Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Έκτακτα μέτρα, σε 2 δόσεις!

  • Ήπιες ρυθμίσεις για αύξηση των εσόδων πριν από τις εκλογές και «χαράτσια» μετά
  • Νέο «μαχαίρι» στο Δώρο Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, κινητά

Νέα δημοσιονομικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων στο μνημόνιο, θα υποχρεωθεί να λάβει η κυβέρνηση, σε δύο δόσεις... μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να διασφαλίσει την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Σταθεροποίησης.

Η πρώτη δόση των μέτρων θα ανακοινωθεί και θα νομοθετηθεί το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα περιλαμβάνει ήπια εισπρακτικά μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, όπως οι ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς επίσης και η ενίσχυση των κινήτρων που παρέχονται στους φορολογουμένους για τη συλλογή αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Μετά τις εκλογές θα προωθηθεί η δεύτερη δόση έκτακτων μέτρων που θα περιλαμβάνει, αυτή τη φορά, ρυθμίσεις περιοριστικές για το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και θα έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

Το Νοέμβριο

Τα νέα επώδυνα μέτρα που θα ανακοινωθούν και θα εφαρμοσθούν μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου) θα προβλέπουν:

1 Νέα περικοπή ή ακόμη και κατάργηση ή αναστολή της χορήγησης του Δώρου Χριστουγέννων στο Δημόσιο.

2 Έκτακτες δραστικές περικοπές των ήδη μειωμένων επιχορηγήσεων προς φορείς του Δημοσίου.

3 Νέο «πάγωμα» στις επιστροφές φόρου.

4 Πρώιμη είσπραξη της έκτακτης εισφοράς που προβλέπεται να επιβληθεί κανονικά από το 2011 στις επιχειρήσεις που δήλωσαν κέρδη άνω των 100.000 ευρώ για τη χρήση του 2009.

5 Μείωση του αφορολογήτου του νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που έχει τεθεί σε ισχύ από φέτος αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί.

Το αφορολόγητο όριο του νέου ΦΜΑΠ θα μειωθεί από τις 400.000 ευρώ στις 300.000 ή ακόμη και στις 200.000 ευρώ, προκειμένου να υπαχθούν στο νέο φόρο όσο το δυνατό περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων και να μεγιστοποιηθούν τα προσδοκώμενα έσοδα του Δημοσίου.

6 Νέες αυξήσεις έμμεσων φόρων. Στην παραδοσιακή πλέον συνταγή των αυξήσεων στους ΕΦΚ των καυσίμων, των αλκοολούχων ποτών και των τσιγάρων, θα προστεθούν αυξήσεις στα φορολογικά τέλη κινητής τηλεφωνίας και πιθανότατα νέες αναπροσαρμογές στους συντελεστές του ΦΠΑ (σε αντικατάσταση του αρχικά συμφωνηθέντος με την τρόικα μέτρου των μετατάξεων μεγάλου αριθμού προϊόντων και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό συντελεστή 23%, το οποίο φαίνεται ότι αναβάλλεται).

Υστέρηση εσόδων

Η προσφυγή στα νέα έκτακτα μέτρα είναι πλέον αναπόφευκτη, καθώς πέραν της τρομακτικής υστέρησης που αναμένεται να εμφανίσουν φέτος τα έσοδα του Δημοσίου, προέκυψε πρόσφατα και ένα άλλο πρόβλημα για την κυβέρνηση: Πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια του ελέγχου που διενήργησε το κλιμάκιο της τρόικας στα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, διαπιστώθηκε ότι οι δημόσιες δαπάνες του τρέχοντος έτους θα επιβαρυνθούν εκτάκτως (πέραν των προβλέψεων του εφαρμοζόμενου Προγράμματος Σταθεροποίησης) από την υποχρέωση να καλυφθούν εγγυήσεις του Δημοσίου συνολικού ποσού 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να καταπέσουν καθώς παρασχέθηκαν σε δάνεια δημόσιων επιχειρήσεων τα οποία πλέον δεν εξυπηρετούνται!

Η δυσμενέστατη αυτή εξέλιξη, την οποία προσπάθησε επιμελώς να αποκρύψει η κυβέρνηση, αποκαλύπτεται από σχετική επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σελίδα 24 της έκθεσης που συνέταξε πρόσφατα, για να καταγράψει την πρόοδο της εκτέλεσης του μνημονίου.

Η Κομισιόν επισημαίνει, συγκεκριμένα, στο επίμαχο αυτό σημείο της έκθεσή της ότι: «Οι εγγυήσεις του Δημοσίου μπορεί να καταπέσουν με αυξανόμενο ρυθμό όσο η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση και ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους. Οι Αρχές έχουν εκτιμήσει σε 1,5 δισ. ευρώ το ποσό των παρασχεθεισών εγγυήσεων (σ.σ.: του ελληνικού κράτους) προς δημόσιες επιχειρήσεις για χρέη τους, το οποίο είναι πιθανό να καταπέσει εντός του 2010»!

Περαιτέρω, στη σελίδα 25 της έκθεσης παρατίθεται αναλυτικός πίνακας από τον οποίο προκύπτει ότι εξαιτίας των αναμενόμενων εντός του 2010 καταπτώσεων κρατικών εγγυήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ υπάρχει πιθανότητα το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα να επιβαρυνθεί κατά 1,27 δισ. ευρώ ή κατά 0,6% του ΑΕΠ.

Η Κομισιόν στην ανάλυσή της επισημαίνει ότι για να αποφευχθεί αυτή η έκτακτη επιβάρυνση του ελλείμματος κατά 1,27 δισ. ευρώ αλλά και για να καλυφθεί η σημαντική υστέρηση που αναμένεται να σημειώσουν φέτος τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, οι δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου θα πρέπει να περιορισθούν έως το τέλος του 2010 σε επίπεδο χαμηλότερο τουλάχιστον κατά 4 δισ. ευρώ από αυτό που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης!

Οι δαπάνες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει δηλαδή από την κυβέρνηση πρόσθετη εξοικονόμηση δαπανών ύψους 4 δισ. ευρώ, πέραν των στόχων του οικονομικού προγράμματος!

Βεβαίως, η Κομισιόν στην ίδια έκθεση αναγνωρίζει ότι ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2010 το συνολικό ύψος των δαπανών του Δημοσίου ήταν χαμηλότερο κατά 5,6 δισ. ευρώ από το στόχο που είχε τεθεί. Ωστόσο, δεν παύει να αμφιβάλλει για τη διατήρηση αυτής της επίδοσης ως το τέλος του 2010 (σ.σ.: δεδομένου ότι οφείλεται κυρίως σε αναβολές πληρωμών σημαντικού ύψους) και για το λόγο αυτό επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει «διορθωτική δράση»!

Όσον αφορά στα έσοδα του Δημοσίου, νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε αντί να βελτιωθεί τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι η υστέρηση των καθαρών εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού θα υπερβεί τα 3 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010, με προοπτική να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους!

(Ε.Τ. - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ)
(Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: