Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ: Μετά από 3 χρόνια -και αν- το εφάπαξ στο Δημόσιο


Περισσότεροι από 18.000 συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένουν στην... ουρά την καταβολή της εφάπαξ παροχής (50.000 ευρώ κατά μέσον όρο) έως και ενάμιση χρόνο. Και καθώς τα ετήσια έσοδα του ταμείου δεν υπερβαίνουν το 320 εκατ., γίνεται κατανοητό ότι όσοι σήμερα αναμένουν το εφάπαξ, δεν θα το πάρουν πριν περάσουν τρία χρόνια: το έτος 2012.

Αλλά, αν η μια πτυχή του αδιεξόδου είναι τα έσοδα και οι μεγάλες αναμονές για την απόδοση του εφάπαξ, «ταφόπλακα» αποδεικνύεται η αδυναμία να βρεθεί λύση χρηματοδότησης. Το Δημόσιο αρνείται να δώσει κρατική εγγύηση, όπως προτείνεται σχετικά, ώστε οι νυν συνταξιούχοι να λάβουν τις (προσδοκώμενες) αποδοχές τους.

850 εκατ. οι υποχρεώσεις

Αλλά, και αν ακόμη ο προϋπολογισμός είχε τη δημοσιονομική ευχέρεια να δώσει κρατική εγγύηση, το (συ)ζητούμενο ποσό ανέρχεται σε 200 εκατ., ικανά για το εφάπαξ μόλις 4.000 συνταξιούχων, όταν το ταμείο Πρόνοιας έχει άμεση ανάγκη από τουλάχιστον 850 εκατ. ευρώ.

Υστερα και απ' αυτήν την εξέλιξη δεν φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ για τους 18.000 εν αναμονή συνταξιούχους και, φυσικά, τίποτε ευοίωνο δεν προμηνύεται για τους εργαζομένους με ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα που ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη. Ισως αυτό να είναι και το ισχυρότερο αντικίνητρο στην πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών δημοσίων υπαλλήλων, ώστε με το εφάπαξ να πληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο ή να χρηματοδοτήσουν μια άλλη απασχόληση (στην παραοικονομία πολλές φορές).

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=114492

Δεν υπάρχουν σχόλια: