Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Θέματα και αποφάσεις Δ.Σ.Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου: Δευτέρα, 4 Οκτώβρη, στις 6.30, στο Δημ. Σχολείο Βαθέος

Της Μαρίας Δάλλη,
μέλος του Δ.Σ. Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

Την Παρασκευή 17/9, έγινε το πρώτο Δ.Σ. του Συλλόγου μας με πρώτο θέμα την ενημέρωση από τους δύο αιρετούς μας για τις μέχρι τώρα διαδικασίες του ΠΥΣΠΕ. Κοινός τόπος ήταν η αρνητική αναφορά τους για τον υποβιβασμό πολλών σχολείων και τα ακόμη υπάρχοντα κενά σε δασκάλους και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Ο αιρετός Α. Κακαγιάννης επιπρόσθετα κατήγγειλε τη μετακίνηση νηπιαγωγού μετά από πρόταση της ίδιας της συμβούλου των Νηπιαγωγών, μίλησε για την αρνητική στάση της διοίκησης προς τις αιτήσεις βελτίωσης θέσεως των συναδέλφων και για τον τρόπο που γίνεται ο ορισμός των προϊσταμένων στα ολιγοθέσια. Αποφασίστηκε να βγει ανακοίνωση από το Δ.Σ.


  • Στη συνέχεια έκπληξη προκάλεσε το αίτημα του αιρετού της ΔΑΚΕ, που ζήτησε από το Δ.Σ. να πάρει θέση για το δικαίωμα συμμετοχής στο ΠΥΣΠΕ Σάμου ενός από τα μη-αιρετά (ορισμένα από τη Δ/ντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου) μέλη του.
Η άποψή μας ήταν ότι το Δ.Σ. δεν έχει κανένα λόγο και καμία αρμοδιότητα να πάρει θέση πάνω σ΄ ένα τέτοιο θέμα. Είναι συνδικαλιστικό όργανο και δουλειά του είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου, που πλήττεται ήδη ανεπανόρθωτα. Καλό είναι μεν να ενημερωνόμαστε για κάθε εκπαιδευτικό τεκταινόμενο, αλλά το Δ.Σ. μπορεί να παρεμβαίνει σε θέματα που έχουν να κάνουν μόνο με τη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ κι όχι με τη ΣΥΝΘΕΣΗ του ΠΥΣΠΕ.
Πάγια θέση μας είναι ότι δεν μπαίνουμε στη λογική να εξετάσουμε τη νομιμοφάνεια της σύνθεσής του (που a priori εξυπηρετεί την εκάστοτε κυβέρνηση), αλλά καταδικάζουμε και αντιπαλεύουμε τη λογική του ρουσφετιού και του βολέματος μέσω των Υπηρεσιακών Συμβουλίων κι αγωνιζόμαστε για τη θεσμοθέτηση του τρίτου αιρετού.
Το αντίστοιχο παράδειγμα θα ήταν να παρεμβαίνει η ΔΟΕ στον ορισμό του εκάστοτε Υπουργού Παιδείας, λες και το πρόβλημα δεν είναι η πολιτική αλλά τα πρόσωπα που την εξυπηρετούν! (πάνω σ΄ αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε από το προεδρείο του συλλόγου να βγει ανακοίνωση.)
  • Επόμενο θέμα ήταν η ανακοίνωση της τελικής έγκρισης τροποποίησης του Καταστατικού του Συλλόγου μας, όπως ψηφίστηκε από την Γενική Καταστατική Συνέλευση του περασμένου Ιουνίου. Σύμφωνα με το νέο μας Καταστατικό, οι εκλογές θα γίνονται πλέον κάθε χρόνο (εκτός των αιρετών, που παραμένουν 2ετείς) κι οι αιρετοί θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν και στις εκλογές για Δ.Σ.
  • Ακολούθησε συζήτηση πάνω στις προτάσεις για το αγωνιστικό πλαίσιο που ορίζει η ΔΟΕ για φέτος (απογευματινό συλλαλητήριο στις 29 Σεπτέμβρη, μέρα 1ης Πανευρωπαϊκής Απεργίας και 48ωρη προειδοποιητική απεργία το β΄ 10ήμερο του Οκτώβρη). Όσον αφορά το Συλλαλητήριο εμείς θεωρούμε ότι η ΔΟΕ θα πρέπει οπωσδήποτε να βγάλει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για εκείνη την ημέρα, αλλιώς θεωρούμε ότι υποβαθμίζει σκόπιμα το ρόλο και την αξία της Πανευρωπαϊκής Απεργίας, ειδικά τώρα που περισσότερο από ποτέ φαίνεται ότι τα προβλήματα δεν είναι καθόλου τοπικά αλλά πηγάζουν από το ίδιο το σύστημα και οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι μας καλούν σε κοινές κινητοποιήσεις! Είναι δυνατόν να κάνουν αυτοί απεργία κι εμείς… απλά συλλαλητήριο;;; Να θυμίσουμε ότι από πέρυσι έχουμε πάρει απόφαση για συμμετοχή σε πανευρωπαϊκές απεργίες (ομόφωνο ψήφισμα συνέλευσης Ιουνίου).
  • Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας αποφασίστηκε να γίνει στις 4 Οκτώβρη, ημέρα Δευτέρα, στις 6.30, στο Δημ. Σχολείο Βαθέος. Να είμαστε όλοι εκεί, η κατάσταση πλέον είναι τέτοια που πρέπει πραγματικά να συναποφασίσουμε για τις περαιτέρω κινήσεις μας!
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Μαρία Δάλλη, 
μέλος του Δ.Σ. Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: