Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Λουκέτο στο Παιδαγωγικό του Πανεπιστημίου Κρήτης

Της Κατερίνας Μυλωνά

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος για το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης αφού, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, αναστέλλεται η λειτουργία του!

Το «μαχαίρι» που έβαλε στις αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών στα ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στο τμήμα, όπως και στο Προσχολικής Αγωγής που, επίσης, είναι ένα βήμα πριν το λουκέτο.

Η δυσλειτουργία που προκύπτει επισημάνθηκε και στο χθεσινό δημοσίευμα της «Π», όπου αναφέρεται πως θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος αποσπάσεων, οι οποίες, όμως, θα είναι δραστικά μειωμένες σε σχέση με άλλες χρόνιες.

Λουκέτο στο Παιδαγωγικό

Η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του καθώς οι ήδη μειωμένες αποσπάσεις του περασμένου έτους 2009-2010 που ήταν 9 από την Α/βαθμια και 2 από την Β/βαθμια εκπαίδευση, μειώθηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2010-11 σε 3 και 1, δηλαδή κατά 66% και 50%, αντίστοιχα.

«Αυτό αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στις σπουδές των φοιτητών και μελλοντικών εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας Εκπ/σης, όπως έχει αναλυθεί λεπτομερώς και τεκμηριωμένα σε σειρά εγγράφων προς την υπουργό Παιδείας τους τελευταίους μήνες και έχει κοινοποιηθεί ευρύτερα με δελτίο Τύπου στις 30-5-2010. Η μη εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού αποσπασμένων εκπαιδευτικών θα σήμαινε την πλημμελή υλοποίηση, ή ακόμα και κατάργηση, της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, με αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι νεοδιόριστοι δάσκαλοι να μην μπορούν να εκτελούν άρτια τα καθήκοντά τους», αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής, Κ. Τζανάκης.

Οι μόλις τρεις αποσπασμένοι δάσκαλοι και ένας καθηγητής καλούνται να καλύψουν την ουσιαστικής σημασίας υποχρεωτική Σχολική Πρακτική Άσκηση 370 και πλέον φοιτητών ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο (κατανεμημένων σε 12-14 ομάδες των 25-35 ατόμων), την ποικιλοτρόπως απαιτούμενη υποστήριξη υλοποίησης του προγράμματος σπουδών των δύο Διδασκαλείων για 150 επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς και τις πιεστικές ανάγκες λειτουργίας των 4 θεσμοθετημένων εργαστηρίων του Τμήματος. Οι ανάγκες του τμήματος, όμως, είναι για 15 πλήρως και εντατικά απασχολούμενους εκπαιδευτικούς της Α/βάθμιας και 6 της Β/βάθμιας!

Σημειώνεται πως το τμήμα δέχεται το τελευταίο διάστημα μεγάλο αριθμό φοιτητών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή φτάνουν τους 1.000!

«Φέτος, τα νούμερα είναι απαγορευτικά εντελώς, έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο, υπάρχει μια κοροϊδία για το τμήμα και για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, θα μπορούσαν, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας, να ανακαλέσουν την απόσπασή τους. Φέτος, το Διδασκαλείο δε γίνεται να λειτουργήσει», λέει στην «Π» ο πρόεδρος του τμήματος.

Οι γενικές συνελεύσεις του τμήματος και των Διδασκαλείων αποφάσισαν πως αν μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου δεν έχει αποσπασθεί ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών, που θα εξασφαλίζει στοιχειωδώς την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος Σπουδών τους, αναστέλλεται η έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου 2010-11 στις 27 του μήνα και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, οπότε και θα επανεξετάσουν τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε.

Πατρις

Δεν υπάρχουν σχόλια: