Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ : Προσπάθεια ενοχοποίησης των προσφύγων


Ένα νοσηρό κλίμα που δηλητηριάζει σιγά – σιγά τη κοινωνία μας επικρατεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή το μεγάλο κύμα προσφύγων που συνεχίζεται και την ανακολουθία των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις υποχρεώσεις τους και συγκεκριμένα στη χορήγηση εισιτηρίων στους πρόσφυγες για να φύγουν από το νησί μετά την αποφυλάκισή τους από το Κέντρο Κράτησης.

Κάποιοι λάθρα δημοσιογραφούντες και άλλοι ανεύθυνοι κυκλοφορούν «ειδήσεις» που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, παρασύροντας ακόμη και διευθυντές σχολείων να εκδίδουν ανακοινώσεις που τρομοκρατούν γονείς και παιδιά χωρίς λόγο.


Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή 20/11 τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Χιωτέλλη και ζήτησε πληροφόρηση αν ευσταθούν οι φήμες, που έχουν κυριολεκτικά οργιάσει σ’ όλο το νησί κατά των προσφύγων.

Ο Υποδιευθυντής ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχει συμβεί το παραμικρό παρά μόνο κάποια μεμονωμένα κρούσματα επαιτείας». Ζητήσαμε να εκδώσει η Αστυνομική Διεύθυνση ανακοίνωση διάψευσης των φημών και μας δόθηκε η υπόσχεση ότι θα γινόταν τη Δευτέρα 23/11. Όμως καμιά κίνηση δεν σημειώθηκε.

Για μας δεν τίθεται θέμα υπεράσπισης των προσφύγων μόνο και μόνο επειδή είναι πρόσφυγες. Γνωρίζουμε ότι η εγκληματικότητα ευδοκιμεί στο έδαφος της φτώχειας, της ανέχειας και της εξαθλίωσης. Όμως μέχρι στιγμής η εγκληματικότητα (όση υπάρχει στο νησί μας) δεν προέρχεται απ’ αυτούς τους ανθρώπους. Αντίθετα, ακόμη και τη διάρρηξη 5 περιπτέρων στο Βαθύ την περασμένη εβδομάδα, που τους καταμαρτυρούν ύπουλα και φαιά οι λάθρα δημοσιογραφούντες, Έλληνες και μάλιστα Σαμιώτες τη διέπραξαν, οι οποίοι συνελήφθησαν και παραπέμπονται.

Για μας τίθεται θέμα εκκόλαψης από κάποιους μιας ρατσιστικής, ξενόφοβης, κρυπτοφασιστικής αντίληψης με την οποία γίνεται προσπάθεια να μπολιαστεί η κοινωνία και τα μικρά παιδιά. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ.

ΚΑΛΟΥΜΕ την Αστυνομική Διεύθυνση και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προασπίσουν τη κοινωνία από τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων» που έτσι κι αλλιώς είναι αδίκημα.

ΚΑΛΟΥΜΕ τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που όλα αυτά τα χρόνια έχει εμπλακεί στην υπόθεση της φιλοξενίας προσφύγων για να ξελασπώνει τις εκάστοτε κυβερνήσεις, να ξεκαθαρίσει τη θέση της (εκ των πραγμάτων επικουρική) και μαζί με τους υπόλοιπους φορείς του νησιού να απαιτήσει να τηρούνται οι διεθνείς συμβάσεις για τη παροχή ασύλου και ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.
Να απαιτήσει επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του Κέντρου Κράτησης και των υποστηρικτικών μηχανισμών για τη φιλοξενία των προσφύγων.

ΚΑΛΟΥΜΕ το λαό του νησιού μας, τις γυναίκες και τη νεολαία ν’ αντισταθούν στις φασίζουσες σειρήνες που προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν και στη συνέχεια να τους πουλήσουν εκδούλευση ενοχοποιώντας τους πρόσφυγες.
Να υπερασπίσουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση και την Ε.Ε. να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τους πολέμους που συμμετέχουν προκαλώντας όλη αυτή την ανθρώπινη τραγωδία.
Να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σ’ αυτούς τους ανθρώπους για να ταξιδέψουν σε όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για την απόσυρση όλων των ελληνικών στρατιωτικών τμημάτων από τα στρατεύματα κατοχής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Οι πρόσφυγες είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας, και πληρώνουν με τον πλέον ακραίο τρόπο την εκμετάλλευση και την καταστροφή των χωρών τους

Σάμος 24/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: