Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Διεύθυνση Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου: Το πραγματικό πρόσωπο της Διοίκησης!

Το σκληρό και άτεγκτο πρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας και των εκπροσώπων του το έχουμε νιώσει όλοι πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ξεθεμελιώσει όποια βάση είχε απομείνει στην Παιδεία μας (αυτή είχε ψηφίσει παλαιότερα τα νέα βιβλία που υλοποίησε αργότερα η ΝΔ), έχει καταντήσει τους εκπαιδευτικούς επαίτες προϋπηρεσίας, έχει μειώσει δραματικά τα οικονομικά μας, έχει τινάξει στον αέρα το ασφαλιστικό μας και έπεται συνέχεια…
Όποιος έχει αυταπάτες ότι ο διοικητικός μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ (Δ/νση Πρωτοβάθμιας, Περιφέρεια, σύμβουλοι, στην περίπτωσή μας) δεν ασπάζεται τις προσταγές του υπουργείου του και σέβεται έστω και στο ελάχιστο την ουσία της Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς που την υπηρετούν, να το ξανασκεφτεί!
Μια επίσκεψη και μόνο ήταν αρκετή για να δούμε ιδίοις όμμασι το μακρύ χέρι της κυβερνητικής πολιτικής και πώς αυτό φτάνει μέχρι τα σχολεία και τα σπίτια μας…

Την Τετάρτη, 22/9, ο νέος Δ/ντής Εκπαίδευσης Σάμου επισκέφθηκε το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρλοβασίου (ένα από τα διαβόητα 800 Ολοήμερα) για να ενημερώσει το Σύλλογο Διδασκόντων για το πρόγραμμα στο οποίο εντάχτηκε το σχολείο, παρά την ομόφωνη απόφαση μη συμμετοχής τους ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.
Από τα όσα είπε στους συναδέλφους, παραθέτουμε αυτούσιες ορισμένες φράσεις, για να καταλάβουμε όλοι τι είναι αυτό που λέμε «διοίκηση των σχολείων»:

1. «Όσοι διαφωνούν με το θεσμό, ας κάνουν αιτήσεις απόσπασης κι εγώ προσωπικά εγγυώμαι ότι θα μετακινηθούν στο σχολείο της αρεσκείας τους»:

Ξέρουμε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί εκπαιδευτικός σε σχολείο που δεν έχει κενά, πόσο μάλλον ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του Δ/ντή Εκπαίδευσης (αλλά του οικείου ΠΥΣΠΕ) να ορίζει τις τοποθετήσεις των συναδέλφων.
Τι ήθελε όμως να πει μ΄ αυτό; Φύγετε όσοι διαφωνείτε, για να φέρουμε τους δικούς μας; Το «νέο» σχολείο είναι το σχολείο του ΠΑΣΟΚ; Του Μνημονίου; Τίνος;
Ακόμη κι έτσι, δεν γνωρίζει ότι κανείς συνάδελφος γι΄ αυτό το λόγο δε δήλωσε το «νέο» σχολείο, εξ ου και ήταν αυτό που καλύφθηκε τελευταίο (ενώ λείπει ακόμη ένας δάσκαλος);
Και τέλος, ποιος σας είπε ότι κάποιος από μας είναι ρίψασπις;
Ποιος σας είπε ότι θα το βάλουμε στα πόδια προς τέρψιν των σχεδίων του υπουργείου σας;

2. «Ζητιανεύω γυμναστές από τη Β/βάθμια, που τους κρατάνε «καβάτζα» σε περίπτωση που λειτουργήσουν τα ΤΑΔ… Γιατί δεν τους διαθέτουν στην Α/βάθμια;»

Γιατί πολύ απλά αν δεν καλυφθούν τα κενά σε μια βαθμίδα, δεν μπορεί να διατεθεί το προσωπικό της σε άλλη… Ούτε αυτό το ξέρατε; Η ΟΛΜΕ έχει βγάλει ήδη ανακοίνωση για το σύννομο αυτών των μετακινήσεων… Δηλαδή η Α/βάθμια θα μπορούσε να διαθέσει αλλού δασκάλους, αν δεν ολοκληρωθούν πρώτα όλες οι τοποθετήσεις της;

3. «Οι δήμαρχοι παίρνουν τηλέφωνο και μου ζητούν να ανοίξουμε σχολεία στα χωριά λόγω προεκλογικής περιόδου… Θα τους ζητήσουμε κι εμείς να δώσουν αυτά που ζητάμε για το 1ο Καρλοβάσου… Αλλά εγώ δεν πρόκειται να ανοίξω σχολεία για 4 και 5 παιδιά, τη στιγμή που κάθε δάσκαλος στοιχίζει στο κράτος 20-25 χιλιάδες…»:

Εδώ τι να πρωτοσχολιαστεί; Ότι η Παιδεία γίνεται όργανο προεκλογικής εκστρατείας και των μεν και των δε; Ότι αν πάρουμε τα αυτονόητα (π.χ. χάρτες), θα πρέπει να πούμε κι ευχαριστώ; Ότι μέσα στη μικρόψυχη λογιστική τους «δάσκαλος=25.000» και επίσης μέσα στο πλαίσιο του Καλλικράτη τους «χωριά=0»;

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ,
Κ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ,
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ!!!

Κι αυτό θα έπρεπε επίσης να το ξέρετε, ως επί σειρά ετών συνδικαλιστής της ΠΑΣΚ και για κάποια διαστήματα και πρόεδρος του Συλλόγου! Αλλά πότε σας βλέπαμε στα σχολεία πλην της προεκλογικής περιόδου; ΠΟΤΕ! Και ξαφνικά θέλετε να επισκέπτεστε το «νέο» σχολείο κάθε εβδομάδα (ειπώθηκε κι αυτό) και ξαφνικά να σταθείτε στο πλευρό των συναδέλφων; Άλλη μια απόδειξη ότι οι συνδικαλιστές των κυβερνητικών παρατάξεων χρησιμοποιούν το συνδικαλισμό μόνο ως εφαλτήριο για διοικητικές θέσεις (βλ. Γ. Κουτρουμάνης που, από πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Ασφαλιστικών Ταμείων, ορίστηκε Υφυπουργός Εργασίας και Ασφάλισης ξεχνώντας εν μία νυκτί όσα έλεγε)…

Οι γονείς έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους από το πρόγραμμα του συγκεκριμένου σχολείου. Παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους (ιδιαίτερα αυτά των μικρότερων τάξεων) φτάνουν στο σπίτι εξαντλημένα, χωρίς να μπορούν να ασχοληθούν με τη μελέτη τους που αναγκαστικά παραπέμπεται για πολύ αργότερα…
Η μελέτη στο Ολοήμερο τμήμα δεν μπορεί να γίνει σωστά, γιατί απομένουν μόνο 2 ώρες διαθέσιμες (από τις 2μ.μ. μέχρι τις 4.15μ.μ. που σχολάνε τα παιδιά) και συνήθως αυτές τις ώρες τις καταλαμβάνουν αναγκαστικά οι ειδικότητες…
Το παιδαγωγικό έργο στρεβλώνεται και μετατρέπεται σε πάρεργο λόγω της γραφειοκρατίας που εγείρει το πρόγραμμα και της έλλειψης γραμματειακής υποστήριξης.
Με τα περιορισμένα οικονομικά των σχολείων, το κόστος των «καινοτομιών» (π.χ. θεατρική αγωγή) θα μεταφερθεί και πάλι στους γονείς!
Η παραλαβή των απαραίτητων υπολογιστών για το μάθημα της Πληροφορικής δεν έχει ακόμη γίνει και αγνοούμε το πότε θα ολοκληρωθεί.
Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι η ευθύνη για όλα τα παραπάνω μετατοπίζεται πάνω στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς (όταν τέθηκαν τα προβλήματα από τους συναδέλφους, ο Δ/ντής Εκπαίδευσης απάντησε ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εκ των έσω…)

Καταδικάζουμε όσους, για να υπηρετήσουν τέτοιες πολιτικές και να διασφαλίσουν το προσωπικό τους μέλλον, πιέζουν σχολεία και διευθυντές, απαξιώνουν και λοιδορούν το εκπαιδευτικό κίνημα, τις συλλογικές θέσεις, τη στάση και την αντίσταση που προβάλλει, στρώνοντας με ιδιοτέλεια το δρόμο για μια βαριά και σκοτεινή περίοδο στη δημόσια εκπαίδευση και την εργασιακή μοίρα των εκπαιδευτικών.
Τέτοιοι άνθρωποι, που διάλεξαν την «όχθη» τους, φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη για την αντιπαράθεση με το εκπαιδευτικό κίνημα, που οφείλει να υπερασπίζεται το συλλογικό μέλλον της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και όχι τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και τις προσωπικές καριέρες των στελεχών.
Σε ό,τι μας αφορά, όπως δεν τους χαριστήκαμε ποτέ, δε θα τους χαριστούμε και τώρα και θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους!

ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: