα τα υπουργεία. Δηλαδή, μείωση των κοινωνικών παροχών (επιδόματα παιδιών, στέγασης, αναπηρίας κ.λπ.).

Πόλεμος στους φτωχούς

Μερικές από τις περικοπές «βγάζουν μάτι» με το προκλητικά ταξικό περιεχόμενό τους: Το πάγωμα των παροχών στα παιδιά για 3 χρόνια (περικοπές 12%) θα σημάνει, για παράδειγμα, το κόψιμο της δωρεάν κολύμβησης για τα παιδιά της εργατικής τάξης (μεγάλη οικονομία για το κράτος!).
Θα σημάνει για τους φτωχούς και τους άνεργους το κόψιμο κατά 10% του επιδόματος στέγασης, που έπαιρναν. Για τις φτωχές έγκυες εργαζόμενες το κόψιμο του επιδόματος των 250 λιρών το μήνα, που έπαιρναν μετά την 25η εβδομάδα κύησης για να τρέφονται καλύτερα, ώστε να γεννούν υγιή παιδιά. Για τους ανύπαντρους γονείς (κυρίως μητέρες) μείωση του χρόνου που θα παίρνουν το επίδομα. Θα κοπεί το επίδομα των 500 λιρών που δινόταν στους χαμηλών εισοδημάτων μελλοντικούς γονείς για να αγοράσουν τα απαραίτητα για το παιδί που πρόκειται να γεννηθεί. Θα δυσκολέψουν τα επιδόματα αναπηρίας. Είναι πραγματικός πόλεμος ενάντια στους φτωχούς και τα παιδιά.

Άλλο μέτρο που χτυπάει το λαϊκό εισόδημα είναι η αύξηση του φόρου κατανάλωσης (ΦΠΑ) στα προϊόντα και στις υπηρεσίες από 17,5% σε 20%. Αυτό το είδος φορολογίας είναι από τους πιο άδικους φόρους (παγκόσμια), αφού χτυπάει κυρίως τους φτωχούς, που πληρώνουν τα προϊόντα πρώτης ανάγκης όσο και οι καπιταλιστές.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξήγγειλε τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% σε 24%. Μείωση που ξεπερνάει κατά πολύ ακόμα και τα μέτρα που είχε πάρει η Θάτσερ υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και του κεφαλαίου (τη δεκαετία του ’80). Ακόμα χειρότερα, κάποιες από τις μεγαλύτερες 50 επιχειρήσεις στη Βρετανία θα έχουν και επιστροφές από τους φόρους επί των κερδών τους. Αυτή θα είναι η συμμετοχή τους στη «διάσωση» της χώρας.

Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα –και για να μας θυμίσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα– η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 έτη για άντρες και γυναίκες. Επίσης, θα προβεί σε άμεσες ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα των  δημόσιων σιδηροδρόμων.


Κοινωνική ληστεία

Με λίγα λόγια, τα μέτρα που παίρνει η βρετανική κυβέρνηση θα αρπάξουν δισεκατομμύρια (120 δισ.) από τους εργαζόμενους και τους φτωχούς, καταδικάζοντάς τους σε περισσότερη φτώχεια και ανεργία (κυρίωςτους νέους), ενώ την ίδια στιγμή οι πλούσιοι θα περνάν καλύτερα από το παρελθόν.
Τα τρισεκατομμύρια που πλήρωσε το κράτος πριν 18 μήνες για να διασώσει τις αγγλικές τράπεζες από την κρίση, καλούνται σήμερα να τα πληρώσουν μόνο αυτοί που δεν δημιούργησαν ούτε και φταίνε για την κρίση του καπιταλισμού παγκόσμια. Σας είναι απελπιστικά γνωστά όλα τα παραπάνω μέτρα; Είναι γιατί η περίπτωση της Βρετανίας –όπως και άλλων «μεγάλων» καπιταλιστικών χωρών– δείχνει πόσο υποκριτικό και ψεύτικο ήταν και είναι το πώς εμφάνισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την κρίση στην Ελλάδα. Διεθνής κρίση Δεν ήταν η «σπάταλη ζωή» των εργαζόμενων στη χώρα μας και στις «φτωχές» χώρες του Νότου της ΕΕ που έκαναν υποχρεωτικά τα μέτρα και την υποταγή μας σε ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ. Δεν ήταν οι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε οι (μειωμένες έτσι κι αλλιώς) κοινωνικές παροχές που
έφτασαν τη χώρα στον κίνδυνο χρεοκοπίας. Η κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού παγκόσμια και η προσπάθεια επίσης είναι να «φορτωθεί» παγκόσμια στους εργαζόμενους/ες, τους συνταξιούχους, τους νέους. Γι’ αυτό ακούμε παντού τα ίδια επιχειρήματα από τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους, ενώ παίρνονται και τα ίδια μέτρα ενάντια στους ίδιους πάντοτε ανθρώπους.

Είναι ένας πόλεμος των λίγων πλούσιων ενάντια στα εκατομμύρια των εργαζόμενων και των φτωχών και σαν τέτοιος πρέπει να απαντηθεί από όλους/ες μας, στη χώρα μας, στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: