Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, του Νίκου Μπελαβίλα

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες, φύση και νερόΘελήσαμε, τα προσφυγόπουλα να μην περιφέρονται κυνηγημένα σε πλατείες και δρόμους όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Να μάθουν γράμματα σε ελληνικά σχολεία, να αγαπήσουν τον τόπο, να ζήσουν πολιτισμένα. Καταφέραμε να βάλουμε χιλιάδες παιδιά στις τάξεις υποδοχής και να ακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μειοψηφικές ομάδες επιχείρησαν να δημιουργήσουν εντάσεις σε σχολεία. Με επιχειρήματα αστεία προσπαθούσαν να πείσουν ανήσυχους γονείς να κλειδώσουν τις σχολικές αίθουσες. Δεν το κατάφεραν πουθενά. Πάνω από χίλιες τάξεις υποδοχής λειτουργούν στην Ελλάδα και το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων από τον Μάρτιο του 2016 ως σήμερα, έχει πετύχει θαύματα

Δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό απειλής δημόσιας υγείας χάρη στα μέτρα και τους μαζικούς εμβολιασμούς. Δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό βίας ή αντισχολικής συμπεριφοράς σε σχολεία χάρη στη σπουδαία δουλειά των εκπαιδευτικών. Έτσι χιλιάδες παιδιά, εκατοντάδες δάσκαλοι πέτυχαν το ακατόρθωτο.

Οι άλλοι δεν το έβαλαν κάτω, προσέφυγαν σε δικαστήρια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, έστηναν παραστάσεις σε δημοτικά συμβούλια. Δεν τα κατάφεραν. Όλα τα δικαστήρια, όλα τα θεσμικά όργανα δικαίωσαν την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων.

Ώσπου, στη Σάμο, ελάχιστοι, έπραξαν το αδιανόητο: Προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, εναντίον μίας δασκάλας. Γιατί έκανε τη δουλειά της, δίδασκε τα προσφυγόπουλα. Ζητώντας της και οικονομική αποζημίωση!

Δεν υπάρχει λόγος για επιχειρηματολογίες. Γράμματα ξέρουμε όλοι, όπως και οι άνθρωποι που έπραξαν αυτό το πρωτοφανές ατόπημα, παρασυρμένοι ποιος ξέρει από τι και από ποιους.

Η δήλωση αυτή γράφεται όχι για να εξηγήσει, ούτε για να απαντήσει, αλλά για έναν και μοναδικό λόγο.

Για να πει σε αυτούς τους «αγανακτισμένους», ότι είμαστε στο πλευρό της δασκάλας της Σάμου, τόσοι πολλοί και πολλές που δεν μπορούν να φανταστούν. Όταν θα έλθει η ώρα να εξεταστεί νομικά αυτή η υπόθεση, τότε θα σταθούμε και εμείς μαζί της.

Και θα εξηγήσουμε στους δικαστές και στην κοινωνία, πως ενσταλάζεται το μίσος στις ψυχές παιδιών, πως επιχειρείται να μετατραπούν οι σχολικές αυλές σε πεδία βίας, πως πετιούνται στα σκουπίδια στο όνομα δήθεν της πατρίδας, ανθρωπιστικές αλλά και τις χριστιανικές διδασκαλίες προκαλώντας τη φυσική και οικονομική εξόντωση μιας λειτουργού της εκπαίδευσης στη νησιωτική μεθόριο.

Βαθύ Σάμου, 25 Ιουνίου 2019
Νίκος Μπελαβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: