Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί στο Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι…

γράφει η Χρυσούλα Παπαγεωργίου

Αξιότιμη κ. Διαμαντοπούλου,

ενημερώθηκα από τα Μ.Μ.Ε. πως "Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι" θα ιδρύσει το Υπ. Παιδείας με σκοπό την ενημέρωση και την αντιμετώπιση του κινδύνου από παλιρροιακά κύματα (τσουνάμι), σύμφωνα με σχετική τροπολογία που κατάθεσε προς ψήφιση στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για τη Δια Βίου Μάθηση». Χαμόγελα ευτυχίας ζωγραφίστηκαν τόσο στο πρόσωπό μου, όσο και στα πρόσωπα των εκπαιδευτικών, αλλά και συνολικά της κοινωνίας, ενώ όλοι σύσσωμοι συρρέουν στις εκκλησίες να ανάψουν ένα κεράκι στο όνομά σας, που είχατε το θάρρος και αψηφήσατε το μνημόνιο και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και προχωρήσατε σε ένα πραγματικά κοινωνικό έργο, σε μια πράξη αγάπης, σε μια πράξη αυτοθυσίας για τον ελληνικό λαό.


Η στελέχωση του κέντρου αυτού θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας, δεδομένου ότι ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και όπως έχουν πει και εκατομμύρια μέντιουμ σε όλον τον κόσμο το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος είναι η δεύτερη και η τρίτη κατά σειρά περιοχή σε επικινδυνότητα μετά τα νησιά Πουκέτ. Αναλαμβάνοντας το χρέος μου και τις ευθύνες μου ως ευσυνείδητος πολίτης παραθέτω στο Υπουργείο και σε όλη την ελληνική κοινωνία ένα σχέδιο για τη στελέχωση του κέντρου αυτού, το οποίο –αν και εκπόνησα με μεγάλο κόπο και κόστος– το δωρίζω στο Υπουργείο Παιδείας και δε διεκδικώ κανένα χρηματικό ποσό… (μόνο αν είναι δυνατό, θα ήθελα τη φοροαπαλλαγή που μου αντιστοιχεί δεδομένου ότι εμπίπτει στις φιλανθρωπικές πράξεις).

Επιτακτική ανάγκη, λοιπόν, αποτελεί η πρόσληψη των εκπαιδευτικών της ΠΕ04 συνολικά, δεδομένου ότι εκτός των γεωλόγων, το σύνολο της ειδικότητας αυτής είτε εξαιτίας των βασικών σπουδών του είτε των χιλιάδων μεταπτυχιακών, σεμιναρίων και επιμορφώσεων που έκαναν στο ζήτημα αυτό, μπορούν πραγματικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Οι προσλήψεις αυτές οφείλουν να συνδυαστούν με την πρόσληψη εκπαιδευτικών πληροφορικής και μαθηματικών, δεδομένου ότι οι επιστήμες αυτές είναι κοινές και τα δεδομένα οφείλουν να είναι συνδυαστικά για την αποφυγή οποιουδήποτε λάθους ή ανακρίβειας. Ακολουθεί η ειδικότητα των φιλολόγων… Η σύνταξη σωστών ανακοινώσεων, δελτίων τύπων, ακόμα και εκλαϊκευμένων κειμένων με τα πορίσματα του ινστιτούτου είναι απαραίτητη. Άλλωστε η εμπειρία έχει δείξει ότι τα δελτία τύπου και τα κείμενά σας είναι συνήθως ανορθόγραφα, οπότε ας μη γίνουμε ρεζίλι και είμαστε αναξιόπιστοι. Η συνδρομή των συναδέλφων όλων των ξενόγλωσσων τμημάτων είναι εκ των ουκ άνευ. Οι παραπάνω ανακοινώσεις θα κυκλοφορούν σε όλες τις γλώσσες, προκειμένου και ο ξένος τουρίστας να αισθάνεται στη χώρα μια ασφάλεια…

Ακολουθούν οι προσλήψεις ψυχολόγων για την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης των κρίσεων πανικού του κόσμου. Νηπιαγωγοί και δάσκαλοι πρέπει να συνεργαστούν με τους ψυχολόγους και κυρίως τους παιδοψυχολόγους, προκειμένου να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση και προσέγγιση του θέματος στα νήπια και τα παιδιά. Δεδομένου ότι χιλιάδες παιδιά έχουν κατακλύσει την ελληνική επικράτεια και οι ατομικές συνεδρίες θα είναι ιδιαίτερα ακριβές, η σχολική τάξη μπορεί να γίνει το «μεγάλο, συλλογικό κρεβάτι» για όλα τα παιδάκια. Οι κοινωνιολόγοι, πέραν της ανάλυσης του γιατί το τσουνάμι χτύπησε την ελληνική κοινωνία και όχι μια άλλη, πρέπει να εξηγήσουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που θα έχει μια τέτοιου μεγέθους φυσική καταστροφή, ώστε και οι δυνάμεις καταστολής μαζικών εξεγέρσεων να είναι έτοιμες, αλλά και στο μέλλον να μπορούν οι αρμόδιοι φορείς να μελετήσουν τα πορίσματα για την κοινωνιολογική δομή και διάταξη των νέων πόλεων που θα οικοδομηθούν. Δεδομένου ότι ζούμε σε ένα κράτος που υπάρχει ανεξιθρησκία και οφείλουμε να προστατέψουμε το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να πιστεύει στο θεό, όποιος κι αν είναι αυτός, οι θεολόγοι είναι μια ειδικότητα που θα απορροφηθεί άμεσα, ώστε να μελετήσουν και να καταγράψουν τις πιθανές εξηγήσεις με βάση το δόγμα όλων των θρησκειών (δε γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος ειδικευμένος θεολόγος στη θεωρία των βριλ) το γιατί ο θεός μπορεί να επιλέξει να τιμωρήσει την Ελλάδα με τσουνάμι και πόσο όμορφα θα περάσουν τα θύματα στη μεταθάνατον ζωή.

Μεγάλη απορρόφηση θα έχουν και οι συνάδελφοι των λεγόμενων τεχνικών ειδικοτήτων, απόφοιτοι πολυτεχνείου, αλλά ακόμα και οι κηπουροί που διδάσκουν στα ΕΕΕΕΚ. Το σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν θα πρέπει να είναι ήδη έτοιμο. Οι οικονομολόγοι οφείλουν να συντάξουν τον προϋπολογισμό των έργων γιατί ζούμε σε δύσκολους καιρούς και τα χρήματα πρέπει να βρεθούν από τώρα. Άραγε προβλέπει τέτοιου είδους επιχορήγηση το πρόγραμμα ΕΣΠΑ;;; Μην το χάσουμε.

Μουσικολόγοι, θεατρολόγοι, απόφοιτοι της σχολής καλών τεχνών σε συνεργασία με τους νηπιαγωγούς, τους δασκάλους, τους ψυχολόγους και όποιον άλλον χρειαστεί είναι απαραίτητοι όσο ποτέ. Τόσο πριν, αλλά κυρίως και μετά την καταστροφή στις πλατείες (κατόπιν στους λασπόδρομους) θεατρικά δρώμενα, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, μαθήματα ζωγραφικής κ.ο.κ. είναι ικανά να χαλαρώσουν τον κόσμο, να τον κάνουν να ξεχαστεί, να ξεσπάσει, να εξηγήσει και να εκφράσει όλον τον εσωτερικό του πόνο, θλίψη, οργή με δημιουργικό τρόπο.

Να τονίσω το εξής: το παραπάνω σχέδιο είναι οικονομικότερο όλων, δεδομένου ότι δε μένει μόνο στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση και στην ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν. Επιπλέον, επιλύει το ζήτημα της αδιοριστίας δεδομένου ότι πέραν της κεντρικής υπηρεσίας οφείλουν να ιδρυθούν παραρτήματα του ινστιτούτου σε όλα τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές της χώρας –δεν παίζουμε με την ασφάλειά μας. Και για να μην αγχώνεστε για τη μισθοδοσία τόσων εκπαιδευτικών, όλες οι προσλήψεις μπορούν να γίνουν βάσει των νέων ρυθμίσεων για αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου. Πρέπει δε να σας ενημερώσω ότι ήδη έχω επικοινωνήσει και με το ίδρυμα Βαρδινογιάννη, την Εκκλησία της Ελλάδος και μια σειρά off source εταιρείες που μετά τις φοροαπαλλαγές που τους προσφέρατε, έχουν κάθε καλή πρόθεση και τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος. Η δε Τρόικα προτίθεται να διοργανώσει τηλεμαραθώνιο ως μια ένδειξη εκτίμησης προς το πρόσωπό σας και του πρωθυπουργού μετά την τόσο αποτελεσματική πολιτική του.

Αννούλα μου, να είσαι καλά… Δεν έχω ξαναπεράσει τόσο δημιουργικά το χρόνο μου ως αδιόριστη εκπαιδευτικός τα τελευταία 6 χρόνια. Τώρα έχω και ελπίδα και προοπτική…

Με βαθύτατη εκτίμηση και υπέρμετρο θαυμασμό,

Χρυσούλα Παπαγεωργίου, Αδιόριστη φιλόλογος,

Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, που λίγα ψωμιά έχει μετά την ίδρυση του Ινστιτούτου

Πηγή: ΠΕΑΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: