Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Ενοποίηση Περιοχών στην Α/θμια Εκπ/ση Σάμου


Στην επιστολή του βουλευτή Σάμου στις 19-11-09 διαβάσαμε έκπληκτοι ότι ο κος Βαρδίκος ζητά από το Υπουργείο Παιδείας την ενοποίηση των δύο περιοχών της Σάμου σε μία, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος η Σάμος να χωρίζεται σε δύο περιοχές Α και Β, καθώς ο διαχωρισμός αυτός δυσχεραίνει τη μετακίνηση των εκπαιδευτικών που δεν συμπληρώνουν ωράριο ή πλεονάζουν, από τη μια περιοχή στην άλλη».

Η Σάμος για την Α/βάθμια Εκπ/ση όντως χωρίζεται σε δύο περιοχές: Α΄ και Β΄ Σάμου. Η Α΄ Σάμου περιλαμβάνει όλα τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της νήσου Σάμου και η Β΄ τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία των νησιών Ικαρίας και Φούρνων. Η Ικαρία και οι Φούρνοι θεωρούνται απομακρυσμένα νησιά, γι’ αυτό και τα περισσότερα σχολεία είναι δυσπρόσιτα. Για την ομαλότερη μάλιστα λειτουργία των σχολείων δημιουργήθηκε και γραφείο Α/βάθμιας Εκπ/σης στην Ικαρία.

Μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις δύο περιοχές. Κάθε εκπαιδευτικός επιλέγει την περιοχή που επιθυμεί για διορισμό και τοποθετείται από το υπηρεσιακό συμβούλιο Σάμου (ΠΥΣΠΕ) στο σχολείο που δηλώνει με την αίτησή του. Ο διαχωρισμός αυτός δε δυσχεραίνει καθόλου την ομαλή λειτουργία των σχολείων, αφού οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το ωράριό τους, ευρισκόμενοι στην περιοχή που έχουν επιλέξει και παίρνοντας φυσικά ο καθένας τα ανάλογα μόρια.

Γεννώνται όμως ερωτήματα:

1. Ποια ακριβώς μετακίνηση εκπαιδευτικών «δυσχεραίνει» ο διαχωρισμός και ποια ακριβώς μετακίνηση εκπαιδευτικών θα «διευκολύνει» η ενοποίηση;
2. Ποιες μετακινήσεις είναι αυτές που θέλει να απελευθερώσει ο κύριος βουλευτής με την επιστολή του;
  • Να ανοίξει δηλαδή και νομότυπα ο δρόμος, ώστε να διαμοιράζονται οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις γωνιές του Νομού, για να συμπληρώσουν το ωράριό τους;
  • Ή να τακτοποιούνται πολύ βολικά «τα δικά μας παιδιά» που ενώ δηλώνουν τα δυσπρόσιτα της Β΄ Σάμου, τελικά υπηρετούν στην Α΄ ή ακόμη και στα γραφεία με ευθύνη του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας;

Εν τέλει για την πρόταση του βουλευτή το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε, αν δεν έγινε εκ παραδρομής ή μη σωστής ενημέρωσης, είναι ότι αποσκοπεί μελλοντικά στο να «θολώσει» το τοπίο στην εκπαίδευση, ανοίγοντας τους ασκούς του Αιόλου στο μέτωπο των τοποθετήσεων, των διαθέσεων και των μετακινήσεων.

Πάνω απ΄ όλα όμως πιστεύουμε ότι οι προτάσεις που γίνονται -και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τον τομέα της Παιδείας στο Νομό μας- καλό είναι να συζητιούνται πρώτα με τους φορείς της Σάμου και μετά να κοινοποιούνται στο αρμόδιο Υπουργείο.

Δείτε την επιστολή του κ. Βουλευτή εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: