Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Μπούμερανγκ η στρατηγική της συναίνεσης...

thumbΣε μπούμερανγκ με δυσάρε­στες συνέπειες για την Ελλά­δα καταλήγει η στρατηγική της κυβέρνησης να ρίχνει το φταίξιμο της κακής εφαρμογής του μνημονί­ου σε όλα τα κόμματα της αντιπολί­τευσης.
Εδώ και δύο μήνες το οικονομικό επιτελείο ισχυρίζεται στους Ευρω­παίους και την τρόικα ότι ο λόγος που δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι και να προχωρήσουν οι με­ταρρυθμίσεις είναι η μεγάλη αντί­σταση που προβάλλουν τα πολιτικά κόμματα στο κυβερνητικό έργο, κα­θώς ελέγχουν μεγάλες ομάδες του πληθυσμού και προκαλούν οργανω­μένες αντιδράσεις.

Οι παρεμβάσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν και του προέδρου του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που ζητούν τη συναίνεση όλων των κομ­μάτων προκειμένου να προχωρήσει οποιαδήποτε βοήθεια προς τη χώ­ρα μας, δεν ήταν αυθόρμητες ούτε πρωτοβουλία δική τους. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι αυτός που ζή­τησε από τους δύο αξιωματούχους «να βγουν μπροστά» και να πιέσουν - φανερά και υπόγεια - τους αρχη­γούς των κομμάτων και ιδιαίτερα τον Αντώνη Σαμαρά.
Μάλιστα, με προτροπή του Παπακωνσταντίνου, ο Γιούνκερ τηλεφώ­νησε προσωπικά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά τους ο Ρεν και ο Τρισέ έδωσαν εντο­λές στους αξιωματούχους της τρόι­κας να ζητούν υποταγή και συμμόρ­φωση από τους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους συνεργάζονται.

Η καραμέλα «εμείς θέλουμε, αλλά αυτοί δεν μας αφήνουν», όμως, άρχι­σε να προκαλεί αντιδράσεις, καθώς ο εκτροχιασμός του ελλείμματος κα­τά 1,3 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η παντελής έλλει­ψη συντονισμού και σχεδιασμού της κυβέρνησης και η εμμονή του πρω­θυπουργού να μην ανοίγει τα χαρτιά του προκαλούν πλέον έντονες αντι­δράσεις από τις άλλες κυβερνήσεις και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Έτσι, μπορεί Ρεν και Γιούνκερ να κρατούν τα προσχήματα και να δί­νουν την τελευταία παράταση στην κυβέρνηση, όμως αρκετές χώρες τάσσονται πλέον ανοικτά κατά της χώρας μας.

Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα ήταν θυελλώδης και λέ­χθηκαν εξαιρετικά δυσμενή σχόλια για τη χώρα μας και τον ίδιο τον Παπακωνσταντίνου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερ­μανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδί­ας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας, ακόμα και η νέα υπουργός της Αυ­στρίας, τον «έκοβαν» πολλές φορές για να του πουν ότι «μας κοροϊδεύετε εδώ και ενάμιση χρόνο», ότι τα πλάνα που παρουσίασε το οικονομικό επιτε­λείο ήταν πρόχειρα και αναξιόπιστα και ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή. Κά­ποιοι υπουργοί μάλιστα δεν κράτη­σαν ούτε τα προσχήματα και είπαν ανοικτά σε δημοσιογράφους ότι η κα­τάσταση στην Ελλάδα είναι «μη ανα­στρέψιμη».
Υπουργός χώρας που κατά κανό­να βλέπει με συμπάθεια την Ελλάδα αναρωτήθηκε σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι: Αν πετύχει ο εκβιασμός της συναίνεσης και αποδεχθούν σχε­δόν όλα τα κόμματα το νέο μνημόνιο, τι θα γίνει; Μήπως θα αποκαλυφθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, πρόγραμμα και σοβαρή οικονομική πολιτική;

Ο εκνευρισμός των Ευρωπαίων ήταν έκδηλος σε πολλά σημεία της συνεδρίασης, ιδιαίτερα όταν μίλησαν ο επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, οι οποίοι επέμειναν ότι δεν τηρείται πλέον κα­νένας όρος του μνημονίου και νομικά η τρόικα δεν έχει παράθυρο να κάνει θετική σύσταση ώστε να εκταμιευ­θούν οι επόμενες δόσεις.
Στο εξής, δηλαδή, η τρόικα θα εί­ναι νομικά εκτεθειμένη εάν συνε­χίσει να ζητά την εκταμίευση των δόσεων και ως εκ τούτου ζητήθηκε από τον Όλι Ρεν το Γιούρογκρουπ να πάρει την απόφαση πάνω του. Κάτι που προκάλεσε εντονότατες αντι­δράσεις από τις λεγόμενες σκλη­ροπυρηνικές χώρες, οι οποίες δεν φαίνονται διατεθειμένες να βάλουν πλάτη. Γι' αυτό ο Ολλανδός υπουρ­γός Οικονομικών δήλωσε σε εφημε­ρίδα της χώρας του ότι δεν θα εκταμιευθεί η δόση που αναλογεί στην Ολλανδία εάν το πόρισμα της τρόι­κας είναι αρνητικό.

Όπως έχει γράψει το «Π», είναι γνωστό εδώ και δύο μήνες στην Ε.Ε. ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να λαμβάνουμε δόσεις. Η δόση του Μαρτίου επικυρώ­θηκε ύστερα από έντονο «καβγά», όμως πλέον, μετά και τις δηλώσεις Γιούνκερ, οι αξιωματούχοι παραδέ­χονται επισήμως ότι η βιωσιμότητα πήγε περίπατο. Βεβαίως, να συμπλη­ρώσουμε εμείς ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο εξ αρχής.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι λεγόμενες φτωχές χώρες της ευρωζώνης, η Σλοβενία και η Σλοβακία, έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επικυρώσουν οποιαδήποτε από­φαση για νέο δάνειο προς τη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία, μετά την αλλαγή της κυβέρνη­σης, ήδη έχει παγώσει και δεν δίνει τα 800 εκατομμύ­ρια ευρώ που της αναλο­γούν στο δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων. Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και η Σλοβενία, με αφορμή την πρώτη αρνητική έκθεση.

Ακούει το Μαξίμου;

Ήταν ίσως η πρώτη φορά που η κυ­βερνητική πολιτική αμφισβητήθηκε τόσο έντονα. Για πρώτη φορά η κριτι­κή δεν αφορούσε την ελληνική νοο­τροπία, αλλά τον τρόπο με τον οποίο ασκείται και χαράσσεται η οικονομι­κή πολιτική. Η παρουσίαση της κα­τάστασης από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, σε συνδυασμό με τη μαρ­τυρία ότι η τρόικα βρήκε τον κρατικό μηχανισμό σε κατάσταση διάλυσης, έφεραν την έντονη αμφισβήτηση.

Όσες εξηγήσεις έδωσε ο Παπακωνσταντίνου για το πώς θα καλυ­φθούν οι τρύπες του 2011, για το πώς θα προχωρήσουν οι αποκρατι­κοποιήσεις και τι μέτρα θα πε­ριλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όχι μόνο    απορρίφθηκαν ως ελλιπείς, αλλά  οι εταίροι  είπαν στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας να επιστρέψει στην Αθήνα και να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις από το μηδέν, ώστε να καταρτιστεί «ένα πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα».

Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ πριν σε επίπεδο Ε.Ε. Να απορρίπτεται δηλα­δή ένας ολόκληρος σχεδιασμός και να ζητείται να γραφτεί από την αρ­χή. Και σε αυτό δεν μπορεί να φταίει ούτε ο ελληνικός λαός ούτε τα άλλα κόμματα. Υπάρχει πλέον κοινή στά­ση στην Ευρώπη, η οποία συνοπτικά λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να στρωθεί στη δουλειά πριν λάβει οποιαδήποτε άλλη βοήθεια.

Κατά την παρουσίαση του πορί­σματος της τρόικας (να σημειώσου­με ότι, παρά τα όσα γράφονται, στο συμβούλιο δεν μίλησε κανένας από τους τροϊκανούς, αλλά μόνο ο Όλι Ρεν και ο Τρισέ, που είναι άλλωστε και προϊστάμενοί τους) διαπιστώ­θηκαν κενά σε όλους τους τομείς και επισημάνθηκε η «ανάγκη» να υπογραφεί νέο μνημόνιο. Ο Παπακωνσταντίνου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, δε­σμεύθηκε ότι:
♦  Θα ληφθούν νέα σκληρά μέτρα φέτος, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι διεμή­νυσαν στον Παπακωνσταντίνου ότι δεν μπορεί να συνεχίσει με νέες ορι­ζόντιες μειώσεις μισθών και αύξηση της φορολογίας.
♦  Θα γίνουν μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο.
♦  Θα γίνουν μαζικές αποκρατικοποιήσεις με το σύστημα fast track και θα μπουν δημόσι­οι πόροι ως εγγύηση σε ένα νέο δάνειο. Μέσα σε δύο χρόνια πρέπει να εισπραχθούν 15 δισεκατομμύρια ευρώ.
♦  Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει το νέο μνημόνιο.
♦  Θα κλείσουν οι περισσότερες ΔΕΚΟ και οι υπόλοιπες θα συγχω­νευθούν.
♦  Θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι φιλόδοξοι στόχοι για
τα έσοδα.
♦ Θα καταργηθούν πλή­ρως και για όλους ο 13ος και 14ος μισθός, θα μειω­θεί το αφορολόγητο και θα καταργηθούν πολλές φοροελαφρύνσεις που αφορούν τα υψηλά κοινωνικά στρώματα.
♦ Θα φιλελευθεροποιηθεί πλήρως η αγορά εργασίας.
♦ Θα νομιμοποιηθούν τα αυθαί­ρετα.
♦ Θα ιδιωτικοποιηθεί το σώμα είσπραξης φόρων, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, και όσοι δεν  υποβάλλουν  ΦΠΑ θα απειλούνται με άμεσες   κυρώσεις, όπως ένταξή τους στον «Τειρεσία».

Κωδικός «εκλογές»

Η εμμονή της κυβέρνησης να ρίχνει τις ευθύνες της διάλυσης του κράτους σε άλλους, αποφεύγοντας να λάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Και, όπως γράψαμε πιο πάνω, γίνεται μπούμερανγκ στις επιδιώξεις της να ελεγχθεί πλήρως ο κοινωνικός, οικονομικός και πο­λιτικός κόσμος της χώρας.

Πλέον τόσο στις Βρυξέλες όσο και στην Φρανκφούρ­τη και την Ουάσιγκτον τα πλάνα που γίνονται για τη χώρα μας περιλαμβάνουν και το στοιχείο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο. Εκεί δηλαδή που οι τροϊκανοί το απέκλειαν κατηγορηματικά, τώρα το γράφουν ως ενδεχόμενο στις εκθέσεις προόδου. Και αυτό διότι η καραμέλα «δεν μας αφήνουν τα άλλα κόμματα» έχει κάνει τους εταίρους μας να πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση ίσως να μην έχει τη δύναμη να κυβερνήσει και η αδυναμία αυτή προκαλεί τις καθυ­στερήσεις στο μνημόνιο.
Μάλιστα ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ε.Ε. διερωτήθηκε μεγαλοφώνως: «Πώς είναι δυνα­τόν ένα κόμμα εξουσίας με ισχυρή αυτοδυναμία στη Βουλή να διαμαρτύρεται συνεχώς ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει;».

Τι εννοούσε;

Όπως έγραψε η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», κατά τη συνάντηση που επρόκειτο να έχει ο Στρος Καν - πριν συλληφθεί και ματαιωθεί η συνάντηση - με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα τη χώρα μας, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επρόκειτο να της δείξει έκθεση βάσει της οποίας το κυβερνητικό σχή­μα στην Ελλάδα δεν προχωρά και χρειάζεται αλλαγή. Είναι άγνωστο εάν εννοούσε ανασχηματισμό ή εκλο­γές, το σίγουρο είναι πάντως ότι ακόμη και η Γερμα­νία, που δεν ήθελε να ακούσει για εκλογές, τώρα το θεωρεί ως πιθανή λύση.

Απών ο Παπανδρέου

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών γίνεται εκτενής συζήτηση για την απουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος προτιμά να λειτουργεί παρασκηνιακά και να μην αποκαλύπτει τι σχέδια έχει - εάν έχει -για την ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι ούτε καν τον υπουργό Οικονομικών δεν έχει ενημερώσει για επαφές που πραγματοποιεί με αντικείμενο το νέο δάνειο προς τη χώρα μας. Πάντως οι πιο υποψιασμένοι θεωρούν ότι η ξαφνική διαρροή από τις Βρυξέλλες ότι δεν θα έλεγαν «όχι» σε πρόωρες εκλογές, είναι σκόπιμη και αποσκοπεί στο να πιεστεί ο Αντώνης Σαμαράς να πει «ναι» στα νέα μέτρα και το νέο μνημόνιο που έρχονται, καθώς και στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας.

Μοχλός πίεσης

Όπως μας ανέφερε ξένος διπλωμάτης, «οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει εκλογές και θα προτιμήσει να στηρίξει την κυβέρνηση παρά να πάει στις κάλπες». Έτσι η διαρροή μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την επιδιωκόμενη συναίνεση.
Ο ίδιος διπλωμάτης πρόσθεσε πως η απειλή ότι δεν θα εκταμιευθεί η πέμπτη δόση εάν δεν συμφωνήσουν όλα τα κόμματα «είναι άδεια» καθώς, πρώτον, δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση στο μνημόνιο και, δεύτερον, η δόση θα εκταμιευθεί οπωσδήποτε διότι διαφορετικά «θα προκληθεί μια άνευ προηγουμένου αναταραχή στις αγορές».

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τελευταίας στιγμής, η κυβέρνηση έχει αρχίσει την αναζήτηση νομικού και οικονομικού συμβούλου που θα αναλάβει τη σύνταξη του νέου μνημονίου, με βάση και πάλι το αγγλικό δίκαιο. Παράλληλα, κινείται ώστε να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο και να σχηματιστεί ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα χειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις. Στη σύσταση της εταιρείας αυτής θα μετέχει και η τρόικα, η οποία θα έχει το δικαίωμα της συναπόφασης. Μέρος των εσόδων θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του νέου δανείου που έρχεται και το υπόλοιπο στη μείωση του χρέους, ενώ η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές για να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: