Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Αλλαγές που υποσχέθηκε να κάνει στη παιδεία η ΝΔ εάν έρθει στη κυβέρνηση

“Oικοδομήματα” που “χτίστηκαν” από την παρούσα Κυβέρνηση  στο χώρο της παιδείας   η ΝΔ , εφόσον γίνει Κυβέρνηση , στις επικείμενες Εθνικές Εκλογές, προτίθεται να τα “γκρεμίσει” ή  να κάνει προσθήκες για να τα “υποστυλώσει”.

Ειδικότερα:

1. Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Η τελική απόφαση του Κ. Γαβρλόγλου οι δηλώσεις προτιμήσεων των τμημάτων από τους φετινούς μαθητές της Β Λυκείου , να γίνουν τον Οκτώβριο και όχι τον Ιούνιο, όπως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε, θα διευκολύνει τη νέα κυβέρνηση, εάν θα είναι άλλη από τη σημερινή,  να λάβει την απόφασή της εάν “παγώσει” το νέο σύστημα.

Η ΝΔ ήδη έχει τοποθετηθεί εναντίον του νέου συστήματος, τονίζοντας ότι δεν θα “πειράξει” το ισχύον σύστημα τουλάχιστον για δυο χρόνια, προκειμένου να προηγηθούν οι διορθώσει στα σχολέια, την επαγγελματική εκπαίδευση και τα Πανεπιστήμια.

Αυτό σημαίνει πως το νέο σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ δεν θα εφαρμοστεί εάν η ΝΔ γίνει Κυβέρνηση.

2. Βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Η σημερινή Κυβέρνηση είναι εναντίον της θεσμοθέτησης κατώτατης  βάσης ως προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ.

Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετήσει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ , χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει ποια θα είναι αυτή και αν  θα την καθορίζει το υπουργείο ή τα ΑΕΙ.

3. Τράπεζα Θεμάτων

Η σημερινή Κυβέρνηση κατάργησε την Τράπεζα Θεμάτων , ενώ η ΝΔ ανακοίνωσε ότι  θα την επαναφέρει σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, στο πλαίσιο καθιέρωσης του Εθνικού Απολυτηρίου

4. Αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ

Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε την τελευταία διετία σε σημαντική αύξηση του αριθμού εισακτέων κατά 7.609 θέσεις

Η ΝΔ το έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ΑΕΙ θα αποκτήσουν την αρμοδιότητα να καθορίζουν τα ίδια τον ετήσιο αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής.

Σημειώνεται ότι τα ΑΕΙ ζητούν δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων.

5. Οι διορισμοί 15.000 εκπαιδευτικών

“Τρέχει” η προκήρυξη 5.000 διορισμών εκπαιδευτικών  στην Ειδική Αγωγή για το επόμενο σχολικό έτος , ενώ εκκρεμούν δύο προκηρύξεις για τον διορισμό 10.000 εκπαιδευτικών το 2020 και 2021.

Ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, στην προ ημερών τοποθέτησή του άφησε να εννοηθεί ότι οι διορισμοί θα γίνουν στην Ειδική Αγωγή με τη δήλωση ότι θα γίνουν διορισμοί και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης , ξεκινώντας από την Ειδική Αγωγή.

Η θέση της ΝΔ είναι οι   διορισμοί εκπαιδευτικών   να γίνονται βάσει αντικειμενικού συστήματος επιλογής στο οποίο θα συνυπολογίζονται προϋπηρεσία, παιδαγωγική κατάρτιση και επιστημονική κατάρτιση…”

6. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Η θέση της σημερινής Κυβέρνησης είναι οι   «μάχιμοι» εκπαιδευτικοί δεν θα αξιολογηθούν θα αξιολογούν.

Η ΝΔ είναι υπέρ της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση αλλά και την επιβράβευσή της.

7. Σχολικοί Σύμβουλοι

Η ΝΔ ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα επαναφέρει τον   θεσμό  των Σχολικών Συμβούλων   με νέο καθηκοντολόγιο.

Τον θεσμό κατάργησε με νόμο ο Κ. Γαβρόγλου, αφού νωρίτερα έκανε δηλώσεις όπως “Πολλοί Σχολικοί Σύμβουλοι δεν δουλεύουν”.

Ωστόσο η ΝΔ ενώ ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με το νέο θεσμό των ΠΕΚΕΣ.

8. Επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης

Αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκονται  σε εξέλιξη οι διαδικασίες επιλογής των Διευθυντών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το ανασυγκροτημένο από τον υπουργό Παιδείας Συμβούλιο Επιλογής.

Η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα “παγώσει” τις διαδικασίες, εφόσον γίνει Κυβέρνηση.

9. Συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια

Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε δια νόμων, στη συγχώνευση των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια.

Η θέση της ΝΔ είναι    ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας ( συγχωνεύσεις/ενοποιήσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ) θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π. και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ήδη η ΝΔ ανακοίνωσε την μετατροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών  και την ακύρωση των τελευταίων συγχωνεύσεων, με εξαίρεση το νόμο για  την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των υπερψήφισε.

10. Οι νόμοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση σειρά νόμων για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ΝΔ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε άμεση κατάργηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών των κ.κ. Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου πλαισίου για τα Ανώτατα Ιδρύματα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζουν από μόνα τους τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες τους.

11. Άσυλο

Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίησε του ακαδημαϊκού ασύλου    Το οποίο προβλέπει “Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα”.

Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του ασύλου. Αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, και πειθαρχικές ευθύνες όταν οι Πρυτανικές Αρχές δεν ενημερώνουν έγκαιρα τα αρμόδια δημόσια όργανα για παραβατικές πράξεις.

12. Γενική Γραμματεία ΑΕΙ

Η Ειδική Γραμματεία των ΑΕΙ που καταργήθηκε η ΝΔ θα την επαναφέρει και μάλιστα αναβαθμισμένη ως Γενική Γραμματεία ΑΕΙ

13. Ιδιωτικά Σχολεία

Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Τις ρυθμίσεις αυτές η ΝΔ τις έχει χαρακτηρίσει αναχρονιστικές και ανακοίνωσε ότι θα τις καταργήσει.

14. Κολλέγια

Η σημερινή Κυβέρνηση νομοθέτησε την αντικατάσταση του ΣΑΕΠ   από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο και θα επιτελεί τον επιδιωκόμενο σκοπό της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και του Π.∆. 38/2010, καθώς, όπως υποστήριξε,  η διαδικασία που ακολουθεί το ΣΑΕΠ είναι χρονοβόρα και δυσλειτουργική.

Η ΝΔ επιμένει στη λειτουργία του ΣΑΕΠ το οποίο , όπως τονίζει , θα αποδίδει  άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων Πανεπιστημίων και κολλεγίων την οφειλόμενη αναγνώριση των προσόντων τους.

15. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Η σημερινή Κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη με την λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετήσει την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων υπό την εποπτεία της ΑΔΙΠ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: