Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2014

Σε μερικούς μήνες η έκδοση της απόφασης από το ΣτΕ για τους καθηγητές που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  στην εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης κατά των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα περίπου 2.000 εκπαιδευτικοί χορήγησε δεκαήμερη προθεσμία για υποβολή υπομνημάτων στο υπουργείο Παιδείας και στην ΟΛΜΕ, η δε  απόφασή του αναμένεται να εκδοθεί μετά την πάροδο μερικών μηνών.

Εάν γίνουν δεκτές οι αιτήσεις ακυρώσεως το υπουργείο Παιδείας θα υποχρεωθεί να επαναφέρει τους εκπαιδευτικούς και μάλιστα αναδρομικά από την ημερομηνία που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

. Η ΟΛΜΕ που συμμετείχε στη διαδικασία υποστήριξε, μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου της καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Κώστα Χρυσόγονου, ότι οι διαθεσιμότητες αυτές παραβιάζουν τις συνταγματικές εγγυήσεις της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων (άρθρο 103 Συντ.) και της αξιοκρατίας (άρθρα 4 και 5 Συντ.), επειδή η κατάργηση των σχετικών ειδικοτήτων και θέσεων με  το άρθρο 82 παρ. 1 ν. 4172/2013 έγινε αυθαίρετα και όχι με κριτήριο τις λειτουργικές και οργανωτικές ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης.

Παραπέρα τόνισε ότι με την κατάργηση σειράς ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών αποψιλώνεται το προσωπικό της τεχνικής εκπαίδευσης και  αποδυναμώνεται η τελευταία, κατά παράβαση της υποχρέωσης του κράτους για παροχή εκπαίδευσης στους νέους (άρθρο 16 του Συντάγματος), και ότι ο πραγματικός σκοπός των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων είναι η ενίσχυση ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη συμπαραστέκονται στον αγώνα μας να μη γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών στην Ελλάδα   

Με επιστολές που στέλνουν στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Σαμαρά, τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη:

•    η ETUCE,  η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εκπαίδευσης (τμήμα της Education International), με 12,8 εκατομμύρια μέλη από 45 χώρες της Ευρώπης,

•    η GEW, Γερμανική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών και

•    η FNEC – FT/FO, Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών στη Γαλλία,
διαμαρτύρονται για τις περικοπές στην παιδεία και τη λιτότητα στην Ελλάδα, απαιτώντας να μην γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών στις 22/3/2014.

πηγή

Διαβάστε επίσης:

Από 7/2014 έως 10/2014 θα βγει η απόφαση της Πρότυπης Δίκης στο ΣτΕ

ΠΡΟΣ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ           Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμες κυρίες.          

Σας ενημερώνουμε ότι κατά τη δικάσιμο της 7ης Φεβρουαρίου 2014 συζητήθηκε ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης η αίτηση ακυρώσεως που ασκήσαμε εκ μέρους της πρώτης ομάδας αιτούντων υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών (Β. Χατζηγιαννάκη και λοιποί), στους οποίους, σημειωτέον, είχε χορηγηθεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών η πρώτη προσωρινή διαταγή αναστολής εκτελέσεως της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών.

Η συζήτηση της υπόθεσης διεξήχθη, κατά κοινή ομολογία, σε θετικό κλίμα, ενώ μας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξουμε τους ισχυρισμούς μας.

Εξάλλου, από την εισήγηση της Συμβούλου κας Αικ. Σακελλαροπούλου διαφάνηκε η βαθειά γνώση από την ίδια της υποθέσεως και των επιμέρους νομικών ζητημάτων που τίθενται.

Η δημοσίευση της απόφασης του Δικαστηρίου αναμένεται να συντελεσθεί κατά τους προσεχείς μήνες, με πιθανότερους τους μήνες Ιούνιο ή Οκτώβριο.          

Με την ευκαιρία, σας ενημερώνουμε ότι κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα ασκήσουμε νέες αιτήσεις αναστολής εκτελέσεως εκ μέρους των υπό διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν θα έχουν έως τότε μεταταχθεί ή μεταφερθεί σε άλλες θέσεις.

Σημειώνεται ότι τυχόν άσκηση στην παρούσα περίοδο αιτήσεων αναστολής θα οδηγούσε, σχεδόν με βεβαιότητα, στην απόρριψή τους, για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό των σχετικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.   

Παρακαλούμε να ενημερώσετε τις ομάδες των αιτούντων που συντονίζετε.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

ΔΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα: Από 7/2014 έως 10/2014 θα βγει η απόφαση της Πρότυπης Δίκης στο ΣτΕ | ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: