Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης από το 2015 – «Μπλόκο» στις πρόωρες

Το μοντέλο των επικουρικών συντάξεων θα ακολουθήσουν τα ταμεία κύριας σύνταξης, για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, καθώς η εγγύηση του κράτους δεν θα καλύπτει πλέον το σύνολο της σύνταξης, όπως γίνεται σήμερα, αλλά μόνο ένα τμήμα της μέχρι 360 ευρώ.

Το υπόλοιπο ποσό, που θα είναι αναλογικό των εισφορών και του συνολικού χρόνου ασφάλισης, θα είναι ευθύνη κάθε ταμείου να το καλύπτει χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στο ασφαλιστικό, με στόχο να ενσωματωθούν σε νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την 1-1-2015 αλλά και με βάση τις προτάσεις που απευθύνουν οι δανειστές στην επικαιροποίηση του Μνημονίου.

1. Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με έμφαση στις περιπτώσεις πρόωρων συντάξεων.

Το σχέδιο έχει δυο παραμέτρους:

α) Την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης

β) Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν δικαίωμα, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν. Στην περίπτωση που καταργηθούν οι πρόωρες, τότε αυτομάτως όσοι θα μπορούσαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα για σύνταξη από τα 55 ή τα 52 θα οδηγηθούν για σύνταξη στα 62, ενώ με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλά η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται, δε ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 μέρες στις 6.000 ημέρες.

2. Μοντέλο μηδενικών ελλειμμάτων στα ταμεία κύριας σύνταξης από το 2015, με εφαρμογή της εγγυημένης από το κράτος σύνταξης των 360 ευρώ.

3. Αλλαγές στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, με νέο Προεδρικό Διάταγμα, που ετοιμάζεται στο υπουργείο εργασίας. Ο νέος τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις και θα αφορά όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν εντός του 2014 (όπως τουλάχιστον προτείνει το ίδιο το ΕΤΕΑ).

4. Αλλαγές στον τρόπο εισφορών και ενοποίηση τους με την απόδοση των φόρων σε ένα λογαριασμό. Ρόλο επόπτη στο εγχείρημα αυτό έχει αναλάβει τεχνοκράτης του ΔΝΤ, που εγκαταστάθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

5. Ενοποίηση Ταμείων με αρχή από την κατάργηση περίπου 20 διοικητικών συμβουλίων και διοικουσών επιτροπών, που λειτουργούν σήμερα εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ή και αυτόνομα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: