Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πραγματοποίηση των διημερίδων στα «πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Επιμόρφωσης Στελεχών Εκπαίδευσης σε θέματα αξιολόγησης» για τους Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων, αντέδρασε δυναμικά και κάλεσε τους Διευθυντές να συνεχίσουν να δίνουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης – χειραγώγησης και να μην πάρουν μέρος στις διημερίδες, καλύπτοντάς τους με την κήρυξη 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης.
Η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας ήταν πραγματικά πάρα πολύ μεγάλη. Τα μηνύματα που φτάνουν από όλους τους Συλλόγους της Ελλάδας μιλούν είτε για ακύρωση των διημερίδων είτε για ελάχιστη συμμετοχή σε αυτές. Αυτή ακριβώς η ανταπόκριση ήταν που οδήγησε «στελέχη της διοίκησης της εκπαίδευσης», Περιφερειακούς Διευθυντές και Διευθυντές Εκπαίδευσης, στο να καλέσουν τους διευθυντές σε επαναληπτικές διημερίδες (μέχρι τώρα έχουμε στοιχεία για τις περιοχές της Καστοριάς και της Καλαμάτας) επιδεικνύοντας έλλειψη σεβασμού και εκτίμησης στο έργο των διευθυντών των σχολικών μονάδων, καλώντας τους στην τόσο πλήρη φόρτου συγκυρία της λήξης του σχολικού έτους να το αφήνουν για να «ενημερωθούν» για την αξιολόγηση, καθώς και απαξίωσης των συλλογικών αποφάσεων και δράσεων του Κλάδου (έναντι, προφανώς, των «τριάκοντα αργυρίων» της επιμορφωτικής αμοιβής των επιμορφωτών).
Οι αποφάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών και των Διευθυντών Εκπαίδευσης έχουν όμως, σύμφωνα και με τη Νομική Σύμβουλο της Δ.Ο.Ε., σοβαρό νομικό ελάττωμα.
Συγκεκριμένα: σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 5 του Π.Δ. 152/2013 για την αξιολόγηση, «…με απόφαση Υπουργού καθορίζεται το περιεχόμενο και η διαδικασία της επιμόρφωσης» αφού προηγούμενα στην παράγραφο 4 ορίζεται ότι «Οι εκπαιδευτικοί που κατέχουν θέση στελέχους… δεν μπορούν να ασκούν καθήκοντα αξιολογητή, αν δεν έχουν προηγουμένως επιμορφωθεί σχετικώς» . Η πραγματοποίηση των συγκεκριμένων διημερίδων δε στηρίζεται σε καμία απόφαση Υπουργού (αφού δεν υπάρχει) παρά μόνο σε απόφαση του Ι.Ε.Π. το οποίο σύμφωνα με το Ν. 3699/2011, με τον οποίο συστάθηκε, δεν είναι τίποτε περισσότερο από «επιτελικός, επιστημονικός φορέας που υποστηρίζει το έργο του Υπουργείου Παιδείας». Είναι, επίσης, απορίας άξιο με βάση ποιο νομικό πλαίσιο το Ι.Ε.Π. ενέταξε την επιμόρφωση των στελεχών στα προγράμματα του ΕΣΠΑ αφού πολύ απλά τέτοιο νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει. Όσοι, δε, προώθησαν και οργάνωσαν αυτή τη διαδικασία να είναι βέβαιοι ότι θα αναζητηθεί σε όλα τα επίπεδα, εθνικά και ευρωπαϊκά, οποιαδήποτε, τυχόν, ευθύνη υφίσταται σε σχέση με τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.
Είναι ολοφάνερο ότι η διοίκηση αυθαιρετεί και όταν καλεί τους διευθυντές σε διημερίδες αλλά και όταν, πολύ περισσότερο, τους καλεί σε επαναληπτικά σεμινάρια όταν αυτά ακυρώθηκαν μέσα από τη συλλογική δράση.
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει τους Περιφερειακούς Διευθυντές και Διευθυντές Εκπαίδευσης που με «υπερβάλλοντα ζήλο» εναντιώνονται στις αποφάσεις του Κλάδου καλώντας τους διευθυντές σε επαναληπτικά σεμινάρια.
Η Ομοσπονδία θα μείνει ακλόνητη στη θέση της καλύπτοντας με κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης κάθε εκπαιδευτικό που επιλέγει να αντισταθεί στην εφαρμογή της αξιολόγησης – χειραγώγησης με το να μη συμμετέχει ως επιμορφούμενος (διευθυντές σχολείων) ή και ως επιμορφωτής (γιατί υπάρχουν και σχολικοί σύμβουλοι που απευθύνθηκαν στη Δ.Ο.Ε. ζητώντας την κάλυψή τους για να μην παίξουν ρόλο επιμορφωτή στα σεμινάρια). Παράλληλα θα κινηθεί νομικά για να αποδείξει τον παράνομο χαρακτήρα των «επιμορφώσεων». Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να δώσει εντολή στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τη μη παρακράτηση των χρημάτων των απεργών αφού αναγκάστηκαν και αναγκάζονται να απεργήσουν για να αντιμετωπίσουν παράνομες διοικητικές ενέργειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου